Теми статей
Обрати теми

Питання оплати праці головного лікаря сільської лікарні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ГОЛОВНОГО ЛІКАРЯ СІЛЬСЬКОЇ ЛІКАРНІ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Я працюю в сільській дільничній лікарні з відділенням загальної практики — сімейної медицини (ЗПСМ) на посаді головного лікаря та на 0,75 посади лікаря ЗПСМ (лікарня на 10 ліжок). У лікарні працює ще один лікар ЗСМП, який за сумісництвом обіймає 0,5 посади терапевта стаціонару. Інших лікарів у нас немає.

1. Чи належить до моїх обов’язків чергування у стаціонарі? Як оплачується така робота? Які документи необхідно вести?

2. Чи повинні мені оплачувати заміщення, коли терапевт на курсах або у відпустці? Моя підготовка дозволяє проводити таке заміщення.

(Чернігівська обл.)

 

Насамперед зазначимо декілька слів про дотримання типових штатних нормативів та введення до штатного розпису дільничної лікарні посади лікаря загальної практики — сімейної медицини.

Штатний розпис дільничної лікарні розробляється з дотриманням

Штатних нормативів медичного фармацевтичного персоналу і працівників кухонь дільничних лікарень, затверджених додатком 5 до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.02.2000 р. № 33 (далі — Штатні нормативи)*.

* Наведені в додатку до консультації. —

Прим. ред.

Зауважимо, що

п. 1 Штатних нормативів посаду лікаря загальної практики — сімейної медицини відділення (палат) стаціонару дільничної лікарні не передбачено.

Відповідно до

п. 1 Примірного положення про лікаря загальної практики — сімейної медицини, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 23.02.2001 р. № 72, лікар загальної практики — сімейної медицини забезпечує надання кваліфікованої лікувально-профілактичної допомоги населенню, закріпленому за сімейно-територіальним принципом, в обсязі кваліфікаційної характеристики лікаря за фахом «загальна практика — сімейна медицина» в умовах амбулаторно-поліклінічного закладу та вдома.

Якщо в дільничній лікарні організовано відділення загальної практики — сімейної медицини з надання амбулаторно-поліклінічної допомоги, то необхідно враховувати таке.

Згідно з

Примірним положенням про відділення загальної практики — сімейної медицини, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я від 23.02.2001 р. № 72, відділення загальної практики — сімейної медицини організовується як структурний підрозділ амбулаторно-поліклінічного закладу за наявності 3 і більше посад лікарів.

У разі надання дільничною лікарнею амбулаторно-поліклінічної допомоги за наявності підготовлених спеціалістів із загальної практики — сімейної медицини згідно з

п. 2 Штатних нормативів замість посад лікарів-терапевтів та лікарів-педіатрів може бути введено посади лікарів загальної практики — сімейної медицини з розрахунку 0,83 посади (1200 дорослих та дітей на 1 посаду) для сільських жителів.

Таким чином, введення посади лікаря загальної практики — сімейної медицини

не залежить від кількості ліжок у стаціонарі дільничної лікарні.

Залежно від кількості ліжок установлюються посади лікарів відділень (палат) стаціонару згідно з

п. 1 Штатних нормативів. Посаду лікаря-терапевта стаціонару залежно від кількості ліжок (10 шт.) у вашому випадку введено правильно.

 

Чергування у стаціонарі

Заклади охорони здоров’я, що мають стаціонари, належать до безперервно діючих закладів, медична допомога в яких надається цілодобово.

Ураховуючи специфіку роботи стаціонару (надання медичної допомоги в будь-який час доби та дні тижня), для лікарів установлюються чергування у вечірній та нічний час, у недільні та святкові дні відповідно до затвердженого графіка роботи.

До обов’язків

лікаря стаціонару належить обов’язкове несення зазначених чергувань, що виконуються в межах місячної норми робочого часу або за його згодою понад неї залежно від навантаження. Це передбачається трудовим договором, внутрішнім трудовим розпорядком установи та посадовою інструкцією працівника.

Як зазначалося вище, посаду лікаря загальної практики — сімейної медицини відділення (палат)

стаціонару дільничної лікарні Штатними нормативами не передбачено.

У вашому випадку головний лікар, який виконує обов’язки лікаря загальної практики — сімейної медицини, забезпечує лікувально-профілактичну допомогу.

Чергування у стаціонарі не належить до його прямих обов’язків.

Згідно з

п. 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), залучення до чергувань лікарів амбулаторно-поліклінічних підрозділів лікувальних закладів проводиться за їх згодою та відповідно до чинного законодавства про працю.

Водночас, ураховуючи те, що у стаціонарі лікарні працює тільки один лікар-терапевт, керівник установи має вжити заходів для забезпечення цілодобової допомоги та ввести до штатного розпису лікарні додаткові лікарські посади. Якщо це неможливо, зважаючи на відсутність відповідних фахівців, головлікар, який виконує обов’язки лікаря загальної практики — сімейної медицини, може залучатися до чергувань у стаціонарі.

 

Оплата чергування у стаціонарі

Оплата чергування у стаціонарі здійснюється згідно з

п. 5.2 Умов № 308/519.

Чергування у стаціонарах здійснюються за рахунок місячної та понадмісячної норми робочого часу працівника. Робочий час медичних працівників ураховується щомісячно.

Місячна норма робочого часу визначається виходячи з установленої для цього працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для шестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у цьому місяці. До місячної норму робочого часу включаються всі види роботи, що виконуються працівниками (тобто основна робота, чергування, виклики для надання допомоги хворим удома тощо).

Чергування в межах місячної норми робочого часу

здійснюються штатними медичними працівниками за рахунок зменшення тривалості змін протягом місяця. При цьому якщо чергування здійснювалося в робочі дні згідно з графіком роботи в межах місячної норми робочого часу, то додаткова оплата (понад посадовий оклад) не проводиться.

Чергування за графіком роботи у вихідний та святковий дні в межах місячної норми робочого часу може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або оплачуватися в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад —

ст. 72, 107 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

До чергувань понад місячну норму робочого часу

можуть залучатися лікарі та спеціалісти з базовою та неповною вищою медичною освітою без обіймання штатної посади з оплатою з фонду оплати праці. Чергування понад місячну норму робочого часу не є сумісництвом. Залучення працівників до чергувань понад місячну норму робочого часу можливе тільки у випадках, коли в закладі відсутня вакантна посада за цією спеціальністю.

У цьому разі оплата роботи, що виконується в робочі дні тижня, проводиться в одинарному розмірі понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий або неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (

ст. 106, 107 КЗпП).

У разі продовження працівником роботи в результаті нез’явлення працівника, якого він замінює, до моменту закінчення зміни та неможливості замінити його іншим працівником оплата проводиться за фактично відпрацьовані години як робота в надурочний час (

ст. 106 КЗпП).

За чергування в нічний час

провадиться додаткова оплата в розмірах, установлених у п. 3.2 Умов № 308/519.

Згідно з

п.п. 3.2.1 Умов № 308/519 працівникам, які залучаються до роботи в нічний час, здійснюється доплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

Працівникам, зайнятим наданням екстреної, швидкої та невідкладної медичної допомоги (у тому числі водіям санітарних автомобілів швидкої, невідкладної медичної допомоги), а також тим, хто працює у відділеннях (палаті) анестезіології та інтенсивної терапії, для новонароджених дітей, у пологових (акушерських) відділеннях, здійснюється доплата в розмірі 50 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Перелік посад та підрозділів, за роботу в яких проводиться зазначена доплата, затверджується керівником закладу за узгодженням з профспілковим комітетом.

Годинна та денна ставки, передбачені

п. 5.2 Умов № 308/519, визначається виходячи з посадового окладу, установленого з урахуванням підвищень .

 

Оплата праці за виконання додаткових обов’язків

Заміна іншого працівника, відсутнього

у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин , коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце, передбачає виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи (п. 1 Інструкції із застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 р. № 1145 «Про порядок та умови суміщення професій (посад)», затвердженої наказом Держкомпраці СРСР, Мінфіну СРСР, ВЦРПС від 14.05.82 р. № 53-ВЛ).

Працівникам, які виконують у тій самій установі разом зі своєю основною роботою обов’язки тимчасово відсутнього працівника, здійснюється доплата відповідно до чинного законодавства.

Згідно з

п.п. 3.1.1 Умов № 308/519 професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам, які виконують у тій самій установі разом зі своєю основною роботою обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, здійснюється доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою.

Конкретний розмір цих доплат установлюється керівником закладу, установи залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу робіт, що виконуються.

Однак зверніть увагу на таку умову, установлену

п.п. 3.1.4 Умов № 308/519: доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника не встановлюються керівникам закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів та їх заступникам (за винятком завідувачів відділень соціальної допомоги та їх заступників, завідувачів фельдшерсько-акушерських пунктів та аптечних кіосків).

Таким чином, головному лікарю сільської дільничної лікарні

не може бути встановлено доплату за виконання обов’язків терапевта стаціонару в період його тимчасової відсутності. На час виконання додаткових обов’язків головному лікарю може бути встановлено надбавку за складність, напруженість у роботі на підставі п.п. 4.4 Умов № 308/519.

 

Додаток до консультації

 

Додаток 5

до наказу МОЗ України

від 23.02.2000 р. № 33

 

Штатні нормативи медичного фармацевтичного персоналу і працівників кухонь дільничних лікарень

 

Лікарський персонал

 

1. Посади лікарів відділень (палат) стаціонару встановлюються з розрахунку 1 посада на кількість ліжок:

 

Найменування відділень

Найменування посад лікарів

Кількість ліжок

Терапевтичне

Лікар-терапевт

25

Педіатричне

Лікар-педіатр

20

Акушерське

Лікар-акушер-гінеколог

15

 

2. Посади лікарів для надання амбулаторно-поліклінічної допомоги населенню встановлюються з розрахунку:

 

Найменування посад

Число посад на 1000 осіб населення

дорослого

дитячого

Лікар-терапевт

0,6

Лікар-педіатр

1,25

Лікар-акушер-гінеколог

0,1

Лікар-хірург

0,04

0,03

Лікар-стоматолог

0,25

0,25

Лікар-стоматолог-ортопед (утримується на госпрозрахунку або за рахунок спеціальних коштів)

0,07

 

У разі наявності підготовлених спеціалістів із загальної практики — сімейної медицини замість посад лікарів-терапевтів та лікарів-педіатрів уводяться посади лікарів загальної практики — сімейних лікарів з розрахунку:

 

Найменування посад лікарів

Кількість посад на 1000 осіб (дорослих та дітей)

сільських жителів

жителів гірських районів

Лікар загальної практики — сімейний лікар

0,83 посади (1200 дорослих і дітей на 1 посаду)

1 — 1,25 посади (800 — 1000 дорослих і дітей на 1 посаду)

 

3. Посади лікарів лікарських здоровпунктів установлюються за штатними нормативами відповідних пунктів (додаток 28).

4. Посади лікарів-лаборантів установлюються: 0,5 посади в лікарнях до 50 ліжок, понад 50 ліжок — 1 посада.

5. Посади лікарів-рентгенологів установлюються за наявності обладнаного рентгенівського кабінету:

а) у лікарнях до 50 ліжок — 0,5 посади;

б) у лікарнях понад 50 ліжок — 1 посада.

6. Посади завідуючих відділеннями встановлюються:

а) у лікарнях до 50 ліжок — 1 посада;

б) у лікарнях понад 50 ліжок — 2 посади;

в) у поліклініці — 1 посада замість посади лікаря (виконує 75 % норми навантаження лікаря).

Кожна з посад завідуючих відділеннями встановлюється замість 0,5 посади лікаря.

 

Фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою та технічні працівники

 

7. Посади медичних сестер (палатних) встановлюються з розрахунку 1 цілодобовий пост на кількість ліжок:

 

Найменування відділень (палат)

Кількість ліжок на 1 цілодобовий пост

Терапевтичне

25, але не менше 1 поста

Педіатричне

20, але не менше 1 поста

 

8. Посада фельдшера встановлюється в кожній амбулаторії лікарні.

9. Посади акушерок установлюються з розрахунку:

а) 1 цілодобовий пост на 10 акушерських ліжок;

б) 1 посада на 2000 осіб населення, але не менше 1 посади на лікарню.

При розрахунках цих посад не включається чисельність населення, яке обслуговується фельдшерсько-акушерськими пунктами та сільськими лікарськими амбулаторіями.

10. Посади дільничних медичних сестер встановлюються з розрахунку 1 посада на:

а) 1800 осіб дорослого населення, але не менше 1 посади;

б) 400 дітей, але не менше 1 посади;

в) посади медичних сестер загальної практики — сімейної практики вводяться за наявності посад лікарів загальної практики — сімейних лікарів замість посад медичних сестер дільничних з розрахунку:

 

Найменування посад

Кількість посад на 1000 осіб (дорослих та дітей)

сільських жителів

жителів гірських районів

Медичні сестри загальної практики — сімейної практики

0,83 посади (600 дорослих і дітей на 1 посаду)

1 — 1,25 посади (400 — 500 дорослих і дітей на 1 посаду)

 

При визначенні вказаних посад виключається чисельність населення, яке обслуговується фельдшерсько-акушерськими пунктами та сільськими лікарськими амбулаторіями.

11. Посади медичних сестер кабінетів установлюються з розрахунку 1 посада на:

а) посаду лікаря-хірурга амбулаторного прийому;

б) 2 посади лікарів-стоматологів;

в) 3 посади лікарів стоматологів-ортопедів (які утримуються на госпрозрахунку або за рахунок спецкоштів).

12. Посади фельдшерів-лаборантів (лаборантів) установлюються з розрахунку 1 посада на:

а) 50 ліжок;

б) 3 посади лікарів, які здійснюють амбулаторний прийом.

13. Посади рентгенлаборантів установлюються відповідно до посад лікарів-рентгенологів.

14. Посади медичних сестер з масажу встановлюються виходячи з норм навантаження й обсягу роботи.

15. Посади медичних сестер фізіотерапевтичних кабінетів установлюються з розрахунку 1 посада на 15 тис. умовних фізіотерапевтичних одиниць на рік.

16. При організації денного стаціонару встановлюється посада медичної сестри з розрахунку 1 посада на 10 ліжок при роботі в одну зміну.

17. Посади середнього медичного персоналу здоровпунктів, у тому числі завідуючих здоровпунктами — фельдшерів, установлюються за штатними нормативами здоровпунктів (додаток 28).

18. Посади медичних реєстраторів установлюються з розрахунку 1 посада на лікарню.

19. Посади дезінфекторів з обслуговування дезустановки, що функціонує, встановлюються: 0,5 посади за наявності в лікарні до 50 ліжок, 1 посада — понад 50 ліжок.

20. Посади зубних техніків, які утримуються на госпрозрахунку або за рахунок спецкоштів, встановлюються залежно від обсягу роботи із зубопротезування та діючих норм часу на зуботехнічні роботи. Посада старшого зубного техніка встановлюється за наявності не менше 3 посад зубних техніків замість однієї з них.

21. Посада старшої медичної сестри встановлюється в лікарні до 50 ліжок.

22. Посада головної медичної сестри встановлюється в лікарнях, які мають 50 і більше ліжок.

 

Молодший медичний та інший персонал

23. Посади молодших медичних сестер для догляду за хворими або молодших медичних сестер установлюються відповідно до числа цілодобових постів медичних сестер (палатних) і акушерок.

За наявності в лікарні менше 25 ліжок установлюються 2 посади молодших медичних сестер без залучення до нічних чергувань.

24. Посади молодших медичних сестер амбулаторії встановлюються з розрахунку 1 посада на 3 посади лікарів, але не менше 1 посади молодшої медичної сестри.

25. Посади молодших медичних сестер лабораторії, рентгенівського, фізіотерапевтичного кабінетів та кабінету масажу встановлюються:

а) у лабораторії — 0,5 посади;

б) у рентгенівському кабінеті — відповідно до посад лікарів-рентгенологів;

в) у фізіотерапевтичному кабінеті та кабінеті масажу — 0,5 посади на обидва кабінети.

26. Посада сестри-господині встановлюється в кожній лікарні.

 

Персонал кухонь

27. Посади працівників кухонь установлюються за штатними нормативами працівників зазначених підрозділів (додаток 47).

 

Примітки:

1. Робота лікарів у вечірній і нічний час, вихідні та святкові дні (чергування) в лікарнях з числом ліжок до 50 може здійснюватися за рахунок чергувань лікарів удома.

2. Чисельність населення, залежно від якої розраховуються окремі посади медичного персоналу за штатними нормативами, визначається за даними органів статистики.

При цьому до дорослого населення належать особи віком 18 років і старші, до дитячого — особи віком до 17 років включно (17 років 11 місяців 29 днів).

Чисельність прикріплених до лікарні, поліклініки, амбулаторії контингентів для надання відповідних видів допомоги виключається при розрахунку посад медичного персоналу за цими розділами роботи інших закладів (підрозділів).

3. У разі організації в лікарні централізованої стерилізаційної посади медичного персоналу (старшої медичної сестри і молодших медичних сестер) установлюються залежно від обсягу роботи за штатними нормативами відповідних підрозділів (додаток 26).

4. Для дільничних лікарень застосовуються пункти 4, 5, 8, 9, 10, 14 Приміток додатка 1.

 

Примітки додатка 1:

4. Лікарське обслуговування хворих у вечірній і нічний час, вихідні та святкові дні в стаціонарі лікарень, як правило, забезпечується штатними лікарями в межах їх робочого часу за обліковий період.

У великих лікарнях, крім чергування лікаря в лікарні, може також організовуватися чергування лікаря в декількох відділеннях за наявності в них не менше 200 ліжок.

При цьому повинні враховуватися посади лікарів-хірургів, лікарів-ортопедів-травматологів, лікарів-офтальмологів і лікарів-акушерів-гінекологів, які вводяться для надання екстреної хірургічної, травматологічної, офтальмологічної та гінекологічної допомоги.

5. До посад лікарів, які ведуть консультативний амбулаторний прийом, залежно від числа яких розраховуються окремі посади медичного персоналу, не належать посади: лікарів-лаборантів, -методистів, -рентгенологів, -радіологів, -фізіотерапевтів, -дієтологів, -анестезіологів, -статистиків, з лікувальної фізкультури, з функціональної діагностики, лікарів відділень планової і екстреної консультативної допомоги.

8. У штатні розклади можуть вводитися тільки цілі, 0,25, 0,5 або 0,75 посади.

Округлення проводиться за однойменними посадами таким чином:

підсумкові цифри менше 0,13 відкидаються, цифри 0,13 — 0,37 округлюються до 0,25; цифри 0,38 — 0,62 округлюються до 0,5; цифри 0,63 — 0,87 округлюються до 0,75, а понад 0,87 — до одиниці.

У такому ж порядку проводиться округлення за категоріями персоналу (лікарі, середній медичний персонал, молодший медичний персонал тощо), але лише в цілому по закладу. Якщо в результаті округлення за посадою лікаря-ревматолога одержано менше 1 посади, то округлення проводиться до повної посади.

9. Для проведення хворим висококваліфікованих консультацій дозволяється залучення спеціалістів з інших закладів. Потрібні кошти для оплати консультантів передбачаються в кошторисі лікарні.

10. Акушерсько-гінекологічні ліжка належать до ліжок хірургічного профілю.

14. Посади лікарів-інтернів можуть уводитися в закладах за рішенням органу охорони здоров’я понад посади лікарів, установлених лікарні за цими штатними нормативами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі