Теми статей
Обрати теми

Заробітна плата за час перебування у суді

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАРОБІТНА ПЛАТА ЗА ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ У СУДІ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник установи отримав виклик до суду. Просимо відповісти на такі запитання:

1. Чи нараховувати працівнику зарплату за той день, коли він був у суді?

2. Яку відмітку робити в табелі обліку робочого часу за цей день?

3. У який строк працівник має повідомити керівництву установи про те, що його викликали до суду, та надати документ, який підтверджує те, що він був у суді?

(Харківська обл.)

 

Поза сумнівом, виклик до суду — поважна причина відсутності на роботі протягом часу, витраченого працівником у зв’язку з таким викликом. Проте, чи буде його оплачено,

залежить від того, з якої причини його було викликано.

Звернемося до

Інструкції про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним науково-дослідним установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів, затвердженої постановою КМУ від 01.07.96 р. № 710 (далі — Інструкція № 710).

У

п. 1 Інструкції № 710 зазначено: за свідками, потерпілими, законними представниками потерпілих, понятими, а також експертами, спеціалістами і перекладачами зберігається середня заробітна плата за весь час, затрачений ними у зв’язку з явкою та викликом до органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення.

Такий самий порядок передбачено

ст. 92 Кримінально-процесуального кодексу України від 28.12.60 р. і ст. 275 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

З цього можемо зробити висновок, що середня заробітна плата зберігається за працівником, якого було викликано до суду як

свідка, потерпілого, законного представника потерпілого, понятого, експерта, спеціаліста або перекладача.

Середня заробітна плата розраховується виходячи із зарплати працівника за останні два місяці роботи згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Якщо працівника було викликано до суду з інших причин (наприклад, як позивача, відповідача або обвинуваченого), то в цьому випадку

виклик є тільки виправдувальним документом відсутності на роботі. Середня заробітна плата за час, витрачений працівником у зв’язку з таким викликом, не зберігається.

Щодо строків, протягом яких працівник має повідомити роботодавцю про його відсутність на роботі у зв’язку з викликом до суду, то зазначимо, що чинним законодавством їх не встановлено. Водночас своєчасно повідомити роботодавцю про відсутність на роботі вигідно самому працівнику, адже невихід на роботу без поважних причин вважається прогулом. Нагадаємо, що прогулом визнається відсутність працівника на роботі як упродовж усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно впродовж робочого дня без поважних причин

(ст. 40 КЗпП).

У зв’язку з цим, вважаємо: працівнику слід попередити роботодавця про те, що він буде відсутній на роботі як мінімум за день до фактичної відсутності, надавши виправдувальний документ (повістку до суду) і за необхідності доповідну записку. Наступного дня він має стати до роботи згідно з графіком роботи.

На підставі виправдувального документа у табелі обліку використання робочого часу робиться відмітка «І» (інші причини нез’явлень), згідно з наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі