Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах

Редакція ББ
Лист від 04.09.2009 р. № 04-06/

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах

Лист від 04.09.2009 р. № 04-06/Ш-186з-225

 

Згідно з абзацом 1 пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок), розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень) та добровільно застрахованих осіб), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Відповідно до пункту 7 Порядку середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, не враховуючи передбачені законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку чи суми, на які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У разі якщо в місяці розрахункового періоду було здійснено доплату до заробітної плати за минулий період, ця сума включається в обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

СУМА ДОНАРАХОВАНОЇ ЗАРПЛАТИ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ

Ситуації, коли працівнику донараховують дохід за минулий період (наприклад, у зв’язку з виправленням помилки, з недостатнім фінансуванням, підвищенням заробітної плати заднім числом), не дуже часті, але все-таки трапляються. Слід пам’ятати: якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, то вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування (

п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5).

У зв’язку з цим виникає запитання: чи слід ураховувати суму донарахованої заробітної плати при обчисленні в подальшому лікарняних? У

листі, що коментується, на поставлене запитання фахівці ФССТВП дали позитивну відповідь.

Дійсно,

постановою КМУ «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266) не передбачені спеціальні правила включення до розрахунку сум донарахованої заробітної плати.

Так, згідно з

п. 7 Порядку № 1266 до розрахунку лікарняних повинні включаться зарплатні виплати, нараховані в розрахунковому періоді, які обкладалися податком з доходів фізосіб та внесками до соцфондів. Суми донарахованої заробітної плати відповідають зазначеним критеріям.

Водночас слід пам’ятати: перераховувати вже нараховані в попередньому періоді лікарняні у зв’язку з тим, що працівникові в наступному періоді донараховуються виплати за місяці, які входили до розрахунку для нарахування такого лікарняного, не потрібно (див. лист ФССТВП від 11.05.2006 р. № 04-29-990).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі