Теми статей
Обрати теми

Положення про платні послуги

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПЛАТНІ ПОСЛУГИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наш заклад надає платні послуги згідно з договорами. Чи обов’язково складати положення про платні послуги? Наведіть його приклад.

(Київська обл.)

 

Вимоги щодо надання платних послуг та складання положення про платні послуги для кожної сфери діяльності бюджетних установ (медична, освітянська, соціальна тощо) визначені окремо.

Наприклад,

ст. 7 Закону України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 р. № 966-IV визначено, що суб’єкти, які надають соціальні послуги, здійснюють свою діяльність на професійній основі відповідно до положення про них або їх статуту , де обов’язково зазначаються перелік соціальних послуг, категорій осіб, яким вони надаються, умови та порядок їх надання.

У будь-якому разі, навіть у випадку якщо для вашої сфери діяльності не визначена нормативними документами вимога щодо складання положення про надання платних послуг, вважаємо за доцільне при наданні установою платних послуг

таке положення скласти та визначати в ньому основні аспекти надання платних послуг, такі як організація їх надання, порядок розрахунку за послуги тощо.

Наведемо умовний приклад положення про надання платних послуг, що надаються районною санітарно-епідеміологічною станцією.

 

 

 

«Затверджую»

Головний лікар районної

санітарно-епідеміологічної станції

І. К. Іванов

01.09.2009 р.

 

ПОЛОЖЕННЯ

про надання платних послуг районною санітарно-епідеміологічною станцією згідно з функціональними повноваженнями

 

1.

Загальні положення

1.1. Положення про надання платних послуг є документом, який регулює порядок надання платних послуг, пов’язаних з виконанням основних функцій та завдань установи.

1.2. Платні послуги надаються районною санітарно-епідеміологічною станцією (далі — СЕС) у відповідності до таких законів та нормативно-правових актів:

— Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III;

— Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII;

— постанови КМУ «Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання» від 17.05.2002 р. № 659;

— постанови КМУ «Про затвердження переліку робіт і послуг у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, які виконуються і надаються за плату» від 15.10.2002 р. № 1544 (далі — постанова № 1544);

— постанови КМУ «Про затвердження тарифів (прейскурантів) на роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби» від 27.08.2003 р. № 1351 (далі — постанова № 1351).

1.3. Метою надання платних послуг є забезпечення власних надходжень до спеціального фонду установи для формування державного бюджету на поточний рік та виконання державного санітарно-епідеміологічного нагляду і дезінфекційних заходів.

 

2.

Вимоги щодо організації надання платних послуг

2.1. СЕС надає платні послуги, перелік яких визначено постановою № 1544 залежно від матеріально-технічного оснащення.

2.2. Зазначені у переліку платні роботи і послуги виконуються і надаються СЕС на добровільній основі згідно з договорами (угодами) з юридичними та фізичними особами.

2.3. Договори (угоди) на виконання платних послуг складаються за заявами юридичних та фізичних осіб у письмовій або іншій, передбаченій чинним законодавством формі. У договорі (угоді) обумовлюються терміни виконання робіт, види робіт, умови розрахунків за виконані роботи та інші умови виконання договору (угоди).

2.4. Вартість робіт розраховується згідно з тарифами, затвердженими постановою № 1351.

 

3.

Порядок виконання робіт і послуг, що надаються за плату

3.1. Виконавцями робіт і послуг, що надаються за плату, є співробітники СЕС, які беруть участь у процесі виконання робіт або надання платних послуг та обіймають посади за сумісництвом за спеціальним фондом відповідно до штатного розпису.

3.2. Прийом заяв замовників та видача результатів виконаних послуг та робіт проводиться в дні та часи прийому згідно із затвердженим графіком робітникам відділень, які призначені відповідальними за прийом заяв.

3.3. Відповідальний працівник перевіряє повноту наданих документів для складання договору (угоди) на виконання робіт, визначає обсяг необхідних робіт та послуг, складає договір (угоду) із замовником, реєструє її в журналі реєстрації договорів (угод) та передає дані, необхідні для оформлення рахунків-фактур та актів виконаних робіт до бухгалтерії.

3.4. Бухгалтерія на підставі поданих даних виписує рахунки-фактури, акти виконаних робіт та передає у відділення для подальшого оформлення документів.

3.5. Відповідальний працівник відділення організовує роботу по виконанню даної угоди: організовує виїзд лабораторій на місце виконання послуг, забір матеріалів на обстеження та інші роботи.

3.6. Результати виконаних робіт та послуг оформлюються у вигляді протоколів, результатів аналізів тощо на формах бланків, затверджених Міністерством охорони здоров’я України.

3.7. Підтвердженням надання платних послуг та виконання робіт є Акт здавання-приймання робіт, затверджений керівниками сторін договору (угоди) та скріплений печатками.

3.8. Затверджені Акти виконаних робіт керівники відділень передають до бухгалтерії у строк до 5 числа після звітного періоду (щомісячно).

 

4.

Порядок розрахунків за надані платні послуги та виконані роботи

4.1. Порядок та види оплати за надані послуги та виконані роботи передбачаються умовами укладених угод. Види оплати можуть бути такими: 100 % передоплата, оплата після фактичного використання робіт (надання послуг) або часткова передоплата залежно від домовленості сторін.

4.2. Строки оплати за виконані роботи та надані послуги, передбачені договором (угодою), не можуть перевищувати:

— при 100 % передоплати — 30 календарних днів з дня підписання договору (угоди);

— при 100 % оплаті за фактично виконані роботи (надані послуги) — 30 календарних днів після підписання Акта здавання-приймання виконаних робіт або наданих послуг;

— при часткових передоплатах — авансування в межах 30 календарних днів з моменту підписання угоди та кінцевий розрахунок — у межах 30 календарних днів після підписання Акта здавання-приймання виконаних робіт та наданих послуг.

 

5.

Відповідальність сторін

5.1. Сторони несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах, передбачених умовами договору (угоди) та чинним законодавством.

5.2. Сторони звільнюються від відповідальності за своїми зобов’язаннями у випадку непередбачених обставин, дії непереможної сили (форс-мажорних обставин).

5.3. При невиконанні договірних умов однією із сторін інша сторона має право вимагати відшкодування заподіяних їй збитків у повному обсязі за наявності вини сторони, яка не виконала свої обов’язки.

5.4. При несплаті замовником виконаних робіт або наданих послуг у 10-денний термін, який перевищує строк, передбачений договором (угодою), виконавець має право в однобічному порядку відмовитися від виконання робіт або надання послуг, про що письмово повідомляє замовника. У такому випадку виконавець не несе відповідальності за невиконання умов угоди.

 

6.

Використання коштів

6.1. Власні надходження від платних послуг використовуються згідно із Законом про державний бюджет на відповідний рік, згідно із затвердженим кошторисом на поточний рік, розрахунками до кошторису у відповідності до кодів економічної класифікації видатків бюджету за такими напрямками:

— покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг;

— господарські видатки бюджетної установи;

— ремонт, модернізація чи придбання нових необоротних активів та матеріальних цінностей;

— надання матеріальної допомоги та преміювання робітників згідно з Положенням про преміювання та надання матеріальної допомоги;

— спрямування коштів на заходи, які не забезпечені коштами загального фонду.

6.2. Бухгалтерський облік надходжень від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх функціональними повноваженнями, та витрачання цих коштів ведеться відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV та Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 10.07.2000 р. № 61.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі