Теми статей
Обрати теми

Про сплату податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів у 2009 році

Редакція ББ
Лист від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ПРО СПЛАТУ ПОДАТКУ З ВЛАСНИКІВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ТА ІНШИХ САМОХІДНИХ МАШИН І МЕХАНІЗМІВ У 2009 РОЦІ

Лист від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317

 

Державна податкова адміністрація України повідомляє, що 25 грудня 2008 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких Законів України з питань оподаткування» № 797-VI (далі — Закон № 797-VI), пунктом 8 якого внесено зміни до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-ХII, із змінами та доповненнями (далі — Закон № 1963-ХII), яким визначено платників податку, об’єкти оподаткування, ставки податку, порядок його обчислення і строки сплати, а також встановлено пільги, зокрема, внесено зміни до статті 3 Закону в частині збільшення ставки податку на деякі види легкових автомобілів, про що було повідомлено листом ДПА України від 10.01.2009 р. № 280/7/17-0317 щодо сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів у 2009 році.

Ставки податку з власників транспортних засобів, встановлені Законом № 797-VI, діяли до 26 березня 2009 року, дня набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 05.03.2009 р. № 1075-VI (далі — Закон № 1075-VI). Зазначеним Законом внесено зміни до Закону № 1963-ХII в частині зменшення ставок податку на деякі види легкових автомобілів (код 8703).

Крім того, статтю 3 Закону № 1963-ХII доповнено частиною 6, якою передбачено, що ставки податку з визначених цим Законом об’єктів оподаткування, які у відповідності до чинного законодавства оснащені обладнанням, що дозволяє використовувати в якості палива моторного стиснутий або скраплений газ, альтернативні види рідкого та газового палив, — застосовуються з коефіцієнтом 0,5. Відповідно до розділу II Прикінцевих положень Закону № 1075-VI ця норма вводиться в дію з 1 липня 2009 року і діє до 1 січня 2016 року.

Статтею 5 Закону № 1963-ХII визначено, що сплата податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів юридичними особами здійснюється щоквартально рівними частинами до 15-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, зокрема це стосується транспортних засобів, які обліковані юридичними особами станом на 1 січня поточного року.

За придбані протягом року

юридичними особами транспортні засоби, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх реєстрацією за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. За транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх першою реєстрацією.

Оскільки дія частини 2 статті 5 Закону № 1963-ХII щодо сплати податку з власників транспортних засобів за придбані транспортні засоби не поширюється на першу реєстрацію транспортних засобів в Україні,

за транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок повинен сплачуватися юридичними особами за весь рік перед першою реєстрацією за ставками, визначеними в Законі № 1963-XII, незалежно від місяця, в якому проводиться державна реєстрація транспортного засобу.

За транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано). Таким чином, Закон № 1963-ХII передбачає сплату податку з власників транспортних засобів юридичними особами залежно від часу володіння транспортним засобом, а сума податку з власників транспортних засобів залежить від кількості місяців, протягом яких транспортний засіб був облікований в органах, що здійснюють їх державну реєстрацію.

Ураховуючи вищезазначене, обчислення податку з власників транспортних засобів в I кварталі 2009 року за транспортні засоби, які були обліковані юридичними особами на початок поточного року, проводиться відповідно до статті 6 Закону за ставками податку, які набрали чинність відповідно до Закону № 797-VI.

Що стосується придбаних у 2009 році транспортних засобів, то податок сплачується за ставками, визначеними в статті 3 Закону № 1963-ХII, які діють на момент сплати податку. Податок, сплачений юридичними особами перед першою реєстрацією, реєстрацією (перереєстрацією) до набрання чинності законів № 797-VI та № 1075-VI, не перераховується. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний термін після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу.

У зв’язку із зменшенням ставок

податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, відповідно до Закону № 1075-VI, юридичні особи — власники транспортних засобів можуть зробити перерахунок суми податку з власників транспортних засобів за 2009 рік та подати до податкових органів уточнюючий розрахунок суми податку.

Перерахуванню підлягають суми податкових зобов’язань, що були нараховані юридичною особою

за другий — четвертий квартали поточного року (строки нарахувань — 15.07.2009 р., 15.10.2009 р., 15.01.2010 р.).

До уточнюючого розрахунку необхідно включити всі транспортні засоби, які перебувають у власності підприємства, у тому числі й ті транспортні засоби, на які не зменшувалася ставка податку.

Якщо в юридичної особи у власності перебувають транспортні засоби, на які протягом I кварталу 2009 року не змінювалися ставки податку, відповідно до Закону № 1075-VI, то такий перерахунок не проводиться.

Щодо сплати податку з власників транспортних засобів фізичними особами, то відповідно до статті 5 Закону № 1963-ХII податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується фізичними особами — перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд.

Статтею 5 Закону № 1963-ХII визначено, що фізичні особи — платники податку зобов’язані пред’являти органам, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та за поточний роки, а платники, звільнені від сплати цього податку, — відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами.

Згідно з Порядком проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів, затвердженим постановою КМУ від 09.07.2008 р. № 606, техогляд транспортних засобів незалежно від форми власності проводиться з періодичністю залежно від виду такого транспортного засобу, зокрема, 2 рази на рік, 1 раз на рік, 1 раз на два роки.

Таким чином, у разі якщо для транспортного засобу передбачено термін проходження техогляду — 1 раз на 2 роки, у 2009 році громадяни — власники транспортних засобів зобов’язані надати органу, який проводить техогляд транспортного засобу, документ про сплату податку з власників транспортних засобів за рік, що передує техогляду (2008 рік), та за рік, в якому проходить техогляд (2009 рік), або за 2 роки разом.

Ураховуючи викладене, податок з власників транспортних засобів має сплачуватися фізичними особами за 2008 рік за ставками, які діяли до моменту набрання чинності законів № 797-VI та № 1075-VI.

Сплата податку з власників транспортних засобів фізичними особами у 2009 році перед реєстрацією (перереєстрацією) та технічним оглядом з дня набрання чинності законів № 797-VI та № 1075-VI повинна проводитися за ставками, визначеними у статті 3 Закону № 1963-XII, з урахуванням унесених змін. Податок, сплачений фізичними особами — власниками транспортних засобів перед реєстрацією (перереєстрацією) та технічним оглядом до набрання чинності законів № 797-VI та № 1075-VI, не підлягає перерахуванню у зв’язку зі зміною ставок податку після його сплати, оскільки обов’язок платника податку виконано відповідно до чинного на момент сплати законодавства.

Ураховуючи вищезазначене, Державна податкова адміністрація України зобов’язує

негайно вжити вичерпних заходів щодо проведення роз’яснювальної роботи серед платників податків та координації роботи з органами, що здійснюють державну реєстрацію та технічний огляд транспортних засобів із забезпечення виконання вимог зазначеного Закону, здійснення контролю за повнотою і своєчасністю сплати податку з власників транспортних засобів під час реєстрації, перереєстрації та технічного огляду транспортних засобів.

 

Заступник Голови С. Лекарь

 

Коментар редакції

 

ТРАНСПОРТНИЙ ПОДАТОК ЗА ЗНИЖЕНИМИ СТАВКАМИ СЛІД ПЕРЕРАХОВУВАТИ З II КВАРТАЛУ: РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІД ДПАУ

Нагадаємо:

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування» від 25.12.2008 р. № 797-VI (набрав чинності 10.01.2009 р.) було збільшено ставки транспортного податку за легкові автомобілі залежно від об’єму двигуна. Нові ставки слід було враховувати при складанні Розрахунку податку з власників транспортних засобів, що подається до органів податкової служби до 1 березня 2009 року.

Згодом

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 05.03.2009 р. № 1075-VI (набрав чинності 26.03.2009 р.) ставки внесків на деякі автомобілі було знижено. У редакційному коментарі до цього Закону ми зазначали, що порядок сплати транспортного податку у 2009 році у зв’язку зі зниженням ставок буде відомо після того, як з’являться роз’яснення податківців щодо цього питання.

Порядок сплати транспортного податку у 2009 році ДПАУ виклала в

листі, що коментується, а саме:

1. Щодо транспортних засобів, які були на балансі

юридичних осіб станом на 1 січня 2009 року, податок сплачується:

за I квартал 2009 року — за підвищеними ставками, установленими з 10.01.2009 р.;

за II — IV квартали 2009 року — за зниженими ставками, установленими з 26.03.2009 р. Для цього потрібно подати

уточнений розрахунок , в якому буде зазначено всі транспортні засоби, що значилися на балансі на 01.01.2009 р. (у тому числі й ті, за якими ставка податку не змінювалася). Про порядок проведення перерахунку докладніше розповімо в найближчих номерах нашої газети.

2. Податок, сплачений за придбаними у 2009 році транспортними засобами, а також податок, сплачений фізичними особами при проходженні техогляду, справляється за ставками, що діяли на момент сплати, і в подальшому не перераховується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі