Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників сфери культури

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ СФЕРИ КУЛЬТУРИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Музичне училище підпорядковується управлінню культури і туризму обласної державної адміністрації. Хто повинен надавати накази на преміювання, надання відпустки та виплату допомоги на оздоровлення заступникам директора музичного училища?

(м. Кіровоград)

В Україні з метою реалізації права громадян на спеціальну освіту в галузі культури створюються державні, приватні, кооперативні навчальні заклади (академії, університети, консерваторії, інститути, коледжі, технікуми,

училища, спеціалізовані мистецькі школи, гімназії, ліцеї; школи естетичного виховання дітей: музичні, художні, хореографічні, хорові та інші), інститути та факультети підвищення кваліфікації.

Згідно зі

ст. 21 Основ законодавства України про культуру від 14.02.92 р. № 2117-ХII в Україні гарантується розвиток мережі різних за видами діяльності та формою власності закладів, підприємств та організацій культури: театрів, філармоній, професійних творчих колективів, кіностудій, організацій телебачення, радіомовлення, кіновідеопрокату, видавництв, редакцій, музеїв, художніх галерей (виставок), бібліотек, архівів, клубних закладів, кінотеатрів, цирків, парків культури та відпочинку, навчальних закладів і наукових установ, позашкільних закладів естетичного виховання і дозвілля дітей та юнацтва, дизайнерських, реставраційних центрів і майстерень, історико-культурних, архітектурних заповідників, заповідних територій тощо.

Отже, музичне училище

належить до закладу культури і в цьому випадку підпорядковується управлінню культури і туризму обласної державної адміністрації.

Основним нормативним документом, який визначає умови оплати праці працівників установ та організацій сфери культури, є

наказ Міністерства культури і туризму України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745).

Відповідно до

п. 3 наказу № 745 преміювання керівників установ, закладів та організацій культури, їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

У вашому випадку такі рішення повинні прийматись

управлінням культури і туризму обласної державної адміністрації, якому ви підпорядковані.

Що стосується надання відпустки, то вимоги щодо її надання за рішенням органу вищого рівня в нормативних документах не міститься.

Таким чином, надавати відпустку заступникам керівника можна за наказом керівника.

Також нагадаємо, що відповідно до п.п. 1 п. 2 наказу № 745 посадові оклади заступників керівників бюджетних установ, закладів та організацій культури, заступників керівників структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій встановлюються на 5 — 15 % нижче, ніж посадовий оклад відповідного керівника, визначений за схемами тарифних розрядів, затвердженими наказом № 745.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі