Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно подавати звітність до системи персоніфікованого обліку за лікаря-консультанта

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ ПОТРІБНО ПОДАВАТИ ЗВІТНІСТЬ ДО СИСТЕМИ ПЕРСОНІФІКОВАНОГО ОБЛІКУ ЗА ЛІКАРЯ-КОНСУЛЬТАНТА

 

Валентина БОРШОВСЬКА, заступник директора департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України

 

До медичного закладу для проведення консультацій залучаються лікарі-консультанти з обласного центру екстреної допомоги. Заробітна плата нараховується згідно з трудовими договорами, з обов’язковими відрахуваннями до соціальних фондів, а також до Пенсійного фонду України. Чи необхідно подавати індивідуальні відомості за лікарів-консультантів до системи персоніфікованого обліку?

(м. Керч)

 

Відповідно до

Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058), який визначає платників страхових внесків, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, страхові внески до солідарної системи для роботодавців нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також на суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Страхувальник згідно з

п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058 зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки і в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до

ст. 11 Закону № 1058 застрахованими особами є громадяни України, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об’єднаннях громадян, на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру.

Отже, нарахування страхових внесків на виплати за надання послуг, що передбачені умовами трудового договору (контракту) лікаря-консультанта,

не протирічать нормам чинного законодавства, тому в разі здійснення нарахувань внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на зазначені виплати такі суми повинні бути враховані в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб відповідно до Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6.

Ураховуючи зазначене, нарахування страхових внесків здійснюється лише за фізичних осіб, що працюють на умовах трудового договору (контракту), або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, а на виплати, які нараховані після звільнення працівника, страхові внески не нараховуються та не відображаються у системі персоніфікованого обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі