Теми статей
Обрати теми

Граничний вік перебування на держслужбі настає у вихідний день — коли звільнити держслужбовця

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ГРАНИЧНИЙ ВІК ПЕРЕБУВАННЯ НА ДЕРЖСЛУЖБІ НАСТАЄ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ — КОЛИ ЗВІЛЬНИТИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ

 

Ольга Вітковська, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Державному службовцю (жінці) 01.11.2009 р. виповнюється 55 років. Яким числом потрібно звільнити працівника у зв’язку з виходом на пенсію, якщо 01.11.2009 р. вихідний день? Якщо звільняти 02.11.2009 р., чи потрібно в цей день держслужбовцю виходити на роботу та нараховувати за цей день заробітну плату?

(м. Харків)

 

Статтею 23 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII

установлено, що граничний вік перебування на державній службі становить 60 років для чоловіків і 55 років для жінок. Згідно зі ст. 30 цього Закону досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби є підставою припинення державної служби.

Відповідно до

ст. 2411 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р ., коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.

Якщо граничний вік перебування на державній службі настане 01.11.2009 р., тобто у вихідний день, то днем закінчення строку (днем досягнення граничного віку перебування на державній службі та відповідного звільнення) вважається найближчий робочий день, а саме —

02.11.2009 р.

Згідно з

Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою спільним наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту та Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58, днем звільнення вважається останній день роботи.

У цьому випадку останній день роботи — 02.11.2009 р. У цей день з держслужбовцем повинно бути проведено остаточний розрахунок та виплачено заробітну плату за фактично відпрацьований час, ураховуючи і день звільнення, якщо він фактично працював у цей день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі