Теми статей
Обрати теми

Виплати дітям-сиротам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТИ ДІТЯМ-СИРОТАМ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Який у 2009 році розмір одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18-річного віку?

 

Постановою КМУ від 05.03.2009 р. № 175

внесені зміни до п. 2 постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку» від 25.08.2005 р. № 823, якими розмір одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, у 2009 році залишено на рівні 2008 року, тобто 1590 грн. на одну дитину.

 

Які виплати передбачено для студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються за державним замовленням, отримали диплом бакалавра і продовжать навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр»?

 

Матеріальне забезпечення студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, регламентується

постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Згаданою

постановою передбачено повне державне утримання студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування на період навчання (до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів).

Студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному утриманні і які закінчили навчання з освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» і продовжать навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», забезпечуються комплектом нового одягу і взуття на суму, не менш як 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (12 x 17 грн. = 204,00 грн.), а також грошовою допомогою в розмірі не менш як 2,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (2,5 x 17 грн. = 42,50 грн.).

Наказом по закладу такі студенти повинні бути відраховані як такі, що здобули освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр».

Підстав для виплати стипендії та коштів на харчування за період липень — серпень студентам вказаної категорії немає.

Відповідно до

Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за участю центрів зайнятості населення для забезпечення тимчасової зайнятості залучають дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа до оплачуваних громадських робіт на підприємствах, в установах і організаціях комунальної власності та за договорами — на інших підприємствах, в установах і організаціях.

Відповідальність за працевлаштування такої категорії осіб покладається на органи праці та соціальної політики і на керівника закладу, де перебувала така особа.

Звертаємо увагу, що при вступі на освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст», «магістр»

постановою № 226 передбачено поза конкурсний вступ абітурієнтів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

При зарахуванні на навчання за державним замовленням для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», «магістр» діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа зараховуються на повне державне забезпечення і на період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів забезпечуються безкоштовним харчуванням, одягом, взуттям і м’яким інвентарем та стипендією. Норми матеріального та нормативи фінансового забезпечення визначені

наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763, а норми харчування — постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591. Порядок забезпечення та виплати стипендії відповідної категорії студентів визначений постановою КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі