Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці сумісників

Редакція ББ
Лист від 16.04.2009 р. № 4281/0/14-09/13

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЛАТИ ПРАЦІ СУМІСНИКІВ

Лист від 16.04.2009 р. № 4281/0/14-09/13

 

Міністерство праці та соціальної політики України розглянуло листа щодо деяких питань оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери і повідомляє.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом.

При роботі за сумісництвом з працівником укладається трудовий договір. Стороною трудового договору про роботу за сумісництвом на стороні власника (підприємства, установи, організації) може бути як інший власник (підприємство, установа, організація), так і той самий власник (підприємство, установа, організація), з яким працівник уклав трудовий договір про основну роботу. В останньому випадку трудові договори юридично не пов’язані між собою.

Порядок роботи сумісників та оплата їх праці регламентується постановою Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245, зі змінами та доповненнями, та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу. Оплата праці за сумісництвом здійснюється за фактично виконану роботу.

Тобто,

незалежно від того, який розмір заробітної плати та надбавки, доплати працівник одержує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків по іншій посаді на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади, якщо чинним законодавством не визначено заборони на виплату окремих видів надбавок, доплат. Наприклад, науковим працівникам, які працюють за сумісництвом, не виплачується надбавка за стаж наукової роботи, працівникам бібліотек, які працюють за сумісництвом, не виплачується доплата за вислугу років тощо.

 

Заступник міністра В. Онищук

 

Коментар редакції

УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ ТА НАДБАВОК СУМІСНИКАМ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНПРАЦІ

Запитання щодо оплати праці працівників-сумісників — одні з найпоширеніших. Найбільше наших читачів цікавить порядок установлення доплат та надбавок. Тому

лист, що коментується, стане в нагоді багатьом установам, у штаті яких є працівники-сумісники. У ньому фахівці Мінпраці підкреслили: незалежно від того, який розмір заробітної плати, надбавок та доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади. Це твердження справедливе як для зовнішніх, так і для внутрішніх сумісників.

Слід зауважити, що Мінпраці вже висловлювало аналогічну думку в

листі від 23.10.2008 р. № 11649/0/1408/13 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 45, с. 7). Крім того, у цьому листі зазначалося, що працівнику-суміснику може встановлюватися надбавка за складність та напруженість у роботі, якщо її встановлення передбачено для посади, яку він обіймає за сумісництвом.

У

листі, що коментується, Мінпраці нагадує: при встановленні надбавок і доплат потрібно враховувати встановлені чинним законодавством заборони щодо встановлення сумісникам окремих видів надбавок і доплат. Так, наприклад, не встановлюється:

1) доплата за вислугу років працівникам бібліотек, які працюють за сумісництвом (

п. 5 Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84);

2) надбавка за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, які працюють за сумісництвом (

п. 5 Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, затвердженого постановою КМУ від 25.07.2007 р. № 972);

3) надбавка за вислугу років працівникам архівних установ, які працюють за сумісництвом (

п. 5 Порядку виплати надбавки за вислугу років працівникам державних і комунальних архівних установ, затвердженого постановою КМУ від 10.08.2004 р. № 1018);

4) доплата за вислугу років працівникам музеїв, які працюють за сумісництвом (

п. 5 Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних музеїв, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 82);

5) надбавка за стаж наукової роботи науковим працівникам, які працюють за сумісництвом (п. 5 Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи, затвердженого постановою КМУ від 14.04.2004 р. № 494).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі