Теми статей
Обрати теми

Учитель-сумісник і надбавка за складність та напруженість у роботі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УЧИТЕЛЬ-СУМІСНИК І НАДБАВКА ЗА СКЛАДНІСТЬ ТА НАПРУЖЕНІСТЬ У РОБОТІ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Як розрахувати суму надбавки за складність та напруженість у роботі вчителю загальноосвітньої школи, який працює за сумісництвом 9 годин на тиждень?

(м. Київ)

 

Насамперед зазначимо кілька слів про порядок надання педагогічним працівникам надбавки за складність та напруженість у роботі, у тому числі тим, хто працює за сумісництвом.

Виплату надбавки за складність та напруженість у роботі передбачено

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 29.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Так, у

п.п. 2 п. 4 наказу № 557 визначено: надбавку за складність та напруженість у роботі встановлюють працівникам навчальних закладів у розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки). Таке обмеження не поширюється на працівників національних закладів (установ). У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи та порушення трудової дисципліни надбавка скасовується або її розмір зменшується.

Інакше кажучи, надбавку за складність та напруженість у роботі може бути встановлено будь-якій категорії персоналу навчального закладу, установи освіти. Перелік посад працівників, яким може встановлюватися зазначена надбавка, визначається в додатку до колективного договору. Конкретний розмір надбавки та перелік осіб, яким її може бути призначено, визначає керівник закладу. Установлення надбавок керівникам навчальних закладів, установ освіти та їх заступникам здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці.

Щодо встановлення надбавок сумісникам, то в

листі від 23.10.2008 р. № 11649/0/1408/13 Мінпраці зазначило таке: незалежно від того, який розмір заробітної плати та надбавок, доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади, у тому числі може встановлюватися надбавка за складність та напруженість у роботі.

Таким чином, учителю-суміснику може бути встановлено надбавку за складність та напруженість у роботі. Однак, незважаючи на те що законодавством надано таке право, це не означає, що її можна призначати, не маючи на те вагомих підстав.

Для уникнення безпідставної виплати надбавки, з метою раціонального та економного використання бюджетних коштів установлювати надбавку за складність та напруженість у роботі слід у виняткових випадках, коли на те є підстави.

Критерії, за яких працівнику може бути встановлено надбавку за складність та напруженість у роботі, законодавством не визначено. Установа повинна самостійно зазначити їх у Положенні про оплату праці або окремому Положенні про встановлення надбавки за складність та напруженість у роботі.

Для педагогічних працівників такими можуть бути:

— складність та напруженість роботи з підготовки і проведення районних та міських олімпіад;

— складність та напруженість робіт із впровадження до освітнього процесу нових методів навчання, технічного оснащення (наприклад, за впровадження комп’ютерної техніки);

— педагогічним працівникам, учні яких є призерами олімпіад, конкурсів;

— педагогічним працівникам, які проводять навчання вдома, тощо.

Крім того, у 2009 році слід мати на увазі вимогу

п.п. 6 п. 6 постанови КМУ «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036, згідно з якою розпорядники бюджетних коштів повинні планувати видатки, пов’язані зі стимулюванням працівників, тільки за умови забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат із зарплати, інших соціальних виплат. Надбавка за складність та напруженість у роботі не є обов’язковою виплатою.

Якщо все ж за рішенням керівника загальноосвітньої школи, оформленим наказом, учителю-суміснику встановлено таку надбавку, то слід мати на увазі, що відповідно до

п. 3 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), вона виплачується в межах фонду заробітної плати (фонду оплати праці).

Приклад.

У загальноосвітній школі за сумісництвом працює вчитель. Йому встановлено 11-й тарифний розряд, якому на 01.04.2009 р. відповідає посадовий оклад у розмірі 1074,00 грн. Учитель веде педагогічну роботу в розмірі 9 годин на тиждень. Стаж його роботи — 15 років. За складність та напруженість роботи з підготовки учнів до районної олімпіади йому встановлено надбавку в розмірі 20 % посадового окладу на один місяць. За цей період він провів 38 годин викладання на умовах погодинної оплати.

1. Заробітна плата за годину викладання становить: 535,59 грн. (1074,00 грн. : 76,2 год

х 38 год), де 76,2 год — норма годин на ставку для педагогічних працівників, які працюють на умовах погодинної оплати, установлена п. 73 Інструкції № 102.

2. Надбавка за складність та напруженість у роботі складе: 107,12 грн. (535,59 грн.

х 20 %).

3. Надбавка за вислугу років: 107,12 грн. (535,59 грн.

х 20 %).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі