Теми статей
Обрати теми

Заборгованість із зарплати

Редакція ББ
Стаття

Заборгованість із зарплати

 

На сьогодні наслідки економічної кризи відчув на собі практично кожен. Водночас не помилимося, якщо скажемо, що більшою мірою криза зачепила працівників установ, що фінансуються з бюджету

. І не лише у зв’язку зі скороченням витрат на зарплату, а й через затримку її виплати.

У цій статті відзначимо особливості, які необхідно враховувати, якщо установа має заборгованість перед працівниками із заробітної плати.

Дарина давИденко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Виникнення заборгованості із заробітної плати

Згідно зі

ст. 115 КЗпП заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, установлені колективним договором, але не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів.

Таким чином, трудовим законодавством передбачено, що заробітна плата має виплачуватися регулярно.

Крім того, нагадаємо, що серед антикризових заходів Кабмін зобов’язав місцеві держадміністрації, Раду міністрів АРК забезпечити в кошторисах бюджетних установ на I квартал 2009 року

в повному обсязі асигнування на оплату праці працівників відповідно до встановлених законодавством умов оплати праці (п.п. 4 п. 6 постанови № 1036).

Зауважимо, що

Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за несвоєчасну виплату чи безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії або інших установлених законом виплат» від 19.02.2009 р. № 1027-VI (набрав чинності з 11.03.2009 р.) посилено відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати.

Так,

удвічі збільшено розмір адмінштрафу, що накладається на посадових осіб за порушення строків виплати зарплат. Тепер він становить від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КУпАП).

Протоколи про адміністративне правопорушення складаються посадовими особами Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю чи

територіальних державних інспекцій праці. Після оформлення та підписання протоколу формується справа про адміністративне правопорушення для направлення до суду. І лише судом може бути винесено рішення про накладення адміністративного штрафу за ст. 41 КУпАП.

Безумовно,

у разі несвоєчасного та не в повному обсязі фінансування невиплата заробітної плати не може розглядатися як необґрунтована затримка її виплати. Водночас потрібно мати на увазі, що причинами виникнення заборгованості із заробітної плати можуть бути:

— недотримання принципів збалансованості та обґрунтованості при формуванні бюджету (

пп. 2, 5 ст. 7 БКУ);

— нарахування стимулюючих та заохочувальних виплат при недостатньому забезпеченні бюджетними коштами обов’язкових виплат щодо заробітної плати;

— утримання установою понадштатних посад тощо.

Якщо заборгованість із заробітної плати виникла з цих причин, то в цьому випадку можна говорити про відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати.

Нагадаємо, що

п.п. 10 п. 4 і п.п. 4 п. 6 постанови № 1036 містять обмеження: у 2009 році розпорядники бюджетних коштів, місцеві держадміністрації мають планувати видатки, пов’язані зі стимулюванням працівників, тільки за умови забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат щодо зарплати, інших соціальних виплат (у тому числі стипендій).

Таким чином, з метою недопущення виникнення кредиторської заборгованості щодо заробітної плати у 2009 році необхідно планувати видатки з дотриманням цього обмеження. Видатки мають здійснюватися з урахуванням та в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисом. Не можна допускати необґрунтованої заборгованості щодо заробітної плати.

Виникнення кредиторської заборгованості можливе лише стосовно виплат, передбачених законодавством, що мають виплачуватися обов’язково: посадові оклади, підвищення посадових окладів, надбавка за вислугу років, доплата за ранг тощо.

 

Компенсація за несвоєчасну виплату заробітної плати

Якщо роботодавець несвоєчасно виплачує заробітну плату, то він має здійснювати нарахування і виплату компенсації за її затримку (

ст. 34 Закону про оплату праці).

Компенсація виплачується в разі

затримки виплати зарплати на один та більше календарних місяців. Заробітна плата, не отримана своєчасно з вини працівника, компенсації не підлягає.

Компенсація за затримку виплати заробітної плати, нарахованої після 01.01.2001 р., розраховується відповідно до

Порядку № 159.

Зауважимо, що проведення

індексації заробітної плати не звільняє роботодавця від обов’язку нарахування компенсації в разі несвоєчасної виплати заробітної плати. При цьому компенсація нараховується на суму несвоєчасно виплаченої заробітної плати з урахуванням індексації.

Згідно з

п. 4 Порядку № 159 сума компенсації розраховується як добуток суми нарахованої, але не виплаченої працівнику заробітної плати за відповідний місяць (після утримання податків та обов’язкових платежів), і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, поділеного на 100.

Зверніть увагу: у розрахунку бере участь нарахована сума заробітної плати

за мінусом утриманого податку з доходів фізичних осіб та внесків до соціальних фондів.

Індекс споживчих цін для визначення суми компенсації розраховується шляхом множення місячних індексів споживчих цін, що публікуються Держкомстатом, за період невиплати грошового доходу. При цьому індекс споживчих цін у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку

не включається (п. 4 Порядку № 159).

Покажемо порядок розрахунку компенсації заробітної плати у вигляді формули:

Ск = ЗПчист х (Iі х Iі + 1 х... х In х 100 - 100) : 100

,

де Ск — сума компенсації;

ЗПчист — сума заробітної плати після вирахування з неї всіх утримань («чиста» заробітна плата), не виплачена у строк не з вини працівника;

Iі — індекс споживчих цін (індекс інфляції) місяця, наступного за місяцем нарахування заробітної плати (поділений на 100);

In — індекс споживчих цін (індекс інфляції) місяця перед місяцем виплати заборгованості (поділений на 100).

Щоб спростити обчислення суми компенсації за затримку виплати доходів,

нарахованих у 2008 — 2009 рр., що виплачуються в березні 2009 року, наведемо таблицю з уже розрахованими величинами приросту індексів споживчих цін.

 

Місяць

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Приріст індексу споживчих цін за період невиплати доходу, %

2008 рік

24,1

20,9

16,5

13,0

11,5

10,6

11,2

11,3

10,1

8,2

6,6

4,4

2009 рік

1,5

 

Величина приросту індексу споживчих цін у відсотках визначається на перетині рядка з назвою місяця нарахування зарплати і графи з відповідним роком.

Суму заборгованості щодо зарплати, що підлягає видачі на руки в березні 2009 року, множать на отриману величину приросту індексу споживчих цін та отримують суму компенсації, яка підлягає нарахуванню та виплаті в березні 2009 року.

Приклад.

У березні 2009 року працівнику виплачується заборгованість із заробітної плати за січень 2009 року в сумі 750 грн.

Приріст індексу споживчих цін за період невиплати доходу, нарахованого за січень 2009 року, становить 1,5 % (див. таблицю).

Сума компенсації при виплаті в березні 2009 року заборгованості із зарплати за січень 2009 року: 11,25 грн. (750 грн. x 1,5 %).

Нарахування компенсації провадиться один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із заробітної плати. Виплата здійснюється в місяці, в якому виплачується заборгованість із зарплати за відповідний місяць.

Сума компенсації:

обкладається податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах;

ураховується при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу;

включається до бази для нарахувань та утримань внесків до соціальних фондів, оскільки ця виплата входить до фонду оплати праці (п.п. 2.2.8 Інструкції № 5);

включається до фонду оплати праці того місяця, в якому фактично провадяться її нарахування і виплата.

Ненарахування та невиплата працівникам компенсації за затримку заробітної плати є порушенням трудового законодавства

і тягне за собою притягнення посадових осіб, винних у невиплаті компенсації, до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 41 КУпАП.

 

Відображення заборгованості із зарплати у звітності перед соцфондами

Суму заборгованості із заробітної плати слід відобразити у звітності перед фондами соціального страхування.

Звітність до Пенсійного фонду

. У Розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за формою, наведеною в додатку 23 до Інструкції № 21-1 (далі — Розрахунок), заборгованість із виплати заробітної плати відображається в Розділі I додатка до Розрахунку.

Так, якщо установа має заборгованість перед працівниками із заробітної плати, то в Розділі I додатка до Розрахунку її слід відобразити таким чином:

1. У рядку «Сума заборгованості з виплати заробітної плати

на початок звітного періоду» показується сума заборгованості із заробітної плати, строк виплати якої настав до 1-го числа звітного місяця.

2. У рядку «Сума заборгованості з виплати заробітної плати

на кінець звітного періоду» відображається сума заборгованості із заробітної плати, строк виплати якої настав у звітному місяці. Інакше кажучи, тут показують сальдо по субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» (за мінусом заборгованості щодо зарплати, строк виплати якої не настав).

Приклад.

Станом на кінець березня установа має непогашену заборгованість із зарплати за лютий у сумі 5000 грн. За березень нараховано зарплату в розмірі 10000 грн., утримано (умовно) — 2000 грн., до виплати на руки — 8000 грн.

Дані по субрахунку 661:

сальдо Кт на початок березня — 5000 грн.;

оборот Кт — 10000 грн.;

оборот Дт — 2000 грн.;

сальдо Кт на кінець березня — 13000 грн. (5000 + 10000 - 2000).

Колективним договором установлено, що строк виплати зарплати — 1-ше число місяця, наступного за тим, за який виплачується заробітна плата.

Рядки розділу I додатка до Розрахунку за березень заповнюються таким чином:

— «Сума заборгованості з виплати заробітної плати на початок звітного періоду

грн.». На початок березня простроченої зарплати не було (строк виплати зарплати за лютий на той момент ще не настав);

— «Сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного періоду

5000,00 грн.». Тут відображається сума заборгованості за лютий, оскільки станом на кінець березня вона вже є простроченою. Оскільки строк виплати заробітної плати за березень на 31 березня ще не настав, то нараховану, але не виплачену за цей місяць зарплату в сумі 10000 грн. у цьому рядку не зазначають.

Також у зазначених показниках:

а)

ураховується заборгованість із заробітної плати, у тому числі й заборгованість з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;

б)

не враховується:

— заборгованість з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших видів виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;

— депонована заробітна плата.

Звітність до інших фондів соцстрахування

. На відміну від звітності до Пенсійного фонду звітність до інших фондів соцстрахування складається щокварталу. У зв’язку з цим заборгованість із заробітної плати визначається на початок звітного періоду без урахування суми заробітної плати, строк виплати якої ще не настав.

Це означає, що при поданні звітності за I квартал 2009 року слід відобразити заборгованість із невиплаченої зарплати за січень і лютий. Заробітна плата за березень не відображається, якщо строк її виплати припадає на квітень.

Заборгованість із заробітної плати відображається:

— у

розділі II.А «Заборгованість з виплати з/плати з урахуванням заборгованості за минулі роки (Без урахування суми невиплаченої з/плати останнього місяця звітного періоду)» форми Ф 4-ФСС з ТВП на початок та кінець звітного періоду;

— у

розділі 4 «Заборгованість з виплати заробітної плати з урахуванням заборгованості за минулі роки (без урахування суми невиплаченої заробітної плати останнього місяця звітного періоду) (грн.)» Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

— у

розділі 5 «Сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного періоду (грн.)» Розрахункової відомості про нарахування та перерахування страхових внесків і витрачання коштів ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

 

Відображення у формі № 1ДФ

Заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у разі несвоєчасної виплати заробітної плати має свої особливості порівняно з порядком заповнення цього звіту при регулярних розрахунках із працівниками.

При виплаті заробітної плати без затримок у графі

3 «Сума виплаченого доходу» форми № 1ДФ зазначається вся сума заробітної плати за три місяці звітного кварталу (включаючи ту її частину, яку буде виплачено в наступному місяці). У графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається податок з доходів фізичних осіб, утриманий із заробітної плати за цей період.

Це означає:

якщо заробітна плата виплачується регулярно, то графа 3 форми № 1ДФ дорівнюватиме графі , а графа 4 — графі .

Заповнення форми № 1ДФ при

нерегулярній виплаті заробітної плати характеризується тим, що графи 3 і 4 заповнюються лише за фактом виплати доходу і перерахування податку з доходів фізичних осіб.

Сума податку з доходів фізичних осіб, фактично перерахована у звітному кварталі до бюджету (з урахуванням вимог

п.п. 8.1.2 Закону № 889), відображається у графі 4 «Сума перерахованого податку» форми № 1ДФ.

Нагадаємо, що згідно з

п.п. 8.1.2 Закону № 889, якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку особою, яка його нараховує, то податок, що належить до утримання з такого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, за який нараховано дохід.

Це означає: якщо у звітному кварталі виплачено частину нарахованої заробітної плати або її не виплачено взагалі, то всю суму податку з доходів фізичних осіб за перший та другий місяці звітного періоду має бути сплачено до бюджету в цьому періоді. Податок з доходів фізичних осіб із заробітної плати за третій місяць звітного кварталу обов’язково має бути перераховано до бюджету

не пізніше 30-го числа наступного місяця.

Приклад.

У I кварталі 2009 року Петренку В. А. нараховано зарплату в сумі 3000 грн. Права на податкову соціальну пільгу працівник не має. Нараховано податок з доходів фізичних осіб за три місяці звітного кварталу — 433,85 грн. (144,65 грн. (січень) + 144,60 грн. (лютий) + 144,60 грн. (березень)).

Заробітна плата виплачувалася таким чином:

1) у січні виплатили заробітну плату за грудень, нараховану в сумі 1000 грн. За умовами прикладу заробітна плата в IV кварталі 2008 року виплачувалася своєчасно. Тому заробітна плата за грудень 2008 року, виплачена в січні, а також сума утриманого з неї податку з доходів були відображені у формі № 1ДФ за IV квартал 2008 року і до форми № 1ДФ за I квартал 2009 року не включаються;

2) у лютому виплатили заробітну плату за січень, нараховану в сумі 1000 грн. Сума податку з доходів — 144,65 грн.;

3) у березні заробітну плату за лютий, нараховану в сумі 1000 грн., не виплатили. Податок з доходів у сумі 144,60 грн. сплачено не пізніше 30 березня;

4) у квітні виплатили зарплату за лютий, заробітну плату за березень не виплачено. Виплачену за лютий зарплату, а також суму утриманого з неї податку з доходів буде відображено у формі № 1ДФ за II квартал 2009 року.

Порядок заповнення форми № 1ДФ за I квартал 2009 року:

графа 3а — відображається сума доходу, нарахованого в I кварталі 2009 року (без вирахування утриманого податку з доходів фізичних осіб та внесків до соціальних фондів, у тому числі до Пенсійного фонду), — 3000 грн.;

графа 3 — проставляється сума фактично виплаченої протягом I кварталу 2009 року заробітної плати — 1000 грн.;

графа 4а — відображається сума податку з доходів фізичних осіб, нарахована протягом звітного кварталу, тобто сума податку, утриманого із заробітної плати за I квартал 2009 року, — 433,85 грн.;

графа 4 — показується сума податку, перерахована до бюджету у звітному кварталі, — 289,25 грн. (144,65 грн. + 144,60 грн.),

де

144,65 грн. — сума податку з доходів, утриманого із заробітної плати за січень 2009 року, яку було перераховано до бюджету в лютому одночасно з виплатою заробітної плати за січень;

144,60 грн.

— сума податку з доходів, утримана із заробітної плати за лютий 2009 року і перерахована до бюджету у строки, передбачені п.п. 8.1.2 Закону № 889.

На підставі наведених вище даних

форма № 1ДФ за I квартал 2009 року заповнюється таким чином:

 

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн., коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого

податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0,1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу (дд/мм/рррр)

звільнення з роботи (дд/мм/рррр)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

3000

00

1000

00

433

85

289

25

01

 

Якщо зарплата виплачується несвоєчасно, то потрібно враховувати деякі особливості сплати ПДФО та внесків до соціальних фондів, утриманих і нарахованих на таку заробітну плату.

 

Строки сплати ПДФО та соцвнесків, якщо заробітну плату не виплачено своєчасно

ПДФО

Внески до ПФУ

Внески до ФССТВП

Внески до ФБ

Внески до ФНВ

нарахування (33,2 %, 4 %)

утримання (1 — 5 %, 2 %)

нарахування (1,4 %)

утримання (0,5 %, 1 %)

нарахування (1,6 %)

утримання (0,6 %)

тариф (0,2 %)

Протягом 30 календ. дн., наступних за останнім днем місяця, за який нараховано, але не виплачено заробітну плату (п.п. 8.1.2 Закону № 889)

Не пізніше 20-го числа місяця, за який нараховано, але не виплачено заробітну плату (абзац 4 п.п. 5.1.6, п.п. 5.2.2, абзац 1 п.п. 5.1.4 Інструкції № 21-1)

Внески сплачуються при фактичній виплаті зарплати у відповідні для форми виплати строки (п. 4.4 Інструкції № 16)

Одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу)

Внески сплачуються при фактичній виплаті зарплати у відповідні для форми виплати строки (п.п. 4.12 Інструкції № 36)

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

БКУ —

Бюджетний кодекс України від 21.06.2001 р. № 2542-III.

КЗпП —

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про оплату праці —

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 1533

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Постанова № 1036 —

постанова КМУ «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036.

Порядок № 159 —

Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

Інструкція № 21-1 —

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Інструкція № 36

— Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 р. № 36.

Інструкція № 16

— Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі