Теми статей
Обрати теми

Щодо закупівлі розпорядниками державних коштів послуг з оренди нерухомого майна

Редакція ББ
Лист від 05.05.2009 р. № 3303-27/367

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАКУПІВЛІ РОЗПОРЯДНИКАМИ ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ ПОСЛУГ З ОРЕНДИ НЕРУХОМОГО МАЙНА

Лист-роз’яснення від 05.05.2009 р. № 3303-27/367

 

Мінекономіки на численні звернення суб’єктів сфери державних закупівель щодо застосування законодавства про державні закупівлі, а саме закупівлі послуг з оренди нерухомого майна повідомляє.

Відносини у сфері закупівель регулюються відповідно до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти (далі — Положення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19.11.2008 р. № 1017).

Пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921 на Мінекономіки покладено функції спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти (далі — уповноважений орган).

Згідно з підпунктом 7 пункту 10 Положення уповноважений орган надає роз’яснення щодо порядку застосування законодавства у сфері державних закупівель.

Статтею 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» передбачено, що у 2009 році передача в оренду державного та комунального майна здійснюється виключно на конкурсних засадах, крім державного та комунального майна, що передається в оренду бюджетним установам; музеям; підприємствам і громадським організаціям у сфері культури і мистецтв (у тому числі національним творчим спілкам та їх членам під творчі майстерні); громадським організаціям ветеранів; громадським організаціям інвалідів; центрам професійної, соціальної реабілітації інвалідів та центрам ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів, а також підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів, яким визначена доцільність надання державної допомоги відповідно до статей 141, 142 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»; Пенсійному фонду України та його органам; державним видавництвам та підприємствам книгорозповсюдження; вітчизняним видавництвам та підприємствам книгорозповсюдження книжкової продукції, що забезпечують підготовку, випуск та (чи) розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою (за винятком видань рекламного та еротичного характеру); релігійним організаціям для забезпечення проведення богослужінь, релігійних обрядів та церемоній.

Таким чином, у разі, якщо зазначені у статті 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» підприємства, установи, організації

підпадають під визначення «замовник» у розумінні підпункту 9 пункту 2 Положення і відповідно передача в оренду майна таким особам не здійснюється на конкурсних засадах відповідно до законодавства — закупівля послуг з оренди державного та комунального майна такими суб’єктами здійснюється із застосуванням процедур закупівель, передбачених Положенням.

Передача розпорядникам державних коштів в оренду державного та комунального майна

на конкурсних засадах відповідно до статті 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» здійснюється без застосування процедур закупівель, визначених Положенням.

При цьому замовники для закупівлі за державні кошти послуг з наймання (оренди) нерухомого майна приватної форми власності мають застосовувати процедури закупівлі, визначені Положенням, з урахуванням вартісних меж, визначених пунктом 5 Положення.

 

Міністр економіки України Б. Данилишин

 

Коментар редакції

 

ПОСЛУГИ З ОРЕНДИ НЕРУХОМОГО МАЙНА: КОНКУРС ЧИ ТЕНДЕР

Питання, розглянуте в

листі, виникло у зв’язку з тим, що відповідно до ст. 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI (далі — Закон про держбюджет-2009) передача в оренду державного та комунального майна здійснюється виключно на конкурсних засадах. Водночас згідно з Положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженим постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (у редакції постанови КМУ від 19.11.2008 р. № 1017) (далі — Положення), закупівля послуг з оренди (найму) нерухомого майна повинна здійснюватися на тендерній основі, якщо вартість такої закупівлі перевищує 100 тис. грн.

Отже, щоб отримати в оренду державне або комунальне майно, необхідно брати участь у двох процедурах: у тендерних торгах та в конкурсі на право оренди. Чи дійсно для того, щоб орендувати майно, яке перебуває в державній та комунальній власності, майбутні орендарі, у тому числі й бюджетні установи, повинні взяти участь в обох процедурах? Розберемося з цим питанням докладніше.

Як відомо, у 2009 році так само, як і у 2008 та 2007 роках, передача в оренду державного та комунального майна здійснюється на конкурсних засадах.

Конкурс проводиться з ініціативи орендодавця або за наявності заяви про оренду від фізичної або юридичної особи

за умови відсутності заяви від особи, яка відповідно до законодавства має право на отримання відповідного державного майна в оренду поза конкурсом, якщо інше не передбачено законом (п. 4 Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, затвердженого наказом Фонду держмайна України від 13.10.2004 р. № 2149).

Згідно із

Законом про держбюджет-2009 конкурс на право оренди не проводиться, якщо державне та комунальне майно передається в оренду, зокрема, бюджетним установам; музеям; підприємствам і громадським організаціям у сфері культури та мистецтва; Пенсійному фонду України та його органам, тобто підприємствам і організаціям, переліченим у ч. 1 ст. 73 цього Закону.

Таким чином, при передачі державного та комунального майна в оренду згаданим вище суб’єктам

конкурс на право оренди не проводиться — з ними орендодавець укладає договір оренди без проведення конкурсу.

Тепер перейдемо до другої процедури — проведення торгів із закупівлі послуг оренди.

Нагадаємо: дія

Положення поширюється на закупівлі товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість закупівлі товарів і послуг перевищує 100 тис. грн., а робіт — 300 тис. грн.

Оренда нерухомого майна відповідає визначенню «послуги» в розумінні

Положення. Зауважимо: був період, коли тендерні процедури закупівель не проводилися у випадках, коли предметом закупівлі були послуги з найму (оренди) нерухомого майна. Це було в період дії Тимчасового положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 28.03.2008 р. № 274. Однак після набуття чинності Положенням послуги з оренди (найму) нерухомого майна не згадуються в числі предметів закупівлі, на які не поширюється обов’язок проведення тендерних закупівель. Із цього випливає, що закупівля такого виду послуг, як послуги з оренди нерухомого майна, повинні здійснюватися із застосуванням тендерних процедур закупівель тільки в разі якщо вартість таких послуг перевищує 100 тис. грн.

Оскільки бюджетні установи — орендарі є розпорядниками державних коштів, вони підпадають під визначення «

замовник» у розумінні Положення.

При цьому не важливо, до якої форми власності належить нерухоме майно, що орендується бюджетною організацією: державної, комунальної чи приватної, і відповідно кому з орендодавців перераховується орендна плата. Для застосування

Положення головне, що замовник (в особі бюджетної організації) оплачує такі послуги за рахунок державних коштів. Адже саме цей критерій дозволяє розглядати бюджетну установу — орендаря як замовника тендерних процедур.

Таким чином, бюджетні установи — орендарі здійснюють процедури закупівлі послуг з оренди нерухомого майна (як державної та комунальної, так і приватної форми власності)

залежно від вартості такого предмета закупівлі:

— якщо

річна вартість послуг з оренди перевищує 100 тис. грн., тендерні процедури необхідно проводити;

— якщо вартість такої закупівлі не перевищує 100 тис. грн., то такі орендарі не застосовують тендерні процедури.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі