Теми статей
Обрати теми

Підвищена податкова соціальна пільга на дитину-інваліда

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕНА ПОДАТКОВА СОЦІАЛЬНА ПІЛЬГА НА ДИТИНУ-ІНВАЛІДА

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

Працівниця утримує дитину-інваліда віком до 16 років. Дитині в установленому порядку видано довідку про те, що вона є інвалідом, але без зазначення групи інвалідності. Чи має право мати дитини на отримання підвищеної податкової соціальної пільги «на дитину» та «на себе»?

(м. Харків)

 

Надання податкових соціальних пільг (далі — ПСП) передбачено

ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889).

Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) застосовується виключно до доходу, нарахованого платнику податків протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати, за умови, що він не перевищує граничний розмір для надання ПСП.

Граничний розмір зарплати для надання ПСП дорівнює прожитковому мінімуму, що діє на 1 січня звітного року для працездатної особи, помноженому на 1,4 та округленому до найближчих 10 грн. (

п.п. 6.5.1 Закону № 889). У 2009 році він становить 940 грн.

Розміри ПСП розраховують раз на рік виходячи із затвердженого на 1 січня звітного податкового року розміру мінімальної заробітної плати. Розмір загальної ПСП дорівнює

50 % мінімальної зарплати, установленої на 1 січня звітного року (п.п. 6.1.1 Закону № 889). У 2009 році він становить 302,50 грн.

Окремі категорії платників податків, перераховані в

п.п. 6.1 ст. 6 Закону № 889, мають право на підвищену ПСП.

Так, відповідно до

п.п. «б» п.п. 6.1.2 Закону № 889 особи, які утримують дитину-інваліда, мають право на ПСП у розмірі 150 % від загальної з розрахунку на кожного дитину до 18 років (у 2009 році — 453,75 грн.).

Згідно з

Порядком видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.12.2001 р. № 482, статус дитини-інваліда підтверджується медичним висновком.

У зв’язку з цим на підвищений розмір пільги згідно з

п.п. «б» п.п. 6.1.2 Закону № 889 мають право платники податків, які утримують дитину-інваліда віком до 18 років та надали відповідний медичний висновок.

У вашому випадку працівниця має право на підвищену ПСП у розмірі 150 % від загальної на дитину-інваліда за умови, що розмір її заробітної плати не перевищує 940 грн. Зазначена ПСП надається до кінця року, в якому дитині виповниться 18 років. Крім того, мати дитини має право додатково отримувати загальну ПСП безпосередньо «на себе».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі