Теми статей
Обрати теми

Напрями витрачання коштів спецфонду терцентру

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАПРЯМИ ВИТРАЧАННЯ КОШТІВ СПЕЦФОНДУ ТЕРЦЕНТРУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Під час прийняття на обслуговування непрацездатних громадян, що мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати за ними догляд, територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян отримує на спеціальний рахунок 5 % від пенсії таких громадян.

Чи можливо за рахунок таких коштів виплачувати індексацію заробітної плати працівникам терцентру та надбавку за складність і напруженість у роботі керівнику та головному бухгалтеру терцентру?

(Дніпропетровська обл.)

 

У своїй діяльності територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян повинні керуватися

Типовим положенням про територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, затвердженим наказом Міністерства соціального захисту населення України від 01.04.97 р. № 44 (далі — Типове положення про територіальний центр).

Відповідно до

п.п. 17.4 Типового положення про територіальний центр як виняток за рішенням місцевих органів виконавчої влади до стаціонарного відділення для постійного проживання можуть прийматися непрацездатні громадяни, які мають працездатних дітей або родичів, зобов’язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати, якщо вони з об’єктивних причин не можуть цього робити. У такому випадку ці особи утримуються у стаціонарному відділенні повністю за рахунок коштів місцевого бюджету.

Надходження на спеціальних рахунок зазначених вами 5 % від пенсії осіб, що обслуговуються, передбачено в

Типовому положенні про відділення соціальної допомоги вдома, затвердженому наказом Міністерства соціального захисту населення України від 01.04.97 р. № 44 (далі — Типове положення про відділення).

Так, згідно з

п. 13 Типового положення про відділення в окремих випадках відділення може приймати на обслуговування непрацездатних громадян, що мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати за ними догляд (проживають в іншому населеному пункті або окремо, за станом здоров’я або через територіальну віддаленість не можуть надавати допомогу батькам, перебувають у відрядженні, на лікуванні тощо). У таких випадках непрацездатні громадяни, які отримують пенсію в мінімальних розмірах, обслуговуються безплатно, а ті з них, які отримують пенсію в розмірі більшому від мінімального, вносять плату в розмірі 5 % від одержуваної пенсії.

Таким чином, ваша установа має право отримувати відсоток пенсії непрацездатних громадян, які мають працездатних дітей або родичів,

лише у випадку наявності у вашому складі відділення соціальної допомоги вдома та лише відносно непрацездатних осіб, які обслуговуються зазначеним відділенням.

Відповідно до

Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затверджених постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 (далі — Перелік № 659), плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх функціональними повноваженнями, належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Такі надходження мають постійний характер і обов’язково

плануються в бюджеті. Кошти, отримані від надання платних послуг, включаються до складу спеціального фонду кошторису.

Напрями витрачання власних надходжень бюджетних установ визначені у

п. 3 Переліку № 659.

Так, власні надходження бюджетних установ першої групи першої підгрупи мають витрачатися

на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням зазначених у підгрупі послуг, а також за погодженням з Мінфіном витрат капітального характеру, пов’язаних з наданням послуг зі створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів.

Але слід ураховувати, що у цьому випадку витрачання коштів, отриманих на спеціальний рахунок від непрацездатних осіб, чітко обумовлено іншим документом. Так, відповідно до

п. 13 Типового положення про відділення кошти, що надійдуть від платного обслуговування, спрямовуються на розвиток відділень соціальної допомоги вдома та забезпечення потреб малозабезпечених громадян понад виділені з цією метою асигнування.

Таким чином, за рахунок таких коштів виплачувати індексацію заробітної плати працівникам територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян та надбавку за складність і напруженість у роботі керівнику та головному бухгалтеру не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі