Теми статей
Обрати теми

Застосування КЕКВ під час заміни рентгенівської трубки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС ЗАМІНИ РЕНТГЕНІВСЬКОЇ ТРУБКИ

 

Тетяна ІВАНОВА, перший заступник начальника управління Державного казначейства в Харківській області

 

За яким КЕКВ (поточні чи капітальні видатки) установа охорони здоров’я може провести заміну рентгенівської трубки вартістю 9500 грн. для рентген-апарата?

(м. Харків)

 

Заміна рентгенівської трубки для рентген-апарата за своєю економічною сутністю

є ремонтом рентген-апарата, під час якого не відбувається придбання установою капітального активу чи модернізації апарата. Ця операція характеризується заміною спрацьованої частини апарата на таку ж саму, але нову для підтримання апарата в робочому стані. Під час заміни спрацьованих запчастин на нові вартість нових запчастин, комплектуючих або деталей списується на видатки установи, при цьому вартість необоротного активу, в якому проведено заміну, не змінюється.

Економічна класифікація видатків бюджету розмежовує видатки за економічними ознаками з детальним розподілом коштів за їх предметними ознаками. Вибір правильного КЕКВ необхідно проводити

виходячи з економічної сутності платежу та Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330 (далі — Роз’яснення № 194).

Відповідно до

Роз’яснень № 194 за КЕКВ 1130 «Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки» здійснюється закупівля установами матеріалів, предметів, обладнання тощо для поточних потреб установи чи організації.

У цьому випадку рентгенівська трубка є

запчастиною до рентген-апарата, тому її заміна повинна розглядатися як поточна потреба установи для підтримання медобладнання в робочому стані.

За КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» відповідно до

Роз’яснень № 194 не проводяться видатки на придбання запчастин чи комплектуючих, а проводяться видатки на придбання обладнання, устаткування та інших закінчених пристроїв. Тому проводити видатки на придбання рентгенівської трубки за КЕКВ 2110 не правильно.

Ураховуючи вищевикладене, самостійне придбання установою рентгенівської трубки, яка

не є капітальним активом і призначена для проведення ремонту медичного обладнання власними силами установи здійснюється за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали». І хай вас при цьому не лякає велика вартість комплектуючих. Насамперед тут необхідно звертати увагу на економічну сутність платежу, в даному випадку — купівля запчастини до медобладнання.

Якщо вартість матеріалів для проведення ремонту включена до вартості послуг сторонньої організації, яка здійснює ремонтні роботи, то видатки на придбання таких матеріалів проводяться згідно з укладеними угодами за КЕКВ 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання». Відповідно до Роз’яснень № 194 КЕКВ 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання» передбачає здійснення видатків на оплату послуг з налаштування та підтримки техніки, у тому числі медичної, у робочому стані, заміну вузлів, деталей та комплектуючих, виконання профілактичних та ремонтних робіт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі