Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення належності робіт до капітального чи поточного ремонту лікарень, учбових закладів, адміністративних будинків

Редакція ББ
Лист від 06.04.2009 р. № 9/8-457

МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТА БУДІВНИЦТВА УКРАЇНИ

ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ НАЛЕЖНОСТІ РОБІТ ДО КАПІТАЛЬНОГО ЧИ ПОТОЧНОГО РЕМОНТУ ЛІКАРЕНЬ, УЧБОВИХ ЗАКЛАДІВ, АДМІНІСТРАТИВНИХ БУДИНКІВ

Лист від 06.04.2009 р. № 9/8-457

 

У зв’язку з численними запитами учасників будівництва щодо можливості застосування Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу від 10.08.2004 р. № 150, із змінами, внесеними наказом від 12.11.2004 р. № 198 «Про внесення змін до Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд», для визначення належності робіт до капітального чи поточного ремонту лікарень, учбових закладів, адміністративних будинків Мінрегіонбуд повідомляє.

За роз’ясненнями, наданими листом Мінжитлокомунгоспу від 11.03.2009 р. № 8/7-2425, зазначений Примірний перелік було розроблено на виконання положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» і може бути застосований для визначення робіт поточного чи капітального ремонту лікарень, учбових закладів, адміністративних будинків за відповідним рішенням головного розпорядника коштів.

 

Перший заступник Міністра А. Беркута

 

Коментар редакції

 

ЯК РОЗМЕЖУВАТИ ПОТОЧНИЙ ТА КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ

До найпоширеніших заходів щодо підтримання об’єктів необоротних активів у робочому стані належать ремонтні.

Перш ніж розпочати складання кошторисної документації на ремонтні роботи, необхідно визначити, до якого виду ремонту належать такі роботи: поточного чи капітального.

Роз’яснення щодо віднесення робіт до

поточного та капітального ремонту надано в листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 р. № 7/7-401, на який свого часу посилалося Держказначейство в листі від 14.04.2008 р. № 3.4-04/1074-6139.

Так,

капітальним ремонтом вважаються:

— комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає заміну, оновлення та модернізацію конструкцій;

— оновлення будівель у зв’язку з їх фізичним зносом та зруйнуванням;

— поліпшення експлуатаційних показників;

— поліпшення планування будівлі та благоустрій території без зміни будівельних габаритів об’єкта.

Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому чи її частин.

Поточний ремонт

, на відміну від капітального, спрямовано на систематичне підтримання експлуатаційних властивостей будівлі. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт з поточного ремонту може включати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, що передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Однак у цих

листах не було конкретизовано, які ж саме роботи є капітальним і поточним ремонтом.

Як зазначається в

листі, що коментується, для розмежування таких заходів доцільно керуватися Примірним переліком послуг з утримання будівель та споруд і прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будівель, споруд, затвердженим наказом від 10.08.2004 р. № 150 (див. с. ___ цього номера). При цьому в листі наголошено на тому, що цим документом можна керуватися для визначення робіт з поточного та капітального ремонту лікарень, навчальних закладів, адміністративних будівель.

Зокрема, згідно з цим

Примірним переліком до поточного ремонту будівель належать такі роботи: просте фарбування фасадів вапняними сумішами; усунення дрібних несправностей на фасадах, не пов’язаних із заміною штукатурки чи новим архітектурним оздобленням; часткове заштукатурювання перекриттів, стін та перегородок, а також ремонт сухої штукатурки (до 5 % площі штукатурки); часткове білення і фарбування стін та стель (до 20 % площі білення, фарбування); заміна електричних пристроїв (вимикачів, патронів, розеток тощо) на сходових клітках, підвалах, горищах і службових приміщеннях тощо.

Що стосується капітального ремонту будівлі, то до нього можна віднести заміну старих конструкцій даху готовими залізобетонними елементами з покриттям толем, руберойдом та іншими покрівельними матеріалами; суцільне фарбування фасаду будівлі стійкими фарбами; заміну шпалер; заміну кранів, санітарних приладів (умивальників, кухонних раковин, унітазів тощо); заміну електропроводки, що стала непридатною, із заміною електричних пристроїв (вимикачів, рубильників, штепселів, патронів, розеток).

Таким чином, орієнтуючись на переліки робіт, що належать до поточного і капітального ремонту, бюджетним установам не буде особливо важко визначити, які саме це роботи. Після цього можна запланувати в кошторисі установи за відповідними КЕКВ видатки на проведення ремонту. Зокрема, згідно з наказом Державного казначейства України «Про затвердження Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету» від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330) видатки на поточний ремонт проводяться за КЕКВ 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання», а видатки на капітальний ремонт — за КЕКВ 2130 «Капітальний ремонт».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі