Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу

Редакція ББ
Лист від 07.09.2009 р. № 211/06/186-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИПЛАТИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ громадянам України, які призиваються на строкову військову службу

Лист від 07.09.2009 р. № 211/06/186-09

 

На <...> лист від <...> юридичне управління Мінпраці повідомляє таке.

Частиною другою статті 152 Конституції України та частиною другою статті 73 Закону України «Про Конституційний Суд України» визначено, що закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Таким чином, у зв’язку з втратою чинності тих положень закону, якими було внесено зміни до законодавчих актів, останні, на нашу думку,

діють у редакції, що існувала до внесення змін, що визнані неконституційними.

Стаття 44 Кодексу законів про працю України, у редакції, що діяла до прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» від 28.12.2007 р. № 107,

не передбачала виплати вихідної допомоги особам, трудовий договір з якими припиняється за пунктом 3 статті 36 КЗпП України.

Водночас слід зазначити, що відповідно до статті 21 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» громадянам України, які призиваються на строкову військову службу, виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів державного бюджету в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

Заступник начальника юридичного управління — начальник відділу О. Туліна

 

Коментар редакції

 

ВИХІДНУ ДОПОМОГУ ПРИЗОВНИКАМ РОБОТОДАВЦІ НЕ ВИПЛАЧУЮТЬ

Останнім часом досить часто доводиться чути думку, що при розірванні трудового договору через

призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу роботодавець повинен виплачувати вихідну допомогу.

Не останню роль у цьому відіграли часті зміни, що неодноразово вносилися до

ст. 44 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП), яка регулює виплату вихідної допомоги при звільненні (у тому числі й у зв’язку з призовом до армії).

Запам’ятайте: вихідна допомога призовникам після 22.05.2008 р. не надається.

На це ми звертали увагу у статті «Виплата вихідної допомоги при звільненні» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 33, с. 28). Пояснимо чому.

До 20 червня 2007 року

ст. 44 КЗпП містила норму про те, що вихідна допомога виплачується в разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу в розмірі не менше двомісячного середнього заробітку.

З 20 червня 2007 року

цю норму з КЗпП було вилучено згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військового обов’язку і військової служби» від 11.05.2007 р. № 1014-V (далі — Закон № 1014).

З 1 січня 2008 року

виплату вихідної допомоги в разі призову на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу було знову введено Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI (далі — Закон про держбюджет на 2008 рік) та змінено розмір допомоги — вона мала виплачуватися в розмірі двох мінімальних заробітних плат. У зв’язку з цим було внесено відповідні зміни до ст. 44 КЗпП.

Але

22 травня 2008 року Рішенням КСУ від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 ці зміни було визнано неконституційними. Це означає, що чинними залишилися попередні зміни ст. 44 КЗпП, унесені Законом № 1014, який позбавив права на виплату вихідної допомоги працівників, які звільняються у зв’язку з призовом або вступом на військову службу, направленням на альтернативну службу. Це підтверджує й Мінпраці в листі, що коментується. Отже, роботодавець не зобов’язаний виплачувати вихідну допомогу призовникам згідно з чинними сьогодні нормами КЗпП.

Варто зауважити, що є й інші норми чинного законодавства, які передбачають виплату грошової допомоги призовникам. Так, згідно з чинною редакцією

ч. 1 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII громадянам України, які призиваються на строкову військову службу, виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

Зверніть увагу: тут ідеться про грошову допомогу, яка повинна виплачуватися

за рахунок коштів держбюджету (а не роботодавця) та згідно зі спеціальним порядком, який Кабмін досі не затвердив. А якщо немає порядку і не визначено орган, який має здійснювати таку виплату, то законодавчих підстав для виплати грошової допомоги призовникам немає.

Узагальнимо викладене в таблиці.

 

Вид служби

Норма законодавства

Період

після 22.05.2008 р.

з 01.01.2008 р. до 22.05.2008 р.

1

2

3

4

Призов або вступ на військову службу

Ч. 1 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII; Закон про держбюджет на 2008 рік

Громадянам України, які призиваються на строкову військову службу, виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України (тобто не виплачується)

Громадянам України, які звільняються з роботи у зв’язку із призовом або вступом на військову службу, виплачується вихідна допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат

Проходження альтернативної (невійськової) служби

Ст. 4 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.91 р. № 1975-XII; Закон про держбюджет на 2008 рік

Громадянам, які направляються для проходження альтернативної служби, виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України (тобто не виплачується)

Громадянам, які звільняються з роботи у зв’язку з направленням для проходження альтернативної служби, виплачується вихідна допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі