Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення головного бухгалтера

Редакція ББ
Лист від 23.10.2009 р. № 251/06/186-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗВІЛЬНЕННЯ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА

Лист від 23.10.2009 р. № 251/06/186-09

 

Юридичне управління Міністерства в межах своєї компетенції розглянуло лист <...> та повідомляє наступне.

Не можуть бути причиною для затримки звільнення головного бухгалтера такі причини, як відсутність кандидатури нового головного бухгалтера або необхідність здавання звітності за відповідний період роботи, оскільки відповідно до частини першої статті 38 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Також згідно зі статтею 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Статтею 116 КЗпП передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Відповідно до частини третьої статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Штатний розпис — це документ, що встановлює для даного підприємства, установи, організації структуру, штати й посадові оклади працівників. Штатний розпис містить найменування посад, чисельність персоналу і оклади по кожній посаді (Юридичний словник, 1983 р., видання друге, перероблене і доповнене, за редакцією Б. М. Бабія, Ф. Г. Бурчака, В. М. Корецького, В. В. Цвєткова).

Прийняття, затвердження керівником штатного розпису на підприємстві, в установі, організації відіграє значну роль при управлінні підприємством, установою, організацією і слугує певним «гарантом» прав працівників, оскільки прийняття працівників відбувається згідно зі штатним розписом підприємства, з окладом, визначеним згідно з штатним розписом.

Ураховуючи вищезазначене, не можна приймати на посаду, яка не є вакантною, нового працівника.

Разом з тим відповідно до статті 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Тому, що стосується питання, яка саме особа приймає справи від головного бухгалтера, якщо на момент його звільнення заміни немає, то зазвичай це здійснює керівник підприємства, установи, організації.

 

Начальник юридичного управління І. Тубелець

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ЯКЩО НА МОМЕНТ ЗВІЛЬНЕННЯ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ЙОМУ
 НЕ ЗНАЙШЛИ ЗАМІНУ, ТО СПРАВИ ПРИЙМАЄ КЕРІВНИК УСТАНОВИ

На перший погляд звичайна ситуація — працівник звільняється, але на його місце нового працівника поки що немає. Але в тому випадку, якщо йдеться про такого працівника як головний бухгалтер, існує низка особливостей, на які звертає увагу Мінпраці в

листі, що коментується.

1.

Відсутність кандидатури нового головного бухгалтера чи необхідність подання звітності за відповідний період роботи не може бути причиною затримки звільнення колишнього головного бухгалтера. Так констатує Мінпраці з посиланням на ст. 38 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Згідно з цією статтею працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений термін, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У цьому випадку останнім днем роботи в разі розірвання трудового договору за ініціативою працівника є той день тижня, в який працівник попередив про це власника письмово. Наприклад, якщо працівник подав заяву про звільнення в середу — 11 листопада 2009 року, то останнім днем роботи є середа — 25 листопада 2009 року.

Якщо бажання працівника звільнитися за власним бажанням зумовлено особливими причинами, зазначеними в

ст. 38 КЗпП, то керівник зобов’язаний розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

2.

Двох працівників на одній штатній посаді бути не повинно. Як зазначено в листі, що коментується, не можна приймати нового працівника на посаду, що не є вакантною. Це означає, що, перш ніж оформити на роботу нового головного бухгалтера, необхідно звільнити попереднього, який обіймає цю посаду.

3.

Якщо на момент звільнення головного бухгалтера йому не знайшли заміну, то справи приймає керівник установи. Порядок передачі справ при зміні головних бухгалтерів або особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку, не прописано на законодавчому рівні. Як зазначив Мінфін у листі від 17.07.2007 р. № 31-34000-30-27/14518, порядок передачі справ має визначатися установою (організацією) самостійно. При передачі справ проводиться інвентаризація, перевіряється наявність документів, складається акт приймання-передачі справ.

На думку Мінпраці, якщо на момент звільнення головного бухгалтера йому не знайшли заміну, то справи повинен прийняти керівник установи, адже згідно зі

ст. 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV саме він має створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку.

Водночас вважаємо, що не буде помилкою, якщо наказом керівника буде призначено особу, відповідальну за приймання та подальшу передачу справ новому головному бухгалтеру (наприклад, такою особою може бути заступник головного бухгалтера).

Аналогічна ситуація, коли нова кандидатура вже є, адже на час передачі справ попередній та новий головбухи одночасно не можуть перебувати з установою у трудових відносинах. Тому справи тимчасово може бути передано керівнику установи (або відповідальній особі, призначеній керівником), від якого новий головний бухгалтер прийме справи у свій перший робочий день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі