Теми статей
Обрати теми

Тарифи на перевезення учнів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТАРИФИ НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ УЧНІВ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На виконання програми «Шкільний автобус» відділ освіти районної державної адміністрації здійснює перевезення учнів до навчальних закладів та додому. Для перевезення учнів у тій місцевості, де автобусне сполучення відсутнє, ми звернулися до сільськогосподарських підприємств та суб’єктів господарської діяльності, між якими було проведено тендерні торги. З переможцями тендерних торгів укладено угоди. При цьому калькуляція витрат перевізників вища за встановлені тарифи, які були затверджені розпорядженням голови обласної державної адміністрації. Які тарифи для перевезення учнів повинні застосовувати суб’єкти господарювання? Чи належать послуги, надані перевізниками, до послуг перевезення пасажирів у звичайному режимі руху?

(Полтавська обл.)

 

Програма «Шкільний автобус» (далі —

Програма) була затверджена постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 31. У зв’язку з тим, що в Україні за межею пішохідної доступності перебувають і потребують підвезення 12 % загальної кількості учнів, які проживають на селі, ця Програма направлена на забезпечення в сільській місцевості регулярного безоплатного перевезення до місць навчання і додому учнів та педагогічних працівників.

Відповідно до

Програми одним із заходів організації перевезення учнів і педагогічних працівників є укладення договорів з автотранспортними підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та перевізниками — фізичними особами на здійснення організованого перевезення або перевезення рейсовими автобусами.

Засади організації та діяльності автомобільного транспорту визначає

Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III (далі — Закон № 2344).

Закон № 2344

передбачає три режими перевезень пасажирів, а саме: звичайний, експресний та маршрутного таксі.

Розглянемо, що розуміється під кожним з цих режимів.

Перевезення пасажирів у звичайному режимі руху

— перевезення пасажирів автобусами на маршруті загального користування з дотриманням усіх зупинок, передбачених розкладом руху.

Перевезення пасажирів в експресному режимі руху

— перевезення пасажирів автобусами на маршруті загального користування, на якому є звичайний режим руху, з дотриманням зупинок, кількість яких за розкладом руху не перевищує 25 % кількості зупинок при звичайному режимі руху.

Перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі

— перевезення пасажирів на міському чи приміському автобусному маршруті загального користування за розкладом руху, в якому визначається час відправлення автобусів з початкового та кінцевого пунктів маршруту з висадкою і посадкою пасажирів чи громадян на їхню вимогу на шляху прямування автобуса в місцях, де це не заборонено правилами дорожнього руху.

Крім того, можливе перевезення пасажирів легковим автомобілем на замовлення, під яким розуміється перевезення пасажирів легковим автомобілем загального призначення, замовленим юридичною або фізичною особою з укладенням письмового договору на кожну послугу чи на обумовлений термін обслуговування, в якому визначають умови обслуговування, вартість послуги, термін її виконання та інші положення за домовленістю сторін.

Згідно з

п. 33 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.97 р. № 176 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2007 р. № 1184), далі — Правила № 176 , перевезення пасажирів за міськими і приміськими маршрутами здійснюється у звичайному режимі (основний вид перевезень), а також експресному режимі та режимі маршрутного таксі (додаткові види перевезень).

Слід звернути увагу на те, що перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі організовується

за наявності сполучення у звичайному та/або експресному режимі руху автотранспорту або руху інших видів транспорту.

Постановою КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)»

від 25.12.96 р. № 1548 Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям надано право регулювати (встановлювати) тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні. Як бачимо, тарифи місцевими державними адміністраціями, у тому числі й головою адміністрації у вашій області, встановлюються тільки для автобусів, які працюють у звичайному режимі.

Але у зв’язку з тим, що в цьому випадку перевезення учнів суб’єктами господарювання не підпадають під вищенаведене визначення поняття «перевезення пасажирів у звичайному режимі руху», то

тарифи, що встановлюються суб’єктами господарювання, можуть бути іншими (розрахованими відповідно до власних калькуляцій), ніж тарифи, визначені місцевими державними адміністраціями.

Такий вид перевезення належить до

регулярних спеціальних перевезень, визначених пп. 45 — 48 Правил № 176.

Регулярні спеціальні перевезення організовуються для перевезення працівників підприємств, установ та організацій,

учнів, студентів, туристів, екскурсантів та інших організованих груп пасажирів.

Такі перевезення здійснюються на підставі договору, згідно з яким перевізник — переможець тендеру на закупівлю послуг з перевезення учнів надає підприємству, установі та організації, яка є замовником транспортних послуг, послуги з перевезення організованої групи пасажирів за певним маршрутом і визначеним розкладом руху, протягом передбаченого договором строку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі