Теми статей
Обрати теми

Стаж педагогічної роботи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СТАЖ ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Просимо відповісти на такі запитання:

1. У 2009 році в навчальний заклад на посаду вчителя інформатики прийняли працівника з вищою освітою за спеціальністю економіст-маркетолог. До прийняття на роботу він не мав педагогічного стажу. У трудовій книжці під номером один унесено запис: «Служба в Радянській армії з 01.09.85 р. по 15.08.92 р.». Чи зараховується до педагогічного стажу служба в Радянській армії, якщо працівник не має педагогічної освіти та трудового стажу як педагогічний працівник?

2. Наведіть примірний перелік закладів освіти, робота в яких зараховується до педагогічного стажу.

3. Чи зараховується до педагогічного стажу робота в дитячих таборах відпочинку в літній період, якщо робота не має постійного характеру і табори, наприклад, є заводськими?

(м. Запоріжжя)

 

1. Перш ніж відповісти на поставлене запитання, зауважимо таке. Згідно зі

ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060) педагогічну діяльність у навчальних закладах здійснюють педагогічні працівники.

Як визначено у

ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV, педагогічним працівником має бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки в навчальних закладах системи загальної середньої освіти.

Перелік посад педагогічних і науково-педагогічних працівників

затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963 ), і з нього випливає, що посада «вчитель» належить до посад педагогічних працівників.

У зв’язку з цим може виникнути запитання про правомірність прийняття на посаду вчителя інформатики працівника, який не має відповідної педагогічної освіти.

Варто зауважити, що

Класифікатором професій ДК 003:2005, затвердженим наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 р. № 375, передбачено посаду вчителя середнього навчально-виховного закладу, але кваліфікаційні характеристики з конкретними кваліфікаційними вимогами поки що не затверджено.

Як визначено в

п. 4 ст. 54 Закону № 1060, педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання.

На сьогодні в цьому питанні керуються

Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, затвердженим наказом Міносвіти від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310).

Атестаційній комісії навчального закладу слід мати на увазі, що згідно з

розділом V Положення № 310, в якому наведено загальні вимоги до кваліфікаційних категорій та педагогічних звань педагогічних працівників, у цьому випадку вчителю інформатики не може бути присвоєно кваліфікаційну категорію.

Згідно з

п. 5 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78), до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам зараховується час перебування громадян України на військовій службі.

Порядком № 78

не передбачено, що до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується час перебування громадян на військовій службі тільки в тому випадку, якщо цьому передувала робота на посадах педагогічних або науково-педагогічних працівників. У зв’язку з цим службу в Радянській армії може бути зараховано до педагогічного стажу вчителя інформатики. Основним документом, що підтверджує перебування громадян на військовій службі, є військовий квиток.

2. Переліку закладів освіти, робота в яких зараховується до педагогічного стажу,

не існує. Річ у тім, що відповідно до п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у тому ж п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до стажу педагогічної роботи.

Таким чином, для зарахування до стажу педагогічної роботи важливим є факт роботи на посадах, визначених

Переліком № 963 та п. 2 Порядку № 78, а не робота в конкретному закладі освіти.

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

3. Час роботи в дитячих таборах відпочинку може бути зараховано до педагогічного стажу за умови, що така робота здійснювалася на педагогічних посадах, передбачених Переліком № 963 та п. 2 Порядку № 78. Сезонний характер виконання такої роботи при цьому значення не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі