Теми статей
Обрати теми

Про деякі заходи щодо поліпшення медичного обслуговування громадян

Редакція ББ
Розпорядження від 14.04.2009 р. № 420-

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ДЕЯКІ ЗАХОДИ ЩОДО ПОЛІПШЕННЯ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ГРОМАДЯН

Розпорядження від 14.04.2009 р. № 420-р

 

1. Погодитися з пропозицією МОЗ щодо надання державним та комунальним закладам охорони здоров’я права за власним бажанням громадян:

які проходять лікування, на забезпечення за відповідну плату виділення ліжко-місця підвищеної комфортності та персонального доглядальника, створення належних соціально-побутових умов;

на проведення на їх замовлення за відповідну плату за межами закладів охорони здоров’я консультування, діагностування, лікування, забору біологічного та іншого матеріалу для клініко-діагностичних та інших досліджень за умови, що вони спроможні за станом здоров’я самостійно відвідувати відповідні заклади (установи).

2. Дозволити державним та комунальним закладам охорони здоров’я у порядку, визначеному МОЗ, органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим, і органами місцевого самоврядування (щодо майна, яке перебуває в комунальній власності), для забезпечення медичного обслуговування громадян відповідно до пункту 1 цього розпорядження надавати в оренду для використання поза робочим часом, який визначається в установленому порядку, медичного, діагностичного, лабораторного та іншого спеціалізованого обладнання і приміщень стороннім закладам охорони здоров’я та іншим суб’єктам господарювання в тому разі, коли такі заклади (суб’єкти) мають ліцензію (свідоцтво, дозвіл, атестат) на право проведення медичного обслуговування населення або провадження певного виду діяльності. При цьому обладнання і приміщення, які використовуються для лікування хворих, що потребують екстреної медичної допомоги, не можуть надаватися в оренду.

3. МОЗ і Мінекономіки розробити та подати в місячний строк Кабінетові Міністрів України проект методики визначення вартості робіт і послуг із забезпечення медичного обслуговування та здійснення санітарно-профілактичних заходів.

4. МОЗ розробити та затвердити в установленому порядку:

1) у тритижневий строк після затвердження методики, зазначеної у пункті 3 цього розпорядження, разом з Мінекономіки та Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями граничні рівні цін на роботи і послуги медичного обслуговування та здійснення санітарно-профілактичних заходів;

2) у тримісячний строк порядок надання в оренду та використання майна закладів охорони здоров’я суб’єктами господарювання, що виконують зазначені роботи і надають послуги, за погодженням з органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим, і органами місцевого самоврядування (щодо майна, яке перебуває в комунальній власності);

3) у місячний строк порядок виконання таких робіт і надання послуг.

5. Кошти, які надходять до спеціального фонду від виконання робіт і надання послуг, зазначених у пунктах 1 і 2 цього розпорядження, використовуються згідно із законодавством закладами охорони здоров’я для здійснення заходів, що пов’язані з організацією виконання робіт і надання послуг, та утримання таких закладів.

6. МОЗ разом з місцевими держадміністраціями здійснювати постійний контроль за дотриманням вимог цього розпорядження.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

 

ЗБІЛЬШЕНО КІЛЬКІСТЬ ПОСЛУГ, ЯКІ МОЖУТЬ НАДАВАТИ НА ПЛАТНІЙ ОСНОВІ УСТАНОВИ ТА ЗАКЛАДИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Як і в інших сферах, у сфері охорони здоров’я з метою залучення додаткових коштів передбачено надання платних послуг.

Види платних послуг, які можуть надавати державні та комунальні заклади охорони здоров’я, регламентовані

Переліком платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженим постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138 (далі — Перелік № 1138).

Окрім видів послуг, визначених

Переліком № 1138, які можуть надаватися установами та закладами охорони здоров’я на платній основі, Кабмін своїм розпорядженням, що коментується, дозволив надавати нові види платних послуг. Це:

— виділення ліжко-місць підвищеної комфортності, персонального доглядальника, створення належних соціально-побутових умов;

— проведення за межами закладів охорони здоров’я консультування, діагностування, лікування, збору біологічного й іншого матеріалу для клініко-діагностичних та інших досліджень.

Крім того, Кабмін дозволив закладам та установам охорони здоров’я надавати в оренду для використання поза робочим часом медичного, діагностичного, лабораторного та іншого спеціалізованого обладнання і приміщень стороннім закладам охорони здоров’я й іншим суб’єктам господарювання за наявності в орендарів ліцензій на провадження певних видів діяльності.

Найближчим часом МОЗ і Мінекономіки будуть розроблені методики визначення вартості таких послуг, граничні ціни на них, порядок виконання таких робіт і порядок надання в оренду майна державних та комунальних закладів охорони здоров’я. Але в будь-якому разі вартість платних послуг повинна компенсовувати всі витрати, які пов’язані з організацією і наданням таких послуг. Також необхідно пам’ятати, що напрями використання коштів, отриманих за надані платні послуги, визначено діючою

постановою КМУ «Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання» від 17.05.2002 р № 659.

Кошти, отримані за надання платних послуг, повинні надходити на спеціальний рахунок установ та закладів охорони здоров’я (як власні надходження). Нагадаємо, що покриття витрат, пов’язаних з наданням платних послуг, за рахунок коштів загального фонду кошторису забороняється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі