Теми статей
Обрати теми

Про установлення доплат молодшому медичному персоналу

Редакція ББ
Лист від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПРО УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ МОЛОДШОМУ МЕДИЧНОМУ ПЕРСОНАЛУ

Лист від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув запит щодо встановлення доплат молодшому медичному персоналу за роботу з дезінфікуючими засобами та за роботу у важких і шкідливих умовах і повідомляє.

Доплати за роботу з дезінфікуючими засобами в розмірі 10 відсотків посадового окладу можуть установлюватися згідно з підпунктом 3.4.7 наказу Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують їх у роботі, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів. Конкретний перелік посад працівників, яким установлюється вказана доплата, має затверджуватися у колективному договорі, а виконання таких робіт повинно бути передбачено в посадових обов’язках працівників.

Доплати у розмірі до 12 відсотків посадового окладу, передбачені додатком 6 до вказаного наказу, встановлюються працівникам у зв’язку зі шкідливими умовами праці на підставі атестації робочих місць. Зазначені доплати встановлюються незалежно від виплати доплати за використання дезінфікуючих засобів у межах коштів, затверджених на оплату праці в кошторисі.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

ПОРЯДОК УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ МОЛОДШОМУ МЕДИЧНОМУ
ПЕРСОНАЛУ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНПРАЦІ

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює: молодшому медичному персоналу може бути встановлено доплату за шкідливі та важкі умови праці незалежно від виплати доплати за використання дезінфікуючих речовин.

Дійсно, доплата за шкідливі та важкі умови праці й доплата за використання деззасобів — дві самостійні виплати, які не залежать одна від одної. Так, установлення доплати за використання в роботі деззасобів здійснюється незалежно від інших доплат, підвищень та надбавок. Такий самий принцип діє і щодо доплати за роботу в шкідливих та важких умовах праці.

Водночас звернемо увагу на особливості встановлення зазначених доплат молодшому медичному персоналу.

Як відомо, питання оплати праці працівників охорони здоров’я, у тому числі порядок установлення доплат і надбавок, визначено

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Доплата за використання дезінфікуючих засобів

установлюється працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, у розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки) на підставі п.п. 3.4.7 Умов № 308/519.

Слід пам’ятати: доплата здійснюється

за умови наявності в обліку дезінфікуючих засобів та фактичної видачі їх працівникам , що застосовують такі засоби в роботі.

Перелік посад, за якими встановлюється доплата, має бути передбачено колективним договором, а виконання таких робіт — у посадових обов’язках працівників. Для встановлення доплати за використання деззасобів не потрібно проводити атестацію робочого місця.

Таким чином, якщо працівники з числа молодшого медичного персоналу безпосередньо використовують у роботі дезінфікуючі засоби, їм установлюється доплата на підставі

п.п. 3.4.7 Умов № 308/519 .

Доплата за роботу в шкідливих та важких умовах праці

встановлюється робітникам, зайнятим на роботі зі шкідливими та важкими умовами праці, за результатами атестації робочих місць у розмірі до 12 % посадового окладу (тарифної ставки) на підставі п.п. 3.4.5 Умов № 308/519. Перелік робіт зі шкідливими та важкими умовами праці, за роботу на яких установлюється доплата, наведено в додатку 6 до Умов № 308/519.

Інакше кажучи, доплата за роботу в шкідливих та важких умовах праці встановлюється:

за результатами атестації робочих місць. Нагадаємо, що атестація робочих місць здійснюється згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442, а також Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці від 01.09.92 р. № 41;

робітникам, зайнятим на роботі зі шкідливими та важкими умовами праці. Зазначимо, що згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. Охорона здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, до робочих посад належать тільки такі посади, як: дезінфектор, молодша медична сестра (з догляду за хворими, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця тощо), фасувальник медичних виробів;

чітко при виконанні робіт, перелік яких наведено в додатку 6 до Умов № 308/519.

Таким чином, для того, щоб установити доплату за роботу в шкідливих та важких умовах праці, необхідно, щоб виконувалися всі три наведені умови.

Підкреслимо також таке. Перелік робіт з важкими та шкідливими умовами праці, на яких установлюється доплата в розмірі до 12 % тарифної ставки робітникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджений додатком 6 до

Умов № 308/519, містить досить специфічні види робіт, виконання яких не завжди входить до посадових обов’язків молодшого медичного персоналу, зокрема — молодшої медичної сестри.

Проте якщо умови праці молодшої медичної сестри відповідають усім трьом переліченим умовам, то є всі підстави для встановлення доплати за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, навіть якщо при цьому такій молодшій медичній сестрі виплачується доплата за використання дезінфікуючих засобів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі