Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань застосування законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Редакція ББ
Лист від 26.02.2009 р. № 04-29-352

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ У ЗВ’ЯЗКУ З ТИМЧАСОВОЮ ВТРАТОЮ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Лист від 26.02.2009 р. № 04-29-352

 

<...>

Виконавчою дирекцією Фонду розглянуто <...> звернення щодо окремих питань застосування законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і повідомляється.

<...>

Згідно з ч. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми,

не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, під час перебування в щорічній (основній або додатковій) відпустці допомога надається в порядку та розмірах, установлених цим Законом.

При цьому відповідно до ст. 11 Закону України «Про відпустки» щорічну (основну або додаткову) відпустку

має бути перенесено на інший період чи продовжено на кількість днів тимчасової непрацездатності.

Відповідно до п. 15 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок), якщо робочий час підсумовується або його облік ведеться

в годинах, для розрахунку застрахованій особі страхової виплати та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньогодинна заробітна плата.

Пунктом 16 Порядку передбачено, що середньогодинна заробітна плата обчислюється шляхом

ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати на кількість відпрацьованих застрахованою особою годин у зазначеному періоді.

Згідно з п. 20 Порядку сума страхових виплат застрахованій особі та оплати за перші

п’ять днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця розраховується шляхом множення суми денної (годинної) виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної (середньогодинної) заробітної плати (доходу) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачено законодавством, на кількість днів (годин), що підлягають оплаті.

Таким чином, застрахованій особі, якій установлено підсумований облік робочого часу,

у тому числі й [у] випадку, коли тимчасова непрацездатність настала в період щорічної відпустки, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності та сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця розраховується шляхом множення суми годинної виплати на кількість годин, які згідно з установленим для цієї особи графіком роботи припадають на період непрацездатності.

<...>

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240 у разі настання в застрахованої особи тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного

сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається .

Підставою

для відмови у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності є причинний зв’язок травми або захворювання з алкогольним, наркотичним, токсичним сп’янінням або діями, пов’язаними з таким сп’янінням, установлений комісією з соціального страхування підприємства, установи, організації.

Якщо застрахована особа надала для призначення допомоги

листок непрацездатності з позначкою «алкогольне сп’яніння», комісія з соціального страхування підприємства, установи, організації повинна вжити необхідних заходів для з’ясування причин та обставин, за яких ця особа отримала травму або захворювання, що призвели до її тимчасової непрацездатності, та прийняти відповідне рішення. У цьому випадку доцільно оформляти у вигляді додатка до протоколу засідання комісії пояснення, довідки, інші матеріали, що свідчать про обґрунтованість прийнятого комісією рішення.

<...>

Якщо страховий випадок настав у період

роботи , то згідно зі ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової непрацездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Згідно з ч. 11 ст. 35 Закону № 2240 у разі настання тимчасової непрацездатності застрахованої особи в період

вирішення спору про незаконність її звільнення з роботи допомога по тимчасовій непрацездатності надається за умови поновлення застрахованої особи на роботі з дня винесення такого рішення відповідним органом.

Відповідно до ст. 4 Закону № 2240 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги мають особи,

застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (уключаючи й час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Оскільки

після звільнення особа не є застрахованою за зазначеним видом соціального страхування, то надання їй допомоги по тимчасовій непрацездатності за страховими випадками, що настали в період після звільнення, здійснюється відповідно до згаданої вище ч. 11 ст. 35 Закону № 2240.

Розгляд запитань, зазначених у <...> листі, за номерами 3 щодо права особи на щорічну відпустку в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та 4 щодо звільнення працівника за власним бажанням в останній день щорічної відпустки, відпустки без збереження заробітної плати та в останній день хвороби, не є компетенцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оскільки ці запитання стосуються застосування законодавства про працю.

Пропонуємо із зазначеними запитаннями звернутися до Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю, оскільки надання роз’яснень з питань, що стосуються трудового законодавства, належить до компетенції

цього органу державного управління. <...>

 

Заступник директора Є. Буринський

 

Коментар редакції

 

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ: ВІДПОВІДАЄ ФССТВП

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз’яснив окремі питання, пов’язані з призначенням та виплатою лікарняних. Розглянемо їх докладніше.

1. Якщо працівник, якому встановлено підсумований облік робочого часу, захворів під час щорічної відпустки

. У цьому випадку лікарняний листок оплачується на загальних підставах. Про це прямо йдеться в абзаці третьому п. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240).

При цьому згідно зі

ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічну відпустку може бути продовжено на дні хвороби чи дні відпустки, в які працівник хворів, а може бути перенесено на інший період.

Зверніть увагу: викладене вище стосується тільки

щорічних відпусток (основної чи додаткової). Так, у разі якщо працівник захворів під час перебування в іншому виді відпусток (навчальній, творчій, відпустці без збереження заробітної плати), то дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період перебування працівника в такій відпустці, не оплачуються (п. 6 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240).

Як оплатити дні непрацездатності, що припадають на дні відпустки, якщо працівнику встановлено підсумований робочий день?

З посиланням на

п. 15 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), Фонд відзначає: якщо працівнику встановлено підсумований облік робочого часу, то розрахунок страхових виплат має здійснюватися виходячи із середньогодинної заробітної плати.

Середньогодинна

заробітна плата визначається шляхом ділення нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати на кількість відпрацьованих у ньому годин (п. 16 Порядку № 1266).

Фонд відзначає: якщо застрахованій особі встановлено підсумований облік робочого часу, то сума лікарняних розраховується

шляхом множення суми годинної виплати на кількість годин, які згідно з установленим для цієї особи графіком роботи припадають на період непрацездатності (у тому числі в разі, коли тимчасова непрацездатність настала в період щорічної відпустки).

Однак зауважимо: як правило, на період перебування працівника у щорічній відпустці графік роботи безпосередньо для нього не затверджується.

Водночас на період перебування працівника у відпустці його в установленому порядку заміщатиме інший працівник за затвердженим графіком роботи. Тому вважаємо: якщо працівник захворів у щорічній відпустці, йому буде оплачено години, що припадають за графіком роботи, складеним на період його замісництва.

Приклад

. Працівник перебував у відпустці з 05.05.2009 р. по 22.05.2009 р. З 18.05.2009 р. по 22.05.2009 р. він хворів, на підтвердження чого було надано лікарняний листок. Розрахунковий період для оплати лікарняного листка: листопад 2008 року — квітень 2009 року. Страховий стаж працівника — 6 років (відсоток оплати лікарняного листка — 80 %).

На період тимчасової непрацездатності припадають 39 роб. год. (за графіком роботи особи, яка замінює працівника в період перебування його у відпустці).

Сума заробітної плати, що бере участь у розрахунку лікарняних, — 10500 грн. Кількість фактично відпрацьованих працівником годин у розрахунковому періоді: 980,8 роб. год.

Середньогодинна заробітна плата дорівнює:

10,71 грн. (10500 грн. : 980,8 роб. год.).

Сума, нарахована за листком непрацездатності, становить:

334,15 грн. (10,70 грн. х 39 роб. год. х 80 %). Оскільки працівник перебував на лікарняному 5 робочих днів, усю суму лікарняних має бути виплачено за рахунок роботодавця.

2. Якщо тимчасова непрацездатність настала внаслідок алкогольного сп’яніння

.

Згідно з

ч. 1 ст. 36 Закону № 2240 у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних з ним дій, дні тимчасової непрацездатності застрахованій особі не оплачуються.

При цьому як у лікарняному листку, так і в медичній картці проставляється позначка, що тимчасова непрацездатність працівника настала внаслідок алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння. У лікарняному листку зазначена позначка проставляється лікарем у правому нижньому полі лицьового боку лікарняного листка у графі «Примітка».

Водночас наявність такої позначки не є достатньою підставою для відмови в оплаті лікарняного листка.

У

листі, що коментується, Фонд наголошує: комісія із соціального страхування в цьому випадку має прийняти обґрунтоване рішення щодо оплати лікарняного листка, підтверджене відповідними документами (поясненнями, довідками, іншими матеріалами).

Комісія із соціального страхування має з’ясувати

причинний зв’язок захворювання чи травми із вживанням алкоголю (наркотиків, токсичних речовин).

У разі якщо такий зв’язок буде встановлено, то комісія приймає рішення про відмову в оплаті лікарняного листка.

Якщо ж травму (захворювання) не пов’язано з вживанням алкоголю (наркотиків, токсичних речовин), допомога по тимчасовій непрацездатності надається на загальних підставах.

3. Якщо тимчасова непрацездатність настала в період вирішення спору про незаконність звільнення працівника

.

Як відомо, право на матеріальне забезпечення і страхові виплати за рахунок коштів Фонду мають застраховані особи в період роботи (перебування у трудових відносинах з роботодавцем).

Якщо ж страховий випадок (тимчасова непрацездатність) настала в період вирішення спору про незаконність звільнення працівника, тобто коли працівник фактично не перебував у трудових відносинах, то слід керуватися

ч. 11 ст. 35 Закону № 2240.

Згідно з

ч. 11 ст. 35 Закону № 2240 у разі настання тимчасової непрацездатності особи в період вирішення спору про незаконність її звільнення допомога по тимчасовій непрацездатності надається за умови поновлення застрахованої особи на роботі. При цьому оплаті підлягають дні з дня винесення такого рішення відповідним органом.

При цьому один лише факт відкриття провадження у справі про поновлення на роботі не є підставою для оплати лікарняного, виданого після звільнення.

Приклад.

Працівника звільнено 13.04.2009 р. Після звільнення за період з 14.04.2009 р. по 24.04.2009 р. йому було відкрито листок непрацездатності. Рішення про поновлення працівника на посаді суд виніс з 20.04.2009 р.

У цьому випадку допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за період з 20.04.2009 р. по 24.04.2009 р. за рахунок Фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі