Теми статей
Обрати теми

Про додаткову соціальну відпустку

Редакція ББ
Лист від 20.10.2009 р. № 292/13/116-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПРО ДОДАТКОВУ СОЦІАЛЬНУ ВІДПУСТКУ

Лист від 20.10.2009 р. № 292/13/116-09

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення і повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів.

Оскільки зазначеного статтею Закону чітко не визначена сукупність декількох підстав для набуття права на додаткову соціальну відпустку тривалістю понад 7 календарних днів, Мінпраці разом з Мін’юстом та Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України у 2007 році проведено правову експертизу цього питання, в результаті якої визнано

правомірним вважати кожну підставу, визначену частиною першою цієї статті, окремою підставою, а саме:

— жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

— жінка, яка має дитину-інваліда:

— жінка, яка усиновила дитину;

— одинока мати;

— батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особа, яка взяла дитину під опіку.

Отже, жінка, яка виховує двох дітей віком до 15 років, одна з яких є дитиною-інвалідом, має право на додаткову відпустку тривалістю 14 календарних днів за двома підставами: «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» та «жінка, яка має дитину-інваліда».

Після виповнення старшій дитині 15 років працівниця матиме право на отримання такої відпустки за однією підставою, тобто тривалістю 7 календарних днів, оскільки для надання відпустки тривалістю 14 календарних днів не виконується підстава «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років».

Право на таку відпустку працівникам, які мають дітей, залежить від віку дитини. Вищезазначеною статтею визначено вік дітей для надання права на додаткову оплачувану відпустку тільки для такої категорії, як «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років». Вік дитини-інваліда, усиновленої дитини, дитини, яка перебуває під опікою, дитини в одинокої матері (батька) цим законом не визначено, тому слід керуватися загальними нормами.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» та статті 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Відтак, жінка, яка виховує

дитину-інваліда, має право на додаткову оплачувану відпустку до досягнення дитиною 18 років (повноліття).

Зазначена додаткова відпустка

є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних відпусток. Тому вона надається повної тривалості в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА «НА ДІТЕЙ» ЗА НАЯВНОСТІ ДЕКІЛЬКОХ ПІДСТАВ: РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІД МІНПРАЦІ

Нещодавно питання, порушене в

листі, що коментується, ми розглядали на сторінках нашого видання (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 28, с. 29). Відповідь редакції на нього була така: працівниці, яка має двох дітей віком до 15 років, один з яких інвалід, надається додаткова соціальна відпустка на дітей тривалістю 14 календарних днів (за двома підставами). У листі, що коментується, фахівцями Мінпраці зроблено аналогічний висновок.

Нагадаємо, що додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, надається на підставі

ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки):

— жінці, яка працює і має двох чи більше дітей віком до 15 років;

— жінці, яка має дитину-інваліда;

— жінці, яка усиновила дитину;

— одинокій матері;

— одинокому батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особі, яка взяла дитину під опіку.

Статтею 19 Закону про відпустки

встановлено, що тривалість додаткової відпустки на дітей становить 7 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів. За наявності декількох підстав його загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів .

Проблема полягала в тому, як правильно визначати кількість підстав для надання відпустки. Адже, як зазначає й саме Мінпраці в

листі, що коментується, Законом про відпустки чітко не визначено сукупність декількох підстав для отримання права на додаткову відпустку тривалістю більше 7 календарних днів. Тому свого часу позиція Мінпраці з цього питання була нечіткою. Так, у листі від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07 Мінпраці рекомендувало рахувати кількість підстав виходячи з того, що одну дитину може бути враховано за однією зі вказаних підстав тільки один раз. Пізніше (листи від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07, від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13) Мінпраці рекомендувало рахувати кількість підстав не з боку дітей, а з боку матері.

Як зазначає Мінпраці в

листі, що коментується, з цього питання Мінпраці спільно з Мін’юстом та Головним науково-експертним управлінням Апарату ВРУ було проведено правову експертизу, у результаті якої було визнано правомірним вважати кожну підставу, визначену ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки, окремою підставою.

Так, працівниці, яка має двох дітей віком до 15 років, одна з яких інвалід, надається додаткова соціальна відпустка «на дітей» тривалістю 14 календарних днів за двома підставами, як «жінці, яка має двох дітей віком до 15 років» та як «жінці, яка має дитину-інваліда».

Для наочності наведемо інший приклад. Одинока мати виховує двох дітей віком 11 і 16 років. У цьому випадку жінка має право на відпустку

за однією підставою як «одинока мати», оскільки умова «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» не виконується.

Нагадаємо також, що

з 1 січня 2010 року набуде чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI. Завдяки цьому Закону тривалість додаткової відпустки «на дітей» буде збільшено до 10 календарних днів (зараз — 7 днів), а за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки — до 17 календарних днів (зараз — 14 днів). Відповідні зміни буде внесено як до ст. 19 Закону про відпустки, так і до ст. 1821 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Зазначимо: у зв’язку з тим, що відпустка «на дітей» не належить до щорічних, а є соціальним видом відпусток, вона надається в будь-який час

календарного року, а не за відпрацьований робочий рік. Інакше кажучи, працівник має право на її використання в повному обсязі незалежно від відпрацьованого часу в році. Таким чином, право на тривалість відпустки в підвищеному розмірі настане вже з 01.01.2010 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі