Теми статей
Обрати теми

Виплати за статтею 57 Закону про освіту

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТИ ЗА СТАТТЕЮ 57 ЗАКОНУ ПРО ОСВІТУ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Просимо надати роз’яснення відносно щорічної грошової винагороди за добросовісну працю та зразкове виконання службових обов’язків, яка нараховується педагогічним працівникам відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII у розмірі не більше одного посадового окладу один раз на рік. Чи ураховується ця виплата при розрахунку середньої заробітної плати для нарахування відпускних педагогічним працівникам?

(м. Жовті Води)

 

Обчислення середньої заробітної плати для оплати відпусток провадиться відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

У

п. 3 Порядку № 100 перелічено виплати, які необхідно враховувати при розрахунку середнього заробітку, у п. 4 — виплати, які в цьому розрахунку участі не беруть.

Але як у

п. 3, так і в п. 4 Порядку № 100 така виплата, як щорічна грошова винагорода за добросовісну працю та зразкове виконання службових обов’язків, не фігурує.

Згідно з

п. 4 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати не враховуються одноразові виплати.

Відповідно до

Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII держава забезпечує педагогічним працівникам надання щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за добросовісну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

У

Порядку надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної і комунальної форм власності за добросовісну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженому постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898, зазначено, що винагорода надається:

тільки за відсутності порушень виконавчої і трудової дисципліни та здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці;

— відповідно до положення, яке затверджується керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом;

на підставі наказу керівника закладу, а керівникам — за наказом вищої за рівнем організації.

Розмір щорічної грошової винагороди

не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

Таким чином, щорічна грошова винагорода за добросовісну працю, зразкове виконання службових обов’язків є гарантованою виплатою, але виплата її залежить від фінансового стану установи, оскільки здійснюється в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисах доходів та видатків. Крім того, виплачується за відсутності порушень виконавчої і трудової дисципліни та за рішенням керівника. З цього можемо зробити висновок, що ця виплата має одноразовий характер, а отже, не бере участі в розрахунку середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження на підставі п. 4 Порядку № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі