Теми статей
Обрати теми

Оклад водія, за яким закріплено два автомобілі різних класів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОКЛАД ВОДІЯ, ЗА ЯКИМ ЗАКРІПЛЕНО ДВА АВТОМОБІЛІ РІЗНИХ КЛАСІВ

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Штатним розписом відділу культури передбачено ставку водія легкової машини, який працює на автомобілі «Москвич». У 2009 році за працівником закріпили ще й автобус «Антон». Згідно з умовами оплати праці (наказ Міністерства культури і туризму від 18.10.2005 р. № 745) у цьому випадку водію легкової машини встановлюється 2-й тарифний розряд, водію автобуса — 4-й. Як правильно встановити посадовий оклад водію?

Водію встановлено надбавку за класність у розмірі 25 % та доплату за ненормований робочий день у розмірі 25 %. Чи можна додатково встановити водію надбавку за складність та напруженість у роботі?

(м. Джанкой)

 

При визначенні посадового окладу водія в цьому випадку слід виходити з того, що штатним розписом відділу культури передбачено ставку водія саме легкового автомобіля. Крім того, спочатку працівника було прийнято на посаду водія легкового автомобіля, яку він обіймає і зараз.

Отже, оплата праці водія відділу культури повинна здійснюватися

за 2-им тарифним розрядом, який передбачено умовами оплати праці для автомобіля, первісно закріпленого за водієм.

Як компенсація за те, що водій обслуговує два автомобілі, керівник установи може розглянути питання про збільшення йому розміру премії

та встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі.

Згідно з

п.п. 3 п. 2 наказу Міністерства культури і туризму України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на підставі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745) надбавку за складність та напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу може бути встановлено водію так само, як і іншим працівникам відділу культури.

Те, що водію встановлено надбавку за класність у розмірі 25 % посадового окладу та доплату за ненормований робочий день у розмірі 25 %, які в сумі складають 50 % посадового окладу, не впливає на відсоток установлення надбавки за складність та напруженість у роботі.

Виплата надбавки за класність та доплата за ненормований робочий день водіям автотранспортних засобів передбачено

п.п. 5 п. 2 наказу № 745. Вони є самостійними виплатами, які встановлюються виключно водіям автотранспортних засобів.

Рішення про виплату надбавки за складність та напруженість у роботі і її розмір приймає керівник установи, що оформлюється відповідним наказом.

Обмеження, згідно з яким граничний розмір надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 %, поширюється на надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі. Інакше кажучи, якщо працівнику одночасно встановлено всі три перелічені надбавки, то їх граничний розмір не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі