Теми статей
Обрати теми

Питання штатного розпису дошкільних навчальних закладів

Редакція ББ
Постанова від 05.10.2009 р. № 1122

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПИТАННЯ ШТАТНОГО РОЗПИСУ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Постанова від 05.10.2009 р. № 1122

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Затвердити основні вимоги до формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів, що додаються.

2. Міністерству освіти і науки за погодженням з Міністерством фінансів і Міністерством праці та соціальної політики затвердити типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів відповідно до основних вимог, затверджених цією постановою.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2009 р. № 1122

Основні вимоги до формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів

 

1. Штатний розпис дошкільних навчальних закладів формується з урахуванням типу дошкільного навчального закладу, кількості груп та їх наповнюваності, режиму роботи і площі приміщень закладу.

2. У всіх дошкільних навчальних закладах може встановлюватися гнучкий режим роботи, який передбачає організацію різнотривалого перебування дітей, зокрема цілодобового, а також функціонування чергових груп у вихідні, неробочі та святкові дні.

3. У дошкільних навчальних закладах компенсуючого типу вводяться посади медичних працівників відповідно до спеціалізації таких закладів, а за наявності слухової чи офтальмологічної апаратури — посада техніка з її експлуатації та ремонту.

4. На період опалювального сезону в дошкільних навчальних закладах можуть вводитися додаткові штатні одиниці робітників з комплексного обслуговування та ремонту будівель.

5. У дошкільних навчальних закладах, які мають стаціонарні басейни, вводяться посади інструктора з фізкультури, сестри медичної, прибиральника службових приміщень, зокрема басейнів, робітника з комплексного обслуговування та ремонту басейну, а за наявності хлораторної установки — посада оператора такої установки.

6. Посади сестри медичної з дієтичного харчування, керівника гуртка (секції, студії, інших форм гурткової роботи), практичного психолога та соціального педагога вводяться до штатного розпису дошкільних навчальних закладів, у яких не введені такі посади, з 1 вересня 2011 року.

7. Дія цих вимог поширюється на формування штатного розпису навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» (дошкільний підрозділ).

 

Коментар редакції

 

КАБМІН ЗАТВЕРДИВ ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ФОРМУВАННЯ ШТАТНОГО
РОЗПИСУ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Останнім часом питанням розробки та затвердження штатних нормативів та типових штатів закладів бюджетної сфери з боку Кабміну приділяється особлива увага. Таким чином, уряд реалізовує завдання, поставлені

Декларацією цілей та завдань бюджету на 2010 рік (Бюджетною декларацією), затвердженою постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 151. На черзі — типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів.

Так,

постановою, що коментується, Кабмін затвердив основні вимоги до формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів, дія яких поширюється на формування штатного розпису навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» (дошкільний підрозділ).

Згідно зі

ст. 39 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III штатний розпис дошкільного навчального закладу встановлюється та затверджується відповідним органом управління освітою на основі діючих Типових штатів дошкільних навчальних закладів.

Оскільки вітчизняні типові штати для дитячих дошкільних навчальних закладів не було затверджено, то з цього питання керувалися

наказом Міністерства освіти СРСР «Про затвердження типових штатів дошкільних закладів» від 31.12.71 р. № 103. Ураховуючи солідний вік цього документа, затвердження типових штатів дошкільних навчальних закладів — проблема, яка наболіла.

Постанова

, що коментується, є своєрідними рекомендаціями, які Міністерство освіти і науки України має врахувати при підготовці та затвердженні ним типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів. Про це зазначено в п. 2 постанови, що коментується.

Після того як Міністерство освіти і науки України за погодженням з Міністерством фінансів та Міністерством праці та соціальної політики затвердить типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів відповідно до основних вимог, затверджених постановою, що коментується, можна буде говорити про діючі типові штати. А поки що Кабміном надано тільки основні вимоги до формування штатного розпису.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі