Теми статей
Обрати теми

Про оплату праці працівників освіти і науки в умовах епідемії грипу

Редакція ББ
Лист від 02.11.2009 р. № 1/9-757, 02-8/437

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

, ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЇ ГРИПУ

Лист від 02.11.2009 р. № 1/9-757; 02-8/437

 

Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на численні запитання з місць стосовно реалізації наказу Міністерства освіти і науки України від 30 жовтня 2009 року № 996 «Про тимчасове зупинення навчального процесу у навчальних закладах та установах освіти» в частині оплати праці працівників у цей період

рекомендують керуватися положеннями Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2007 — 2009 роки.

Положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і

є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Угоди).

Відповідно до п.п. 8.3.4 оплату простою не з вини працівника

рекомендовано здійснювати в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Щодо педагогічних працівників, то оплату їх праці у випадках, коли впродовж певного періоду заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо),

рекомендовано провадити з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

З метою недопущення зниження рівня соціальної захищеності освітян, особливо в умовах поширення епідемії грипу та гострих респіраторних захворювань, просимо керівників навчальних закладів, установ освіти і науки та профспілкові органи забезпечити збереження на цей час за працівниками заробітної плати незалежно від режиму роботи закладів, установ.

 

В. о. Міністра освіти і науки України О. Гребельник

Голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Л. Сачков

 

Коментар редакції

 

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ В ПЕРІОД ЕПІДЕМІЇ ГРИПУ

У поточному році через непередбачені обставини (у зв’язку з поширенням грипу) навчальним закладам довелося порушити звичайний плин роботи.

Перш за все зазначимо, що згідно з

наказом Міністерства освіти та науки України «Про тимчасове зупинення навчального процесу в навчальних закладах та установах освіти» від 30.10.2009 р. № 996, зі змінами та доповненнями, унесеними наказом МОН від 02.11.2009 р. № 1004, з 2 листопада 2009 року на три тижні оголошено канікули в усіх навчальних закладах та закрито дитячі дошкільні заклади для відвідування дітьми.

Як зазначило Міносвіти в

листі від 02.11.2009 р. № 1/9-758, на цей період керівники закладів:

1) не повинні допускати випадків

примусового відправлення працівників усіх типів навчальних закладів у відпустку без збереження заробітної плати, а планову відпустку надавати тільки за бажанням працівника.

Примусове відправлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати на цей час є порушенням конституційних прав та гарантій працівників, а також чинного законодавства;

2) організацію роботи працівників навчальних закладів мають здійснювати

згідно з планом роботи в канікулярний період.

Інакше кажучи, у ситуації, що склалася,

про повне припинення роботи та навчального процесу не йдеться. Навчальні заклади мають функціонувати в режимі канікул.

Яким чином проводити оплату праці працівників закладів освіти в цей період? Для відповіді на це запитання звернемося до нормативних документів.

Перш за все зазначимо, що згідно з

п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти України від 20 грудня 1993 року № 455, під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул.

Умови оплати праці педагогічних працівників визначено

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 77 Інструкції № 102, якщо в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин (сільгоспроботи, епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку та розмірах, визначених КЗпП.

Крім того, згідно з

п. 71 Інструкції № 102 за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб з числа керівного, адміністративно-господарського й навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести педагогічну роботу чи заняття з гуртківцями в цій самій установі, проводиться з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Оскільки фактично Міносвіти не оголошувало зупинення роботи, а

продовжило канікули, то педагогічні працівники мають здійснювати роботу згідно з планом роботи в канікулярний період. За цей час їм виплачується заробітна плата згідно з п. 71 Інструкції № 102.

Таким чином, заробітна плата вчителям (викладачам)

за час роботи в цей період має залишитися без змін, тобто виплачується в розмірі, що передував початку канікул. Саме на це звертають увагу Мінпраці та ЦК Профспілки працівників освіти й науки України в листі, що коментується.

Щодо інших працівників зазначимо таке. У період вимушених канікул працівники, діяльність яких не пов’язана з педагогічною роботою, також продовжують виходити на роботу у звичайному режимі (наприклад, директори, працівники бухгалтерії, сторожі, прибиральниці, інженери з охорони праці тощо). У цьому випадку їм також виплачується заробітна плата в загальному порядку. Також звертаємо увагу, що Кабмін у своїй

постанові від 11.11.2009 р. № 1188 дав чіткі вказівки відносно питань оплати праці у період вимушених канікул (див. с. 3 цього номера).

Якщо ж працівники фактично

не виходять на роботу, то в цьому випадку можна говорити про простій. Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Таке визначення наведено в ст. 34 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

До початку простою складається акт про початок простою за участю представників адміністрації, профспілкового комітету й трудового колективу. На підставі цього акта керівник установи видає наказ про період простою та його оплату. Оплата простоїв не з вини працівника є обов’язковою виплатою роботодавця щодо працівника.

Згідно з

ч. 1 ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу).

У

листі, що коментується, Мінпраці та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України з посиланням на п.п. 8.3.4 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України на 2007 — 2009 роки рекомендують оплату простою не з вини працівника здійснювати в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Оскільки така рекомендація не суперечить чинному законодавству (

ст. 113 КЗпП установлено мінімальний розмір оплати праці в період простою (не нижче 2/3)), то оплата в розмірі тарифної ставки (посадового окладу) є правомірною. Порядок оплати простою має бути зафіксовано у відповідному наказі керівника закладу.

Якщо працівник захворів у період простою

. Порядок оплати листка непрацездатності в період простою не з вини працівника роз’яснило Мінпраці в листі від 19.03.2009 р. № 51/18/99-09 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 16).

У цьому

листі Мінпраці зазначає: дні хвороби, що припадають на період простою (незалежно від того, коли розпочалася хвороба — до простою чи в період простою й продовжується після його закінчення), підлягають оплаті на загальних підставах.

До розрахунку лікарняних має прийматися збережений заробіток за період простою з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки (окладу). Дні перебування працівника в простої не виключаються з розрахункового періоду.

Сума оплати простоїв обкладається всіма внесками до соціальних фондів як у частині нарахувань, так і в частині утримань. З таких сум також утримується податок з доходів фізичних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі