Теми статей
Обрати теми

Коли має бути виплачено відпускні за час навчальної відпустки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОЛИ МАЄ БУТИ ВИПЛАЧЕНО ВІДПУСКНІ ЗА ЧАС НАВЧАЛЬНОЇ ВІДПУСТКИ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник отримав виклик із вищого навчального закладу для складання державних іспитів та написання дипломного проекту. Тривалість навчальної відпустки становить два з половиною місяці. Коли бухгалтерії необхідно сплатити таку відпустку: до початку сесії чи коли працівник привезе довідку-підтвердження про успішне складання іспиту та захисту дипломного проекту?

(м. Миколаїв)

 

Право на додаткову

оплачувану відпустку працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі, надано ст. 15 Закону про відпустки.

Підставою для надання працівнику додаткової навчальної відпустки є довідка-виклик на сесію (захист дипломного проекту) з навчального закладу, в якому навчається працівник, та заява працівника.

Оплаті підлягають усі календарні дні відпустки, у тому числі вихідні й святкові дні. Згідно з

ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки святкові та неробочі дні не враховуються тільки при визначенні тривалості щорічної й додаткової відпусток працівникам, які мають дітей. При цьому навчальна відпустка на святкові та неробочі дні не продовжується.

Як передбачено

ст. 21 Закону про відпустки відпускні за час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням має бути видано працівнику не пізніше ніж за три дні до початку відпустки в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати (ст. 21 Закону про відпустки).

Дійсно, навчальна відпустка надається тільки працівникам, які

успішно навчаються. Поняття «успішне навчання» було роз’яснено Мінпраці в листі від 06.09.2005 р. № 09-402. Це навчання студентів, які не мають академзаборгованості за минулий курс та на початок наступної сесії виконали з додатною оцінкою не менше 75 % контрольних робіт, а інші 25 % контрольних робіт та курсових надали для рецензії.

Для роботодавця підтвердженням того, що працівник-студент успішно навчається, тобто він не має академзаборгованості, є довідка-виклик на сесію (захист дипломного проекту) навчального закладу. Вимоги адміністрації установи про надання працівником-студентом довідок про відсутність за ним академзаборгованості, а також відмова у зв’язку з цим у наданні навчальної відпустки є неправомірними.

Таким чином, відпускні за час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням має бути видано працівнику на загальних підставах, тобто за три дні до початку відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі