Теми статей
Обрати теми

КЕКВ під час придбання дрібного медінвентарю та його облік

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КЕКВ ПІД ЧАС ПРИДБАННЯ ДРІБНОГО МЕДІНВЕНТАРЮ ТА ЙОГО ОБЛІК

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

За яким КЕКВ слід придбавати такий медичний інвентар: шприц Жане вартістю 280 грн., камера Горяєва — 106 грн., кювети емаліровані — 127 грн., глюкометр — 336 грн. та інший медичний інвентар вартістю до 1000 грн.? На якому субрахунку слід обліковувати такі цінності? Чи ведеться облік таких цінностей у кількісному виразі і сумарно? Яким нормативним документом необхідно користуватися при їх списанні?

(Вінницька обл.)

 

Видатки бюджетних установ здійснюються за відповідними кодами економічної класифікації видатків

залежно від економічної сутності платежу.

Відповідно до

Роз’яснення щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженого наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194, видатки на придбання медичного інвентарю (термометри, ланцети, пінцети, голки, шприци, супінатори та інше медичне обладнання, яке не береться на облік як основні засоби) проводяться за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

Про це також ідеться і в

листі Держказначейства від 06.03.2007 р. № 3.4-06/721-3021.

Згідно з

Інструкцією з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125 ), медикаменти, компоненти, бактерицидні препарати, дезінфікуючі засоби, сироватки, вакцини, кров, плівка для рентгенівських знімків, матеріали для проведення аналізів і перев’язувальні засоби, дрібний медичний інвентар (термометри, ланцети, пінцети, голки тощо) установ, у кошторисах яких ці видатки передбачено за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали», обліковуються на субрахунку 233 «Медикаменти та перев’язувальні засоби».

Щодо цього питання дивіться також консультацію «Облік медичного інвентарю» («Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 14).

Відповідно до

п. 59 Інструкції № 125 у бухгалтерії облік запасів установи ведеться в кількісному і сумарному вимірах за найменуваннями запасів та в розрізі матеріально відповідальних осіб.

Нагадаємо, що, крім

Інструкції № 125, під час обліку медичного інвентарю лікувально-профілактичні заклади на сьогодні користуються Інструкцією з обліку медикаментів, перев’язувальних засобів та виробів медичного призначення в лікувально-профілактичних установах, що знаходяться на Державному бюджеті СРСР, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 02.06.87 р. № 747.

Цей нормативний документ продовжує застосовуватися на території України на підставі

постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII та Вказівки Міністерства охорони здоров’я України від 28.05.96 р. № 165.

При списанні медичного інвентарю слід керуватися

Типовою інструкцією про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженою спільним наказом Державного казначейства України та Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі