Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладів у зв’язку зі шкідливими умовами праці працівникам психоневрологічного інтернату

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДІВ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ШКІДЛИВИМИ УМОВАМИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКАМ ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ІНТЕРНАТУ

 

Лариса ШЕВЕЛЕНКО, головний спеціаліст відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з п. 1.13 додатка 3 до Умов оплати праці працівників установ охорони здоров’я та соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, деякі категорії працівників психоневрологічного інтернату мають право на підвищення посадових окладів на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці: керівники, лікарі незалежно від найменування посади, у тому числі заступники директора, професіонали, спеціалісти та технічні службовці, у тому числі бібліотечні працівники та працівники клубу.

Надайте, будь ласка, повну розшифровку найменуванням спеціальностей (посад), які належать до професіоналів, спеціалістів та технічних службовців і обов’язкові вимоги до цих спеціальностей щодо встановлення підвищень.

(Донецька обл.)

 

Згідно з

п. 1.1 Типового положення про психоневрологічний інтернат, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2001 р. № 549, психоневрологічний інтернат є стаціонарною соціально-медичною установою, призначеною для постійного проживання громадян з психоневрологічними захворюваннями, які потребують стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування.

Основним нормативним документом, що регулює питання оплати праці працівників сфери охорони здоров’я, є

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови).

Відповідно до

п. 1.13 додатка 3 «Перелік закладів (підрозділів) та посад, робота на яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці» до Умов працівники психоневрологічних інтернатів мають право на підвищення посадових окладів на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, а саме:

— керівники, лікарі, незалежно від їх найменування, у тому числі заступники директора, професіонали, спеціалісти та технічні службовці; у тому числі бібліотечні працівники та працівники клубу;

— спеціалісти з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування (медсестри);

— молодші медичні сестри всіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні; робітники всіх професій, які працюють у відділеннях та обслуговують хворих.

Згідно з

п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов перелік посад, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці на 25 або 15 %, затверджується керівником закладу (установи) за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих умовах.

Підвищення, передбачені

пп. 2.4.5 — 2.4.6, установлюються до посадового окладу, визначеного пп. 2.1 — 2.2 (п.п. 2.4.7 Умов).

З метою визначення розділів класифікації професій, що належать до

професіоналів, спеціалістів, технічних службовців та робітників психоневрологічного інтернату і мають право на підвищення окладів, необхідно керуватися:

а)

для медичних працівників Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2000 р. № 117 та погодженим з Мінпраці (далі — Довідник 78).

Згідно з

Довідником 78 до «професіоналів» належать професії, що потребують від працівника повної вищого освіти (спеціаліст, магістр) за напрямком підготовки «Медицина», проходження інтернатури за фахом та сертифіката лікаря-фахівця. До професіоналів належать лікарі всіх найменувань;

— до «спеціалістів» належать професії, що потребують від працівника базової вищої освіти (молодші спеціалісти) за напрямком підготовки «Медицина», за спеціальностями «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа» та спеціалізацію за профілем роботи.

До них належать такі спеціалісти, як сестра медична, медичний статистик, фельдшер ;

— до «технічних службовців» належать професії, що потребують від працівника рівень кваліфікації «молодшого спеціаліста», а також професії, що потребують повної загальної середньої освіти та професійно-технічної освіти або повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на робочому місці.

До технічних службовців належать реєстратор медичний, секретар, друкарка, сестра-господарка;

— до «робітників» належать професії, що потребують повної або базової загальної середньої освіти та підготовки на курсах чи робочому місці.

До них належать дезінфектор, молодша медична сестра;

б)

для соціальних працівників Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 80 «Соціальні послуги»), затвердженим наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324;

в)

для професій, які є загальними для всіх видів діяльності, — Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності»), затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник 1).

Щодо посади бухгалтера, то до його обов’язків належать облік первинних документів, систематизація інформації, відображеної в цих документах, підготовка проміжних розрахунків для обліку господарських операцій. Проведення накопичення та узагальнення інформації в необхідному розрізі:

— наявність та рух грошових коштів і документів у касі установи, а також грошових коштів, що знаходяться на поточних рахунках у національній валюті, інших рахунках у банку в іноземній валюті;

— погашення заборгованості за довгостроковими та короткостроковими кредитами; розрахунки з постачальниками, підрядниками, замовниками, різними дебіторами та кредиторами;

— облік наявності та руху основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, знос необоротних активів, нарахування заробітної плати, проведення інших розрахунків з працівниками, громадянами, юридичними особами, проведення інвентаризації активів та зобов’язань, ведення аналітичного обліку в розрізі об’єктів позабалансового обліку.

Згідно з

Довідником 1 для роботи на посаді бухгалтера працівнику необхідно мати базову або неповну вищу освіту відповідного напрямку підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст).

Таким чином, на підвищення посадових окладів на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці мають право працівники психоневрологічного інтернату (професіонали, спеціалісти та технічні службовці, у тому числі бібліотечні працівники, працівники клубу та робітники), які безпосередньо обслуговують підопічних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі