Теми статей
Обрати теми

Про службові відрядження

Редакція ББ
Лист від 12.10.2009 р. № 31-18030-07-21/27231

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ПРО СЛУЖБОВІ ВІДРЯДЖЕННЯ

Лист від 12.10.2009 р. № 31-18030-07-21/27231

 

Міністерство фінансів розглянуло листа <...> щодо необхідності відшкодування добових витрат працівнику в разі повернення його на робоче місце протягом робочого дня і повідомляє.

Статтею 121 Кодексу законів про працю України, якою встановлені гарантії і компенсації при службових відрядженнях, передбачено, що працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та втрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

З огляду на зазначене, а також відповідно до норм Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 р. № 59, у разі оформлення поїздки працівника строком на один день як службового відрядження (видання відповідного наказу, наявність оформленого в установленому порядку посвідчення про відрядження) відшкодування добових такому працівнику здійснюється як за повну добу, незалежно від того, що працівник має змогу повернутися на робоче місце протягом робочого дня.

 

Заступник Міністра В. Матвійчук

 

Коментар редакції

 

ЯКЩО ПРАЦІВНИКА НАПРАВИЛИ У ВІДРЯДЖЕННЯ НА ОДИН ДЕНЬ

У

листі, що коментується, Мінфін висловив свою позицію щодо такого запитання: чи обов’язково виплачувати добові за час службового відрядження працівнику, якщо він їде у відрядження до іншого населеного пункту й повертається цього самого дня та продовжує роботу?

Відповідь Мінфіну позитивна: якщо поїздку працівника строком на один день

оформлено як службове відрядження, то виплата добових такому працівнику здійснюється як за повну добу, незалежно від того, що працівник має можливість повернутися на роботу впродовж робочого дня.

Така відповідь повністю погоджена з положеннями

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Нагадаємо, що згідно з

Інструкцією № 59 службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника організації на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Направляє працівника у відрядження керівник установи шляхом видання відповідного наказу (із зазначенням у ньому пункту призначення, назви установи, куди вирушає працівник, строку та мети відрядження) та оформлення посвідчення про відрядження.

Згідно зі

ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. працівники мають право на відшкодування видатків та отримання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями.

Відповідно до

п. 1.5 Інструкції № 59 при відрядженні працівника строком на один день або в таку місцевість, звідки працівник має можливість щодня повертатися до постійного місця проживання, добові відшкодовуються як за повну добу. Добові не виплачуються у тому випадку, коли в посвідченні про відрядження немає відміток про вибуття та прибуття працівника, який відряджається.

Зазначимо, що

Інструкцією № 59 не передбачено обов’язок працівника перебувати на роботі в день від’їзду у відрядження та в день прибуття. Це питання згідно з листом Міністерства праці та соціальної політики України й Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці від 05.10.2007 р. № 327/13/116-07 доцільно визначити в колективному договорі.

Працівнику має бути також сплачено

вартість проїзду до місця відрядження та назад за наявності підтверджуючих документів в оригіналі (п. 1.6 Інструкції № 59).

Аналогічні роз’яснення з цього питання було наведено й у консультації нашого фахівця (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 21, с. 23).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі