Теми статей
Обрати теми

Термін використання молока

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТЕРМІН ВИКОРИСТАННЯ МОЛОКА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У нашій установі працівникам видається спецхарчування — молоко. На упаковках з-під молока вказаний термін зберігання — 72 години, а за санітарними нормами цей термін складає 36 годин. Якими нормами щодо терміну використання молока ми повинні користуватися?

(м. Харків)

 

Правові та організаційні основи забезпечення якості та безпеки молока і молочних продуктів визначає

Закон України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.2004 р. № 1870-IV (далі — Закон № 1870).

Відповідно до

ст. 4 Закону № 1870 молоко, молочна сировина і молочні продукти, які виробляються в Україні та ввозяться на митну територію України, повинні відповідати показникам якості та безпеки, які встановлені законодавством України.

Одним із засобів обробки молока є його пастеризація.

Пастеризація молока

— теплова обробка при температурі понад 65 °C з відповідним витримуванням, що дає негативну реакцію на пероксидазний тест.

В умовах сучасності пастеризація молока може проводитися із застосуванням новітніх технологій, які сприяють збільшенню строків його реалізації. Таким чином, поряд з виробництвом молока відповідно до державних стандартів (далі — ГОСТ) молоко може пастеризуватися із застосуванням нових технічних умов (далі — ТУ).

Технічні умови

— документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. ТУ можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.

У процесі розроблення ТУ, технічних регламентів на молочну продукцію, визначення показників її безпеки державний

контроль та нагляд відповідно до ст. 14 Закону № 1870 здійснюють установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби. Також згідно з п. 21 ст. 6 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.97 р. № 771/97-ВР державна санітарно-епідеміологічна служба України здійснює погодження ТУ виробництва харчових продуктів.

На сьогоднішній день існує лише один нормативний документ, який визначає строки зберігання продуктів харчування, які швидко псуються, —

Умови, строки зберігання продуктів, які особливо швидко псуються (СанПіН 42-123-4117-86), затверджені Головним державним санітарним лікарем СРСР 20.06.86 р. (далі — Умови).

Відповідно до цих

Умов строк зберігання пастеризованого молока становить 36 годин.

Але ці

Умови досить застарілі і не враховують пастеризацію молока за новими ТУ, які дозволяють збільшити строк його зберігання. Строк зберігання за Умовами визначається для тих продуктів харчування, які виготовлені за ГОСТ.

Тому строк використання пастеризованого молока, виготовленого за ТУ, може бути більшим, ніж виготовленого за ГОСТ, як, наприклад, у вашому випадку.

Слід звернути також особливу увагу на визначення строку зберігання продуктів харчування за документами та відправного часу для його підрахунку.

Так, відповідно до

Умов затверджені строки зберігання продуктів харчування, які особливо швидко псуються, відлічуються з моменту закінчення технологічного процесу охолодження і включає в себе час перебування продукції на підприємстві-виробнику, транспортування та зберігання на підприємствах громадського харчування та торгівлі.

Установам, що закуповують молоко, потрібно для визначення терміну використання молока в першу чергу звертати увагу на те, за ГОСТ чи ТУ воно виготовлено. Для цього слід звернути увагу на його упаковку та супровідні документи.

Підприємством-виробником на кожну партію продуктів харчування, які швидко псуються, повинні бути видані документи, що засвідчують якість (

сертифікат), накладна (забірний лист) з визначенням дати та часу виготовлення продукції на підприємстві з моменту закінчення технологічного процесу, температури зберігання та закінчення строку її зберігання (дата, час). Саме з часу, зазначеного на накладній, слід починати відрахування часу зберігання продукту харчування.

Підприємством-виробником повинно проводитися маркування кожної партії продуктів харчування, що швидко псуються, і

з зазначенням на ярликах або упаковці температури та закінчення строку зберігання.

Нагадаємо також: зберігання продуктів харчування, що швидко псуються, протягом усього терміну повинно проводитися з додержанням відповідного температурного режиму. Для молока температурний режим становить від +2 до +6 °C.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі