Теми статей
Обрати теми

Заміна вікон, дверей і радіаторів: КЕКВ та відображення в обліку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Заміна вікон, дверей і радіаторів: КЕКВ та відображення в обліку

 

Тетяна ІВАНОВА, перший заступник начальника управління Державного казначейства в Харківській області

 

Установою за рахунок коштів спеціального фонду проведено заміну старих вікон на металопластикові, дверних блоків та радіаторів. Роботи з установлення виконувалися сторонньою організацією.

За яким КЕКВ здійснюються видатки на придбання вікон, дверей, радіаторів, а також видатки на оплату робіт з їх установлення? Який порядок відображення таких операцій у бухгалтерському обліку?

(Полтавська обл.)

 

Відповідно до

Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції від 08.12.2006 р. № 330), видатки на придбання віконних та дверних блоків здійснюються за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Якщо ремонт приміщення виконує підрядна організація, відносини між сторонами має бути оформлено договором підряду. У договорі необхідно передбачити строки виконання робіт, права та обов’язки сторін, порядок оплати робіт тощо. Також у договорі необхідно зазначити: за рахунок якої сторони (замовника — бюджетної установи чи підрядника) буде придбано матеріали для ремонту.

При проведенні поточного ремонту складається кошторисна документація з урахуванням вимог

Правил визначення вартості будівництва (ДБН Д.1.1-1-2000), затверджених наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 27.08.2000 р. № 174. У ній має бути розшифровано вартість усіх матеріалів, які буде використано для проведення ремонту, а також безпосередньо вартість робіт з виконання ремонту. При цьому можливість включення видатків на придбання матеріалів для проведення ремонту має бути передбачено договором.

Після закінчення робіт оформляються акти приймання-передачі виконаних робіт, на підставі яких здійснюється оплата підрядної організації за виконані роботи.

Якщо вартість матеріалів для проведення ремонту

включено до вартості ремонтних робіт, що виконуються сторонньою організацією, такі видатки залежно від виду ремонту (поточний чи капітальний) відносяться за КЕКВ 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання» або за КЕКВ 2130 «Капітальний ремонт».

Щодо заміни радіаторів опалення, то такі роботи належать до капітального ремонту. Це пояснюється тим, що відповідно до

Примірного переліку послуг з утримання будівель і споруд та прибудинкових територій і послуг з ремонту приміщень, будівель, споруд, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150, серед переліку робіт, що належать до капітального ремонту систем центрального опалення та вентиляції, зазначено заміну приладів опалення, що стали непридатними, установлення додаткових секцій та нових приладів опалення.

Тому видатки, пов’язані з придбанням радіаторів опалення, здійснюються за

КЕКВ 2130 «Капітальний ремонт».

Матеріали, придбані бюджетною організацією для ремонту (у цьому випадку металопластикові вікна, дверні блоки та радіатори опалення), має бути відображено в бухгалтерському обліку.

Як зазначається в

листі Держказначейства від 17.11.2008 р. № 15-04/2554-19642, облік будівельних конструкцій і деталей, зокрема залізобетонних та дерев’яних конструкцій, блоків і збірних частин будівель та споруд; збірних елементів; обладнання для опалювальної, вентиляційної, санітарно-технічної системи (опалювальні котли, радіатори тощо) відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 144, ведеться на субрахунку 202 «Обладнання, конструкції і деталі до установки».

Крім того, на цьому рахунку також обліковується вітчизняне та імпортне обладнання, що потребує монтажу і призначене для встановлення, та інші матеріальні цінності, необхідні для будівництва.

Після закінчення ремонтних робіт вартість таких матеріальних цінностей списується на фактичні видатки. Ураховуючи, що в цьому випадку ремонтні роботи проводилися за рахунок коштів спеціального фонду кошторису, такі видатки відносяться на фактичні видатки за спеціальним фондом.

У бухгалтерському обліку такі операції відображаються так:

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Оприбутковано металопластикові вікна, дверні блоки та радіатори

202

675

2

Перераховано оплату за металопластикові вікна, дверні блоки та радіатори

675

323 (324, 325)

3

Списано згідно з актом виконаних робіт на фактичні видатки вартість виконаних робіт із заміни вікон, дверних блоків та радіаторів

811 - 813

675

4

Перераховано оплату за виконані роботи підряднійї організації

675

323 (324, 326)

5

Списано згідно з актом на списання на фактичні видатки вартість установлених металопластикових вікон, дверних блоків та радіаторів

811 (812, 813)

202

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі