Теми статей
Обрати теми

ПДФО з лікарняних: за яким КЕКВ перераховувати?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПДФО З ЛІКАРНЯНИХ: ЗА ЯКИМ КЕКВ ПЕРЕРАХОВУВАТИ?

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності та утримання податку з доходів фізичних осіб із суми нарахованої допомоги ми здійснюємо за КЕКВ 1120 «Нарахування на заробітну плату». Донедавна перераховували цей податок також за КЕКВ 1120. Однак зараз Держказначейство вимагає, щоб податок з доходів ми перераховували за КЕКВ 1111 «Заробітна плата» незалежно від того, утримано його із заробітної плати чи із сум нарахованих лікарняних. Чи правомірна ця вимога?

(Запорізька обл.)

 

Для цілей обкладення податком з доходів

фізичних осіб сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також сума оплати перших п’яти днів непрацездатності, що виплачується за рахунок коштів роботодавця, прирівнюються до заробітної плати та підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Інакше кажучи, до сум оплати листка непрацездатності (у тому числі перших п’яти днів) необхідно застосовувати ті самі правила оподаткування, які застосовуються до зарплати, а саме:

— для визначення об’єкта оподаткування суму лікарняних зменшувати на суму утриманих з неї пенсійних внесків;

— до суми лікарняних застосовувати податкову соціальну пільгу, якщо працівник має на неї право.

Щодо

застосування коду економічної класифікації видатків при здійсненні таких виплат зауважимо таке.

Як відомо, документом, який установлює правила застосування кодів економічної класифікації видатків, є

наказ Державного казначейства України «Про затвердження Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету» від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330, далі — Роз’яснення № 194).

Згідно з

Роз’ясненнями № 194 за КЕКВ 1111 «Заробітна плата» здійснюються видатки на:

— заробітну плату за встановленими окладами, ставками або розцінками всіх штатних працівників;

— надбавки за вислугу років;

— доплати за ранг;

— оплату праці за трудовими договорами;

— надбавки та доплати обов’язкового характеру (оплата нічних змін, позаурочних годин, за науковий ступінь, за використання в роботі знання іноземних мов тощо);

— надбавки, що мають стимулюючий характер;

— премії (усі види преміальних виплат у грошовій та/або в матеріальній формі);

— матеріальну допомогу, у тому числі в разі нещасного випадку, хвороби, на оздоровлення та в інших випадках за рішенням адміністрації установи відповідно до чинного законодавства.

Нарахування на фонд оплати праці

, у тому числі внесок на обов’язкове державне пенсійне страхування та інші види страхування, передбачені законодавством в розмірах, установлених чинними нормативно-правовими актами, здійснюються за КЕКВ 1120 «Нарахування на заробітну плату».

Водночас щодо здійснення

видатків на сплату податку з доходів, утриманого із заробітної плати (у тому числі й із суми лікарняних), у Роз’ясненнях № 194 нічого не зазначено.

У зв’язку з цим, а також, очевидно, ґрунтуючись на тому, що для цілей оподаткування лікарняні прирівнюються до заробітної плати, Держказначейство вважає, що перераховувати утриманий із сум лікарняних податок з доходів необхідно за КЕКВ 1111 «Заробітна плата».

Однак зауважимо, що лікарняні прирівнюються до заробітної плати

виключно для цілей утримання податку з доходів.

Згідно з

Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, не належать до фонду оплати праці:

— допомоги та інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів фондів державного соціального страхування, у тому числі допомога по тимчасовій непрацездатності (

п. 3.2);

— оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця (

п. 3.3).

Виходячи з принципів, закладених до економічної класифікації видатків, а саме чіткого розмежування видатків за економічними ознаками з детальним розподілом коштів за їх предметними ознаками (заробітна плата, нарахування, трансферти населенню тощо), вважаємо, що

сплата податку з доходів, утриманого із сум лікарняних, повинна здійснюватися за тим же кодом, що й основний платіж.

Непряме підтвердження такого висновку знаходимо в загальних положеннях

Роз’яснень № 194, згідно з якими:

— оплата податку на додану вартість, який включено до ціни товару, робіт, послуг, здійснюється за тим же кодом економічної класифікації видатків, за яким здійснюється основний платіж;

— оплата донарахованих платежів (крім штрафів та пені), визначених контролюючими органами відповідно до чинного законодавства, та процентів річних від простроченої суми договору провадиться за тим кодом, за яким має бути проведено основний платіж.

На підтвердження викладеному також наведемо висновок

листа Держказначейства від 23.05.2007 р. № 3.4-06/1382-6195, згідно з яким податок з доходів із сум винагород за перемогу у змаганнях, конкурсах, олімпіадах тощо передбачається за таким же кодом, що й основний платіж (тобто за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню»).

Інакше кажучи, якщо нарахування суми оплати листка непрацездатності здійснюється за КЕКВ 1120 «Нарахування на заробітну плату», то й сплата податку з доходів повинна здійснюватися за цим же кодом.

Якщо лікарняні нараховуються за КЕКВ 1111 «Заробітна плата» (що нарахування та виплата лікарняних може здійснюватися за цим кодом, Держказначейство зазначало в листі від 27.10.2005 р. № 307-06/2033-9052), то й податок з доходів, утриманий із сум таких лікарняних, сплачується за КЕКВ 1111.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі