Теми статей
Обрати теми

Субота — робочий день: як застосовувати постанову № 504?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СУБОТА — РОБОЧИЙ ДЕНЬ: ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ ПОСТАНОВУ № 504?

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504, що набрала чинності 30 травня 2009 року (субота), було підвищено оклади посадовим особам місцевого самоврядування. У нашій сільраді субота — робочий день. Як потрібно було нарахувати відпускні працівнику, якщо відпустку йому було надано в липні 2009 року?

(Житомирська обл.)

 

Згідно з

постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 27.05.2009 р. № 504 (далі — постанова № 504) збільшено на 50 % посадові оклади керівних працівників і спеціалістів апарату сільських та селищних рад та їх виконавчих органів, затверджені додатком 54 до постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268), і знято надбавку за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи.

Постанова № 504

набрала чинності з дня опублікування, тобто 30 травня 2009 року (субота).

Постановою № 504

було підвищено посадові оклади працівників органів місцевого самоврядування з одночасною зміною структури заробітної плати. Це означає, що при розрахунку середньої заробітної плати для виплати відпускних та матеріальної допомоги (якщо вона виплачуватися в розмірі середньомісячної зарплати) необхідно дотримуватися вимог абз. 7 та 8 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Так, згідно з

абз. 7 п. 2 Порядку № 100 у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Якщо зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася в періоді, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата в розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати здійснюється з урахуванням виплат, що належать працівнику згідно з умовами оплати праці, які встановлено

після підвищення посадових окладів (абз. 8 п. 2 Порядку № 100).

У вашому випадку посадові оклади керівних працівників та спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів

підвищено з 30 травня 2009 року з одночасною зміною структури.

Для оплати часу відпустки враховується повний календарний місяць — «з першого по перше число», тому якщо працівник сільради був у відпустці в липні 2009 року, то розрахунковим періодом для нарахування відпускних буде червень 2009 року. Відповідно зарплата, що включається до розрахунку відпускних, також береться в сумі, нарахованій за червень 2009 року, відповідно до Порядку № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі