Теми статей
Обрати теми

Оплата курсів підвищення кваліфікації

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА КУРСІВ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

1. Лікар функціональної діагностики працює за основним місцем роботи на 1,0 ставки. У цій же установі він працює за сумісництвом на 0,5 ставки лікаря-невропатолога. Чи має право лікар функціональної діагностики бути направленим на курси підвищення кваліфікації з неврології? Чи може установа оплатити такі курси?

2. В установі за сумісництвом працює лікар-невропатолог на 0,5 ставки. Чи може установа направити його на курси підвищення кваліфікації по неврології та оплатити їх?

(м. Харків)

 

Відповідно до

наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359 лікарі не пізніше ніж після закінчення 5-річного строку з моменту попередньої атестації повинні подати документи на чергову атестацію на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії.

Видача путівок на передатестаційний цикл проводиться закладом післядипломної освіти або факультетом післядипломної освіти відповідно за поданням органу охорони здоров’я згідно із заявками закладів охорони здоров’я або за особистою заявою лікаря-спеціаліста.

У разі направлення працівника на передатестаційний цикл за путівкою, яка видана згідно із заявкою закладу охорони здоров’я,

час навчання оформляється наказом по закладу як відрядження з відшкодуванням витрат закладом, у якому працює працівник.

Постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695

для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва (далі — навчання), установлені такі мінімальні державні гарантії:

— збереження середньої заробітної плати

за основним місцем роботи за час навчання;

— оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

— виплата добових за кожний день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. Іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень.

Іншого чинним законодавством не передбачено.

Тобто, якщо лікар подає документи на чергову атестацію на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії за спеціальністю, за якою він працює за сумісництвом,

йому не зберігається середня заробітна плата на час навчання ні за основним місцем роботи, ні за сумісництвом.

Виплата добових та оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад проводиться закладом у разі направлення на передатестаційний цикл за путівкою, яка видана згідно із заявкою закладу охорони здоров’я.

Заклад охорони здоров’я, у якому лікар працює тільки за сумісництвом, оплатити передатестаційний цикл не може. У цьому випадку лікар проходить передатестаційний цикл за власний рахунок у вільний від роботи час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі