Теми статей
Обрати теми

Реєстрація оздоровчого табору платником ПДВ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РЕЄСТРАЦІЯ ОЗДОРОВЧОГО ТАБОРУ ПЛАТНИКОМ ПДВ

 

Катерина ЯРОСЛАВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Оздоровчий табір здійснює операції з поставки путівок на оздоровлення та відпочинок дітей, при цьому будь-яких інших доходів не отримує.

Для формування вартості путівки складається калькуляція, до якої включаються всі необхідні видатки, пов’язані з оздоровленням дітей, зокрема, видатки на заробітну плату персоналу, харчування дітей, а також медичне та культурне обслуговування.

Частково вартість путівок оплачується за рахунок коштів профспілкових організацій, підприємств та батьків. Крім того, з місцевого бюджету та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надходять дотації для компенсації частини видатків, пов’язаних з реалізацією путівок.

Яким чином розраховується гранична сума для обов’язкової реєстрації табору як платника ПДВ? Чи необхідно з цієї величини віднімати видатки на заробітну плату, харчування, які входять до вартості путівки, а також суми дотацій та субсидій?

(м. Лановці)

 

Згідно з

п.п. 2.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з використанням локальної чи глобальної комп’ютерної мережі, що підлягають оподаткуванню, нарахована (сплачена, надана) такій особі або в рахунок зобов’язань третім особам, упродовж останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ).

Таким чином, суб’єкти господарювання мають реєструватися платниками ПДВ, якщо:

— вони здійснюють операції з поставки товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню;

— сума таких операцій за останні 12 календарних місяців перевищує 300 тис. грн.

При розрахунку 300-тисячного обмеження слід мати на увазі, що

Закон про ПДВ поділяє операції на:

— оподаткування (за ставками 20 і 0 %);

— такі, що не є об’єктом оподаткування (

п. 3.2 ст. 3 Закону про ПДВ);

— звільнені від оподаткування (

ст. 5, 11 Закону про ПДВ).

Позиція ДПАУ з питань правил розрахунку цієї суми залишається незмінною вже декілька років (див.

листи від 04.04.2007 р. № 3230/6/16-1515-26, від 30.04.2005 р. № 8533/7/15-2417) і зводиться до того, що при визначенні зазначеної величини необхідно враховувати як оподатковувані (за ставкою 20 і 0 %), так і звільнені від оподаткування (ст. 5, 11 Закону про ПДВ) операції. Відповідно при розрахунку граничної суми для обов’язкової реєстрації платником ПДВ не враховуються тільки операції, що не є об’єктом обкладення ПДВ згідно з п. 3.2 Закону про ПДВ.

Щодо нашої ситуації розрахунок граничної величини для обов’язкової реєстрації платником ПДВ оздоровчого табору здійснюється таким чином.

Визначається обсяг операцій з поставки товарів (послуг), що підлягають обкладенню ПДВ за останні 12 календарних місяців. При визначенні обсягу поставки за звітний період платник зобов’язаний ураховувати значення терміна «поставка товарів (послуг)» відповідно до вимог

п. 1.4 Закону про ПДВ.

Зважаючи на те, що суб’єкт господарювання отримує тільки доходи від реалізації путівок на оздоровлення та відпочинок, і будь-яких інших доходів не отримує, він до розрахунку величини для реєстрації платником ПДВ (300 тис. грн.) уключає обсяг операцій з поставки путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичним особам до 18 років, оскільки такі операції

необхідно включати до розрахунку як операції, звільнені від обкладення ПДВ згідно з п.п. 5.1.9 Закону про ПДВ.

Якщо обсяг таких операцій за останні 12 календарних місяців перевищує 300 тис. грн., такий оздоровчий табір має реєструватися платником ПДВ.

Для цього слід

не пізніше 20 календарного дня з моменту досягнення граничного обсягу операцій оподаткувань подати реєстраційну заяву платника за формою № 1-ПДВ, до якої додати оригінал платіжного документа про сплату встановленої суми (17 грн.) за Свідоцтво платника ПДВ. Причому таку заяву може бути надіслано на адресу податкового органу з повідомленням про вручення або вручено особисто представником установи посадовій особі податкового органу.

Зареєстрованим платникам ПДВ орган державної податкової служби видає Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ.

При цьому першим днем першого податкового періоду платника ПДВ вважається дата видачі, зазначена у Свідоцтві про реєстрацію платника ПДВ. Починаючи з цієї дати на оздоровчий табір покладається обов’язок з обчислення цього податку, сплати його до бюджету, а також з ведення податкового обліку та подання податкової звітності з ПДВ до податкових органів.

Окремо хотілося б сказати про видатки на заробітну плату, харчування, а також дотації та субсидії, що надходять з бюджету та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Так, видатки на заробітну плату персоналу та харчування дітей, а також інші видатки, пов’язані з оздоровленням та відпочинком дітей, уключаються до вартості путівки та враховуються при складанні калькуляції. Такі видатки беруть участь у формуванні собівартості путівки та врешті-решт впливають на купувальну вартість путівки.

Щодо дотацій та субсидій, що виділяються оздоровчому табору з бюджету, то такі кошти направлено виключно на компенсацію частини вартості путівки (наприклад, на оплату вартості путівок, пільгових категорій, що надаються дітям). По суті, ці кошти виділяються на покриття видатків, пов’язаних з реалізацією путівок.

Тому в оздоровчого табору немає жодних законодавчих підстав для того, щоб суми таких видатків та отриманих дотацій не враховувати при визначенні граничного обсягу операцій для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі