Теми статей
Обрати теми

Щодо особливостей виконання бюджету 2009 року

Редакція ББ
Лист від 21.09.2009 р. № 09-06/1959-15662

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ОСОБЛИВОСТЕЙ ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ 2009 РОКУ

Лист від 21.09.2009 р. № 09-06/1959-15662

 

Державне казначейство України звертає увагу на внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу» постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 р. № 955.

Зазначеною постановою передбачено:

— здійснювати до 31 грудня поточного року виділення коштів головним розпорядникам за незахищеними видатками та надання кредитів загального фонду місцевого бюджету з урахуванням можливостей бюджету пропорційно до невикористаних сум асигнувань згідно з помісячним розписом, а також зареєстрованих зобов’язань та пріоритетності проведення видатків і надання кредитів;

— забезпечити проведення в першочерговому порядку розрахунків за захищеними видатками загального фонду державного та місцевих бюджетів;

— здійснювати платежі розпорядниками бюджетних коштів за незахищеними видатками загального фонду місцевих бюджетів у разі відсутності простроченої заборгованості із заробітної плати, нарахувань на неї, оплати комунальних послуг та енергоносіїв.

Крім того, розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів, з метою впорядкування розрахунків та недопущення виникнення кредиторської заборгованості, рекомендовано переглянути умови колективних договорів щодо строків отримання заробітної плати за другу половину місяця до 1 числа наступного місяця та внести зміни до укладених із суб’єктами господарювання договорів про надання комунальних послуг та енергоносіїв у частині встановлення строку розрахунків до 25 числа кожного місяця.

У зв’язку із зазначеним Державне казначейство України зобов’язує органи Державного казначейства України провести роз’яснювальну роботу з органами місцевого самоврядування, районними державними адміністраціями та розпорядниками коштів місцевих бюджетів щодо неухильного виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 р. № 955.

 

Заступник Голови О. Сташевський

 

Коментар редакції

 

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ у 2009 РОЦІ

Нещодавно

постановою КМУ від 03.09.2009 р. № 955 було внесено зміни до постанови КМУ «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036 (далі — постанова № 1036; див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 35).

Як ми зазначали в редакційному коментарі, цей документ не несе в собі будь-яких істотних змін щодо організації бюджетного процесу. Пов’язано це з тим, що низку оновлених пунктів з аналогічним змістом і раніше було передбачено

постановою № 1036. Проте якщо раніше вони стосувалися тільки розпорядників коштів державного бюджету, то зараз повною мірою поширюються і на розпорядників коштів місцевого бюджету.

Мабуть, єдиний пункт, що є новим як для розпорядників коштів державного, так і місцевих бюджетів, — це

п. 101 постанови № 1036, направлений на впорядкування розрахунків та недопущення виникнення кредиторської заборгованості на кінець звітного місяця щодо зарплати, а також за спожиті комунальні послуги та енергоносії. Незважаючи на те що ця норма має рекомендаційний характер, не виключаємо, що виконання цих рекомендацій перевірятиметься під час проведення контрольних заходів на підконтрольних об’єктах працівниками ДКРС.

У зв’язку з цим у листі, що коментується, Держказначейство звертає увагу на зміни, внесені до постанови № 1036, та просить провести роз’яснювальну роботу з органами місцевого самоврядування, районними державними адміністраціями та розпорядниками коштів місцевого бюджету щодо дотримання зазначених вимог.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі