Теми статей
Обрати теми

Надання податкової соціальної пільги особам, які мають трьох дітей

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПОДАТКОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПІЛЬГИ ОСОБАМ, ЯКІ МАЮТЬ ТРЬОХ ДІТЕЙ

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

У поліклініці працює співробітниця, яка має трьох дітей. Вона надала довідку з роботи чоловіка про те, що він не користується ПСП. У 2008 році старшій дитині виповнилося 18 років. Ця дитина навчається у вищому навчальному закладі на бюджетному відділенні. У якому порядку співробітниці поліклініки має надаватися ПСП?

(м. Харків)

 

Згідно з

п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону № 889 особам, які мають трьох та більше дітей віком до 18 років, надається підвищена ПСП у розмірі 150 % від загальної з розрахунку на кожного дитину.

Граничний розмір доходу для отримання права на ПСП

одному з батьків для таких осіб визначається як різниця граничної величини зарплати, до якої застосовується ПСП (у 2009 році — 940 грн.), і відповідної кількості дітей (п.п. 6.5.1 Закону № 889).

Граничний розмір доходу для отримання права на ПСП

для іншого з батьків становить 940 грн.

Крім того, на них

не поширюється дія п.п. 6.2 Закону № 889: отримуючи ПСП «на дітей» (за однією підставою), вони мають право на отримання звичайної ПСП «на себе» (за іншою підставою) за умови дотримання встановлених обмежень щодо розміру заробітної плати.

Так,

обоє батьків, які працюють та підпадають під визначення платників податків, зазначені в п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону № 889, у 2009 році мають право на ПСП у розмірі 453,75 грн. на кожну дитину, а також на ПСП «на себе» у розмірі 302,50 грн.

Підставою для застосування ПСП є заява та документи, що свідчать про право на отримання такої пільги. У заяві в обов’язковому порядку має бути зазначено, що чоловік (дружина) платника податків при отриманні ПСП за місцем своєї роботи

не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей.

ПСП надається до кінця року, в якому дитині виповниться 18 років

(п.п. 6.4.2 Закону № 889).

У вашому випадку одній з дітей у 2008 році виповнилося 18 років. Отже, з 2009 року обоє батьків втратили статус осіб, які мають право на надання підвищеної ПСП на підставі

п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону № 889.

При дотриманні встановленого рівня нарахованої заробітної плати для надання ПСП (у 2009 році — 940 грн.) обоє батьків мають право

тільки на загальну ПСП.

Той факт, що дитина, якій виповнилося 18 років, продовжує навчатися у вищому навчальному закладі, не впливає на порядок надання ПСП.

Дійсно, згідно зі

ст. 199 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III, якщо неповнолітні діти продовжують навчатися та у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення ними двадцяти трьох років.

Проте питання оподаткування доходів фізичних осіб та порядок надання ПСП регулюються Законом № 889, яким установлено: ПСП, передбачена п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону № 889, надається до кінця року, в якому дитині виповниться 18 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі