Теми статей
Обрати теми

Про надання матеріального забезпечення у разі смерті застрахованої особи

Редакція ББ
Лист від 14.08.2009 р. № 04-06/

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО НАДАННЯ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У РАЗІ СМЕРТІ ЗАСТРАХОВАНОЇ ОСОБИ

Лист від 14.08.2009 р. № 04-06/Н-152з-198

 

Пунктом 8 статті 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) визначено, що страховий випадок — це подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи або членів її сім’ї на отримання матеріального забезпечення або соціальних послуг за цим Законом.

Відповідно до статті 4 Закону № 2240 право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають застраховані особи. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення).

Статтею 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213 встановлено, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Ураховуючи, що

чинним законодавством не передбачено обмежень оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі смерті застрахованої особи, допомога має надаватися за весь період захворювання включно.

 

Заступник директора Т. Антоненко

 

Коментар редакції

 

ДЕНЬ СМЕРТІ ПРИ ОПЛАТІ ЛІКАРНЯНОГО ВКЛЮЧАЄТЬСЯ
ДО ПЕРІОДУ ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Як відомо, застрахована особа має право на отримання матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності) у разі настання страхового випадку

в період роботи (уключаючи випробувальний строк і день звільнення). Це передбачено ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240).

Із цього випливає, що в разі смерті застрахованої особи допомога за листком непрацездатності, виданим у період роботи, оплачується на загальних підставах.

Допомога по тимчасовій непрацездатності, яку було призначено, але не отримано застрахованою особою у зв’язку з її смертю, виплачується членам сім’ї, які проживають разом з нею, або спадкоємцям (

ч. 5 ст. 52 Закону № 2240).

Згідно з

п. 3.13 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом Міністерства охорони здоров’я, Мінпраці, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, у листку непрацездатності в разі смерті застрахованої особи в графі «Стати до роботи» робиться напис «Помер» і зазначається дата смерті.

При цьому закономірно виникає запитання: чи оплачується день смерті? У

листі, що коментується, фахівці ФССТВП зазначають: чинним законодавством не передбачено обмежень щодо виплати допомоги в разі смерті застрахованої особи. Допомога має надаватися за весь період захворювання, уключаючи й день смерті працівника.

Крім того, додамо, що день смерті працівника є останнім днем, коли він перебуває в трудових відносинах з установою. Саме цього дня роботодавець має його звільнити, виключивши з числа працівників у зв’язку з його смертю. Таким чином, день смерті працівника є днем його звільнення, що зараховується до періоду роботи, протягом якого працівник має право на отримання матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності) згідно із

Законом № 2240.

Виходячи із зазначеного при оплаті листка непрацездатності день смерті включається до періоду тимчасової непрацездатності та оплачується на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі