Теми статей
Обрати теми

Правовідносини між дитячим садком, селищною радою та районним відділом освіти

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАВОВІДНОСИНИ МІЖ ДИТЯЧИМ САДКОМ, СЕЛИЩНОЮ РАДОЮ ТА РАЙОННИМ ВІДДІЛОМ ОСВІТИ

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

На балансі селищної ради знаходиться дитячий садок на чотири групи дітей. Районний відділ освіти не витрачає кошти на утримання дитячого садка, але, незважаючи на це, самостійно призначив директора дитячого садка. Крім того, директор районного відділу освіти вимагає, щоб трудові книжки працівників дитячого садка знаходилися в завідуючої садком, а також щоб табель обліку робочого часу працівників дитячого садка складався в дитячому садку. Дитячий садок не має своєї печатки, сейфа та бухгалтерії. Просимо роз’яснити правову сторону відносин щодо зазначених питань між дитячим садком, селищною радою та районним відділом освіти.

(Харківська обл.)

 

Відповідно до

ст. 17 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.

Організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти (незалежно від того, перебувають такі заклади на балансі селищної ради чи ні) згідно з

п. 1 ст. 32 Закону № 280 належить до повноважень виконавчих органів селищних рад.

У зв’язку з тим, що зазначений вами в запитанні дитячий садок не є окремою юридичною особою і бухгалтерський облік дитячого садка ведеться бухгалтерією селищної ради, селищна рада повинна здійснювати видатки на утримання дитячого садка за відповідним кодом тимчасової класифікації видатків місцевих бюджетів, а саме — 070101 «Дошкільні заклади освіти».

Селищна рада при цьому має відкрити рахунок за зазначеним кодом на своє ім’я та надавати фінансові документи за своїми підписами.

Селищний голова відповідно до

п. 10 ст. 42 Закону № 280 призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім керівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

Призначення керівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів належить до компетенції органу управління освітою.

Так, згідно з

п. 3 ст. 31 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628) керівника та заступника керівника державного і комунального дошкільного навчального закладу призначає на посаду та звільняє з посади відповідний орган управління освітою .

У вашому випадку органом управління освітою є районний відділ освіти.

Тому районний відділ освіти, який призначив керівника дитячого садка, що знаходиться на балансі селищної ради, вчинив відповідно до законодавства, адже саме до його компетенції належить таке призначення.

На посаду керівника дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності призначається особа, яка є громадянином України, має відповідну вищу педагогічну освіту не нижче освітнього кваліфікаційного рівня «спеціаліст», стаж педагогічної роботи у сфері дошкільної освіти не менш як три роки, а також організаторські здібності, фізичний і психічний стан якої не перешкоджає виконанню професійних обов’язків (

п. 2 ст. 31 Закону № 2628).

Педагогічних та інших працівників державних і комунальних дошкільних навчальних закладів відповідно до

п. 3 ст. 31 Закону № 2628 призначає на посади та звільняє з посад його керівник.

Що стосується правил зберігання трудових книжок у дитячих садках, то з цього приводу слід звернутися до

Інструкції про ділову документацію в дошкільних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 30.01.98 р. № 32.

Пунктом 1.5

цієї Інструкції визначено, що вся ділова документація (у тому числі й трудові книжки) повинна зберігатися в спеціально обладнаних шафах чи сейфах.

У зв’язку з цим дитячий садок повинен бути забезпечений спеціально обладнаною шафою чи сейфом для зберігання ділової документації.

На період, коли це зробити неможливо, трудові книжки мають зберігатися у сейфі селищної ради.

Стосовно ведення табелю обліку робочого часу працівників дитячого садка зазначимо таке.

Відповідно до

Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці і соціальної політики України від 29.12.2004 р. № 336, складання звітності щодо обліку особового складу і роботи з кадрами та організація табельного обліку належить до компетенції начальника відділу кадрів.

За відсутності зазначеної посади у штатному розписі обов’язки щодо ведення табельного обліку покладаються на працівника установи, призначеного наказом керівника (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 32, с. 19).

У бюджетних організаціях з невеликою кількістю працівників зазвичай табель обліку робочого часу веде сам керівник.

У випадку, викладеному у вашому запитанні, обов’язки щодо ведення табелю обліку робочого часу працівників дитячого садка можна покласти на завідуючого дитячого садка.

Складання табелю обліку робочого часу працівників дитячого садка в селищній раді недоцільне, адже у зв’язку з різним розташуванням селищної ради та дитячого садка працівнику селищній ради буде проблематично контролювати роботу працівників дитячого садка.

Заповнений завідуючим дитячого садка відповідним чином табель обліку робочого часу подається до бухгалтерії селищної ради для нарахування заробітної плати працівникам дитячого садка.

Нагадаємо, що типова форма «Табелю обліку використання робочого часу» (ф. № П-5) затверджена наказом Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі