Теми статей
Обрати теми

Питання стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном

Редакція ББ
Постанова від 23.09.2009 р. № 1015

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПИТАННЯ СТАЖУВАННЯ АСПІРАНТІВ, ДОКТОРАНТІВ, НАУКОВИХ І НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ПРОВІДНИХ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ТА НАУКОВИХ УСТАНОВАХ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ

Постанова від 23.09.2009 р. № 1015

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Затвердити Положення про стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників віком до 35 років у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном, що додається.

2. Установити, що у 2010 — 2011 роках стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном здійснюється за рахунок коштів вищих навчальних закладів і наукових установ, які направляють на стажування, а також грантів та інших джерел.

3. Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

4. Ця постанова набирає чинності

з 1 січня 2010 року.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2009 р. № 1015

Положення про стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників віком
до 35 років у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном

 

1. Це Положення визначає механізм організації та проходження стажування у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників віком до 35 років (далі — молоді учені), які проводять фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження.

2. Метою стажування є підвищення рівня теоретичної та практичної підготовки молодих учених шляхом проведення оригінальних авторських досліджень з використанням сучасного обладнання і технологій, опанування новітніми унікальними методами, набуття досвіду провадження науково-дослідної і викладацької діяльності, забезпечення інформаційного обміну та розширення наукових контактів.

3. Основними завданнями стажування є:

проведення фундаментальних та/або прикладних наукових досліджень;

набуття навичок з трансферу технологій та управління інноваційною діяльністю;

вивчення досвіду впровадження у практику передових технологій викладання та ознайомлення із сучасними засобами навчання.

4. Для стажування направляються молоді учені, які мають наукові здобутки і проводять на високому науковому рівні фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження.

5. Молоді учені направляються на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ в Україні відповідно до укладених договорів.

6. У разі відсутності в Україні умов для проведення на належному рівні фундаментальних та/або прикладних наукових досліджень з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності національної економіки, та необхідності підготовки відповідних категорій висококваліфікованих фахівців молоді учені можуть направлятися на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ за кордоном. Молоді учені направляються на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ за кордоном відповідно до міжнародних договорів України, а також у рамках міжнародних програм і проектів, учасником яких є Україна.

7. Строк стажування наукових і науково-педагогічних працівників не повинен перевищувати шести місяців, а аспірантів і докторантів — двох місяців.

8. Відбір молодих учених для стажування у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном здійснюється відповідно до порядку та критеріїв, установлених МОН. Обов’язковою вимогою під час відбору молодих учених є наявність у них вагомих наукових здобутків, результати яких опубліковані у вітчизняних та іноземних наукових виданнях, або виступів на міжнародних конференціях, а також враховується рівень актуальності для України проблеми, що передбачена тематикою стажування.

9. Фінансування витрат, пов’язаних із стажуванням, проводиться за рахунок бюджетних коштів, а також грантів та інших джерел.

10. Стажування наукових і науково-педагогічних працівників здійснюється з відривом від основного місця роботи. Наукові і науково-педагогічні працівники, направлені на стажування, мають право на гарантії та компенсації, що передбачені законодавством.

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2009 р. № 1015

Зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України

 

1. У Положенні про умови матеріального забезпечення осіб, направлених за кордон на навчання, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1996 р. № 287:

пункт 1 після слова «військовослужбовців» доповнити словом «, докторантів»;

пункт 2 доповнити абзацом такого змісту:

«Строк навчання працівників, які направляються на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ за кордоном, не повинен перевищувати шести місяців, а аспірантів і докторантів — двох місяців.».

2. Доповнити пункт 5 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» абзацом такого змісту:

«Термін відрядження наукових і науково-педагогічних працівників, які направляються на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ в Україні та за кордоном, не повинен перевищувати шести місяців, а аспірантів і докторантів — двох місяців.».

 

Коментар редакції

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОЛОЖЕННЯ ПРО СТАЖУВАННЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ

Постановою

, яка коментується, Кабмін затвердив Положення щодо стажування молодих учених в Україні та за кордоном. Його дія поширюється на аспірантів, докторантів, наукових та науково-педагогічних працівників віком до 35 років, які проводять фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження. Зупинимося на деяких моментах.

1.

Пунктом 8 Положення передбачено, що відбір молодих учених для стажування здійснюється відповідно до порядку та критеріїв, установлених МОН. Отже, це відомство незабаром має їх затвердити.

2. Молоді учені повинні направлятися на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ (

пп. 5, 6 Положення):

— в Україні — відповідно до укладених договорів;

— за кордоном — відповідно до міжнародних договорів України, а також у межах міжнародних програм і проектів, учасником яких є Україна.

3. Фінансування витрат, пов’язаних зі стажуванням, проводиться

за рахунок бюджетних коштів, а також грантів та інших джерел (п. 9 Положення).

4. Строк стажування наукових і науково-педагогічних працівників

не повинен перевищувати шести місяців, а аспірантів і докторантів — двох місяців (п. 7 Положення). У зв’язку з цим відповідні зміни внесено до Положення про умови матеріального забезпечення осіб, направлених за кордон на навчання, затвердженого постановою КМУ від 04.03.96 р. № 287, та до постанови КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663.

5. Стажування наукових і науково-педагогічних працівників здійснюється з відривом від основного місця роботи. Наукові і науково-педагогічні працівники, направлені на стажування, мають право на гарантії та компенсації, що передбачені законодавством (

п. 10 Положення).

Тобто направлення на стажування молодих учених має здійснюватися в порядку, передбаченому для службових відряджень згідно з вимогами

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59, з дотриманням гарантій, установлених Кодексом законів про працю України для осіб, направлених у відрядження.

Постанова набере чинності з 1 січня 2010 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі