Теми статей
Обрати теми

Щодо проведення індексації, права головного бухгалтера на надбавку за вислугу років та грошової компенсації за щорічну відпустку

Редакція ББ
Лист від 21.10.2009 р. № 629/13/84-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ, ПРАВА ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА НА НАДБАВКУ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ТА ГРОШОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ЩОРІЧНУ ВІДПУСТКУ

Лист від 21.10.2009 р. № 629/13/84-09

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув запит щодо надання роз’яснення з деяких проблемних питань і в межах компетенції повідомляє.

1. Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Усі виплати, які обчислюються виходячи із середньої заробітної плати

, в тому числі нарахування за час перебування в додатковій навчальній відпустці, що надається на період складання державного іспиту та захисту магістерської роботи, індексації не підлягають, оскільки під час визначення їхнього розміру враховується сума індексації.

2. Починаючи з січня 2003 року окремим категоріям працівників спортивних шкіл та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, які обіймають посади, зазначені в п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. № 660, виплачується надбавка за вислугу років щомісячно в розмірах від 10 до 30 відсотків посадового окладу залежно від стажу роботи та грошова винагорода за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов’язків.

На виконання цієї постанови наказом Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту від 29.12.2002 р. № 2850 затверджено Порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, до яких належать керівники, заступники з основного виду діяльності, тренери-викладачі, тренери-методисти, інструктори-методисти, акомпаніатори.

Головний бухгалтер дитячо-юнацької спортивної школи права на отримання надбавки за вислугу років немає.

3. Спільним листом Міністерства праці та соціальної політики України і Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України від 27.01.99 р. № 13-294/10/364 «Про порядок надання державним службовцям додаткової оплачуваної відпустки» визначено, що

додаткова оплачувана відпустка, яка надається державним службовцям, належить до щорічних відпусток, передбачених статтею 4 Закону України «Про відпустки».

Законодавством

не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, у тому числі щорічні додаткові відпустки за стаж державної служби.

Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку (у тому числі додаткову відпустку за стаж державної служби) за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати їх (частинами або декілька разом), а

в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Частиною четвертою статті 24 Закону України «Про відпустки» визначено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Отже,

за бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки за решту днів невикористаної щорічної відпустки (у тому числі й додаткової відпустки за стаж державної служби) йому має бути виплачено грошову компенсацію.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

ОКРЕМІ ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ТА НАДАННЯ ВІДПУСТОК: РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІД МІНПРАЦІ

У

листі, що коментується, Мінпраці відповіло одразу на три запитання, які за тематикою не пов’язані одне з одним.

Слід зазначити: такі питання вже порушувалися на сторінках нашого видання та роз’яснення, наведені в

листі, що коментується, повністю підтверджують консультації, надані фахівцями редакції. Тому далі зазначимо тільки основні висновки, наведені Мінпраці.

1.

Сума відпускних не індексується (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 24, с. 24).

Згідно з

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру.

Зокрема,

не індексуються виплати, розмір яких визначається виходячи з середньої заробітної плати, а саме: відпускні, компенсація за невикористану відпустку, збережений заробіток за час відрядження тощо.

Пояснюється це тим, що сума індексації заробітної плати включається до розрахунку середнього заробітку (для оплати часу відпусток, виплати компенсації за невикористану відпустку тощо) як складова частина фонду оплати праці. На це звертало увагу Мінпраці

в листі від 30.10.2003 р. № 024-130. Тому безпосередньо сума відпускних індексації не підлягає.

2.

Бухгалтеру ДЮСШ надбавка за вислугу років не надається (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 16, с. 30).

Порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, затверджений наказом Державного комітету України з питань фізичної культури та спорту від 29.12.2002 р. № 2850

(далі — Порядок № 2850).

Пунктом 1 Порядку № 2850

передбачено, що цей Порядок поширюється на окремі категорії працівників: керівників, їх заступників за основним видом діяльності, тренерів-викладачів, тренерів-методистів, інструкторів-методистів, акомпаніаторів спортивних шкіл усіх типів та тренерів-викладачів спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю.

Відповідно до

Випуску 85 «Спортивна діяльність» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Державного комітету України з питань фізичної культури та спорту від 17.10.2002 р. № 2264 , посада головного бухгалтера не належить до керівників або їх заступників за основним видом діяльності дитячо-юнацької спортивної школи. У зв’язку з цим права на надбавку за вислугу років на підставі Порядку № 2850 головний бухгалтер ДЮСШ не має.

3.

Додаткову відпустку за стаж держслужби може бути замінено грошовою компенсацією (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 25, с. 15).

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) особи, які працюють за трудовим договором, мають право на відпустку. Таке право забезпечується, зокрема, забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 Закону про відпустки.

Статтею 24 Закону про відпустки

встановлено, що в усіх випадках виплати грошової компенсації за невикористану відпустку (звільнення працівника; переведення працівника на інше підприємство; заміна частини щорічної відпустки грошовою компенсацією за бажанням працівника; смерть працівника) така компенсація виплачується за невикористані дні щорічної відпустки (основної та додаткової). А якщо причинами виплати компенсації є звільнення або смерть працівника, то компенсуються також додаткові відпустки «на дітей» (якщо такі особи мають на них право).

Нагадаємо, що до

щорічних відпусток належать (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки):

1) основна відпустка;

2) додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;

3) додаткова відпустка за особливий характер праці (наприклад, додаткова відпустка працівникам з ненормованим робочим днем, що надається на підставі

ст. 8 Закону про відпустки);

4)

інші додаткові відпустки, передбачені законодавством. До них, зокрема, належить додаткова відпустка, що надається державним службовцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування на підставі ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII і ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III відповідно. На те, що така відпустка належить до щорічних, звертає увагу й Мінпраці в листі, що коментується.

Згідно зі

ст. 24 Закону про відпустки за бажанням працівника частину щорічної відпустки може бути замінено грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданих працівнику щорічної та додаткових відпусток має бути не менше ніж 24 календарних дні.

Інакше кажучи, основною умовою для отримання грошової компенсації за частину щорічної відпустки є використання працівником

в обов’язковому порядку 24 календарних дні відпустки. До обов’язкових 24 календарних днів, які повинен використати працівник, входять дні щорічної (основної та додаткової) відпустки.

Наприклад,

тривалість щорічної основної відпустки держслужбовця становить 30 календарних днів. Крім того, він має право на додаткову щорічну відпустку за стаж держслужби тривалістю 7 календарних днів. За бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, не менше 24 календарних днів щорічної відпустки, за останні 13 днів невикористаної відпустки він має право отримати компенсацію на підставі ст. 24 Закону про відпустки.

Оскільки згідно зі ст. 24 Закону про відпустки частину щорічної відпустки може бути замінено грошовою компенсацією тільки за бажанням працівника, то для цього працівник має подати відповідну заяву.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі