Теми статей
Обрати теми

Про порядок застосування тимчасового зниження ставок за оренду державного майна при розрахунку орендної плати

Редакція ББ
Лист від 22.04.2009 р. № 10-16-5581

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

ПРО ПОРЯДОК ЗАСТОСУВАННЯ ТИМЧАСОВОГО ЗНИЖЕННЯ СТАВОК ЗА ОРЕНДУ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА ПРИ РОЗРАХУНКУ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ

Інструктивний лист від 22.04.2009 р. № 10-16-5581

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 316 впроваджується тимчасове, до 1 січня 2010 року, зниження орендних ставок за оренду нерухомого державного майна, визначених у додатку 2 до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 року № 786 (далі — Методика), крім ставок, визначених пунктами 1 — 3 зазначеного додатка. Постанова набрала чинність 14 квітня 2009 р.

Для забезпечення координації дій органів приватизації та інших орендодавців державного майна по виконанню зазначеної постанови Фонд державного майна України відповідно до повноважень, наданих йому пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 року № 786, роз’яснює таке.

1. Зменшення орендних ставок застосовується при розрахунку орендної плати за травень — грудень 2009 року.

2. По договорах оренди, укладених без проведення конкурсу на право оренди державного майна, та по інших договорах, за якими орендна плата за базовий місяць розрахунку визначена відповідно до Методики, де орендна плата прямо пропорційна орендній ставці, розрахункова орендна плата за поточний місяць, визначена згідно з пунктами 8, 12 і 13 Методики, коригується на 0,45, що випливає з формули перерахунку на нову ставку:

Ох скор

= Ох : Сх х Сх скор = Ох : Сх х (Сх х 0,45) = 0,45 Ох,

де

Ох скор — орендна плата за поточний місяць скоригована;

Ох — орендна плата за поточний місяць, розрахована за Методикою;

Сх скор — орендна ставка скоригована;

Сх — орендна ставка згідно з додатком 2 до Методики.

3. По договорах оренди, укладених за результатами проведення конкурсу на право оренди державного майна, за якими орендна плата перевищує стартову, визначену відповідно до Методики, розрахунок орендної плати за поточний місяць здійснюється у такому порядку:

3.1 встановлена договором орендна плата за базовий місяць ділиться на дві частини — суму, яка відповідає розрахунку за Методикою відповідно до ставки, визначеної у Методиці, та суму, додану за результатами конкурсу;

3.2 визначається з врахуванням індексів інфляції у порядку, встановленому Методикою, сума, яка відповідає розрахунку орендної плати за поточний місяць відповідно до ставки, визначеної у Методиці. Ця сума, прямо пропорційна зазначеній орендній ставці, коригується відповідно до формули, наведеної вище, на 0,45;

3.3 до результату розрахунку відповідно до п. 3.2 цього Порядку додається сума, додана за результатами конкурсу, скоригована на ті ж індекси інфляції.

4. Рекомендується орендодавцям нерухомого державного майна повідомити орендарів про постанову Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 316, зобов’язати орендарів — боржників по орендній платі терміново сплатити цей борг. Зразок листа орендарю додається.

5. Міністерствам і відомствам, НАН України і галузевим АН пропонується довести цей лист до відома підпорядкованих їм підприємств, організацій і установ.

 

В. о. Голови Фонду Д. Парфененко

 

 

img 1

 

Коментар редакції

 

ЯК РОЗРАХУВАТИ ОРЕНДНУ ПЛАТУ ЗА ЗНИЖЕНИМИ СТАВКАМИ

У зв’язку з прийняттям Кабміном

постанови «Деякі питання оплати оренди державного майна» від 25.03.2009 р. № 316 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 16), якою передбачено зменшення орендних ставок при розрахунку орендної плати за травень — грудень 2009 року, виникла низка запитань.

У

листі, що коментується, ФДМУ роз’яснює порядок розрахунку нових ставок орендної плати, а саме:

1) орендодавцям необхідно

повідомити орендарів у письмовій формі про те, що при розрахунку орендної плати за травень — грудень 2009 року застосовуються знижені орендні ставки. Такий лист складають за зразком, наведеним у додатку до листа.

Якщо за орендарем значиться заборгованість з орендної плати, то в листі також необхідно вказати суму такої заборгованості.

Копії таких листів підшивають та зберігають у справах за договорами оренди;

2) залежно від особливостей укладення договору оренди та від порядку розрахунку орендної плати наведено два варіанти розрахунку орендної плати за зниженими ставками.

Перший варіант

(п. 2 листа) застосовується:

— до договорів оренди, укладених без проведення конкурсу на право оренди державного майна (стосується випадків, коли орендар має право на укладення договору оренди державного та комунального майна поза конкурсом, тобто суб’єктів господарювання, які перелічені у

ст. 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI);

— до інших договорів, за якими орендна плата за базовий місяць визначається на підставі

Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика ).

Для таких договорів розрахувати новий розмір орендної плати не викличе особливих труднощів — розмір орендної плати за поточний місяць помножується на 0,45.

Другий варіант

(п. 3 листа) розрахунку застосовується до договорів оренди, укладених за результатами конкурсу на право оренди держмайна, за якими розмір орендної плати перевищує стартову орендну плату, розраховану відповідно до Методики.

У цьому випадку при розрахунку орендної плати

знижені орендні ставки застосовуються тільки до стартової орендної плати, яка визначається на підставі Методики. Щодо другої частини орендної плати, яка додається до стартової величини за результатами конкурсу, то вона не коригується.

Як у першому, так і в другому випадку, розраховуючи ці величини, необхідно пам’ятати, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць підлягає коригуванню на індекс інфляції. Нагадаємо: розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць. Тому в разі розрахунку орендної плати за зниженими орендними ставками вона підлягає індексації в загальному порядку.

І ще один важливий момент, на який слід звернути увагу.

Так, у

ст. 21 Закону України «Про оренду державного і комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII передбачено можливість зміни розміру орендної плати — однієї з істотних умов договору оренди (за погодженням сторін, на вимогу однієї зі сторін у разі зміни цін та тарифів, в інших випадках, передбачених законодавством).

При цьому згідно зі

ст. 525 ЦКУ не допускається одностороння зміна умов договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, у цьому випадку зміна розміру орендної плати у зв’язку із застосуванням знижених орендних ставок є одним із випадків, коли такі зміни необхідно оформити додатковою угодою.

До речі, на необхідність укладення додаткової угоди до договору в разі перегляду договорів оренди державного та комунального майна звертав увагу

Держкомпідприємництва України в листі від 16.01.2009 р. № 264.

І хоча ФДМУ про це в листі не згадує, вважаємо, що між орендарем та орендодавцем має бути підписано додаткову угоду до договору оренди про зміну розміру орендної плати на період до 01.01.2010 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі