Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до Порядку обліку зобов’язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного казначейства України

Редакція ББ
Наказ від 09.04.2009 р. № 149

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗМІН ДО ПОРЯДКУ ОБЛІКУ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ РОЗПОРЯДНИКІВ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОГО КАЗНАЧЕЙСТВА УКРАЇНИ

Наказ від 09.04.2009 р. № 149

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.04.2009 р. за № 381/16397

 

На виконання статей 48, 51, 78 і 112 Бюджетного кодексу України та з метою удосконалення процедур обліку зобов’язань розпорядників бюджетних коштів органами Державного казначейства України в частині забезпечення контролю за дотриманням термінів опрацювання органами Державного казначейства України підтвердних документів розпорядників та одержувачів бюджетних коштів

наказую:

1. Затвердити Зміни до Порядку обліку зобов’язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного казначейства України, затвердженого наказом Державного казначейства України від 09.08.2004 р. № 136, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.08.2004 р. за № 1068/9667 (зі змінами), що додаються.

2. Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності (Сушко Н. І.) та Юридичному департаменту (Зіневич О. Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Керівникам самостійних структурних підрозділів Державного казначейства України в межах повноважень здійснити заходи щодо забезпечення виконання вимог цього наказу.

4. Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності (Сушко Н. І.) довести цей наказ до відома та керівництва в роботі Головним управлінням Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників голови Державного казначейства України відповідно до розподілу обов’язків.

6. Цей наказ набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

Голова Т. Слюз

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра фінансів України А. Мярковський

Заступник директора Департаменту реформування бюджетної системи І. Книшенко

 

 

Затверджено наказом Державного казначейства України від 09.04.2009 р. № 149

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.04.2009 р. за № 381/16397

Зміни до Порядку обліку зобов’язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного казначейства України

 

1. У главі 2:

1.1. Абзац третій пункту 2.2 доповнити реченням такого змісту: «У разі закупівлі валюти через міжбанківський валютний ринок України розпорядник бюджетних коштів проставляє суму в Реєстрі розрахунково на підставі договору (контракту) на рівні курсу, установленого на міжбанківському валютному ринку України».

1.2. Доповнити главу після пункту 2.6 новим пунктом 2.7 такого змісту:

«2.7. У полі «Одержано Державним казначейством України (органом Державного казначейства України)» Реєстру та/або Реєстру фінансових зобов’язань на всіх примірниках обов’язково проставляються дата подання Реєстру та/або Реєстру фінансових зобов’язань та підпис відповідальної особи органу Державного казначейства України».

У зв’язку з цим пункти 2.7 — 2.14 вважати відповідно пунктами 2.8 — 2.15.

2. Главу 5 доповнити після пункту 5.4 пунктом 5.5 такого змісту:

«5.5. На кінець бюджетного періоду сума фінансових зобов’язань повинна відповідати сумі кредиторської заборгованості (за винятком одержувачів бюджетних коштів)».

3. Додатки 1 та 2 до Порядку викласти в новій редакції, що додаються.

 

Директор Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Н. Сушко

 

 

img 1

 

img 2

 

Коментар редакції

 

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ОБЛІКУ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ РОЗПОРЯДНИКІВ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

Цим

наказом Держказначейство внесло деякі зміни до Порядку обліку зобов’язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного казначейства України, затвердженого наказом Державного казначейства України від 09.08.2004 р. № 136 (далі — Порядок). Розглянемо ці зміни.

Так, відповідно до

п. 2.2 Порядку, якщо розпорядник бюджетних коштів для здійснення розрахунків придбаває іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України, то в Реєстрі зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів (далі — Реєстр) зазначається відповідна розрахункова сума виходячи з курсу іноземної валюти, установленого на міжбанківському валютному ринку України. Нагадаємо: обов’язок здійснення операцій з іноземною валютою на території України юридичними особами тільки через уповноважені банки та інші фінустанови, що отримали ліцензію НБУ на торгівлю іноземною валютою, виключно на міжбанківському валютному ринку України встановлено п. 1 ст. 6 Декрету України «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93.

Як і раніше, питання про необхідність придбання іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України необхідно погоджувати з органом Держказначейства. Тільки після цього розпорядник бюджетних коштів подає до органу Держказначейства відповідні документи, визначені в

п. 14.2 Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання і повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету, затвердженого наказом Державного казначейства України від 25.05.2004 р. № 89. З особливостями здійснення валютних операцій бюджетних установ можна ознайомитися у статті «Валютні операції бюджетних установ» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 15, с. 42).

Крім того, незначних змін зазнали форми

Реєстру та Реєстру фінансових зобов’язань. Тепер у шапці з’явилося додаткове поле, в якому відповідальна особа органу Держказначейства зазначає дату подання Реєстру та Реєстру фінансових зобов’язань і ставить свій підпис. При цьому відмітки проставляються на всіх примірниках зазначених документів.

І останнє. У Порядку з’явилося уточнення, що сума фінансових зобов’язань на кінець бюджетного періоду повинна відповідати сумі кредиторської заборгованості (за винятком одержувачів бюджетних коштів). У принципі, ця вимога повинна була виконуватися і раніше. Адже при складанні «Звіту про заборгованість за бюджетними коштами» (форма № 7д, № 7м) станом на кінець року дані граф 13 «Зареєстровані фінансові зобов’язання на кінець звітного періоду, усього» і 14 «Зареєстровані фінансові зобов’язання на кінець звітного періоду, усього — із них кредиторська заборгованість» мають бути тотожними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі