Теми статей
Обрати теми

Доплата за вчене звання та науковий ступінь директору школи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА ВЧЕНЕ ЗВАННЯ ТА НАУКОВИЙ СТУПІНЬ ДИРЕКТОРУ ШКОЛИ

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Директор середньої школи має науковий ступінь кандидата наук і вчене звання — доцент. У цьому ж закладі він веде педагогічну роботу. Як у цьому випадку йому встановлюються доплати за науковий ступінь та вчене звання?

(м. Харків)

 

Умови оплати праці педагогічних працівників установ і закладів освіти визначено:

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557);

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), у частині, що не суперечить наказу № 557.

Зазначеними документами передбачено встановлення працівникам доплат за науковий ступінь та вчене звання. Розглянемо порядок їх установлення.

Доплата за науковий ступінь кандидата наук.

Згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 доплата за науковий ступінь кандидата наук установлюється працівникам у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Визначено, що така доплата встановлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем. За наявності у працівників двох наукових ступенів доплата встановлюється за одним (вищим) науковим ступенем.

Відповідність до наукового ступеня профілю діяльності працівника на посаді визначається керівником закладу. Щодо цього зазначимо таке.

Згідно з

п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 преміювання керівників установ, закладів і організацій, їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці.

Таким чином, у цьому випадку відповідність до наукового ступеня профілю діяльності директора школи на посаді визначається начальником управління освіти. Крім того, начальником управління освіти встановлюється конкретний розмір доплати за науковий ступінь.

Згідно з

п. 26 Інструкції № 102 директорам, їх заступникам, методистам та іншим працівникам освіти, які виконують педагогічну роботу, за наявність у них наукового ступеня, установлюється доплата як за основною посадою, так і до заробітної плати, що виплачується за педагогічну роботу.

Отже, за умови відповідності до наукового ступеня профілю діяльності посади директору школи може бути встановлено доплату за науковий ступінь кандидата наук як за основною посадою (директор школи), так і до заробітної плати, установленої за години викладання.

Зверніть увагу:

розмір доплати за науковий ступінь не залежить від тижневого навчального навантаження та обсягу виконуваної роботи.

Доплата за науковий ступінь установлюється на підставі:

— диплома кандидата наук. Зверніть увагу, згідно з

наказом № 557 документи, що засвідчують наявність наукового ступеня, мають відповідати нормам і вимогам, передбаченим законодавством. Перелік галузей науки, з яких може бути присуджений науковий ступінь, затверджено постановою КМУ від 29.11.97 р. № 1328;

— заяви працівника;

— розпорядження начальника управління освіти.

Доплата за вчене звання (доцент).

Згідно з п.п. «в» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 за вчене звання доцента встановлюється доплата в граничному розмірі 25 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Зазначена доплата також установлюється працівникам, за умови, що їх діяльність за профілем збігається з наявним ученим званням.

Крім того, слід зауважити, що під ученим званням доцента мається на увазі зайняття науковою діяльністю, оскільки посада доцента, згідно з

постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963, це науково-педагогічна посада і передбачена тільки у вищих навчальних закладах III — IV рівня акредитації.

Виходячи із зазначеного, оскільки діяльність директора школи (у тому числі і його педагогічна діяльність) не збігається з його вченим званням, то директору школи не може бути встановлено доплату за вчене звання (доцент).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі