Теми статей
Обрати теми

Особливості інвентаризації окремих об’єктів. Інвентаризація необоротних активів

Редакція ББ
Стаття

ОСОБЛИВОСТІ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ ОКРЕМИХ ОБ’ЄКТІВ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

 

Чи існують якісь особливості проведення інвентаризації малоцінних необоротних нематеріальних активів, які обліковуються на субрахунку 113?

 

Оскільки малоцінні необоротні матеріальні активи (далі — МНМА), що обліковуються на субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», є одним із різновидів необоротних активів, то будь-яких особливостей при їх інвентаризації

Інструкцією № 90 не передбачено.

Так, до початку інвентаризації МНМА необхідно перевірити:

— наявність та стан інвентарних карток, описів та інших регістрів аналітичного обліку, які ведуться в установі;

— наявність та стан технічних паспортів та іншої технічної документації (за необхідності);

— наявність документів на МНМА, здані або прийняті установою в оренду, на зберігання, у тимчасове користування. За відсутності документів має бути забезпечено їх отримання та оформлення.

У разі виявлення будь-яких розбіжностей та неточностей у регістрах бухгалтерського обліку або технічній документації до облікової документації має бути внесено відповідні виправлення та уточнення.

Інвентаризація МНМА проводиться за їх місцезнаходженням та за матеріально відповідальними особами.

При інвентаризації МНМА комісія проводить огляд об’єктів та записує до описів повне їх найменування, призначення, інвентарні номери, основні технічні та експлуатаційні характеристики.

Результати інвентаризації МНМА відображають в

Інвентаризаційному опису інших необоротних активів та запасів (додаток 5 до Інструкції № 90 ).

 

 

У ході проведення інвентаризації комісією виявлено декілька об’єктів основних засобів, на які нараховано знос у розмірі 100 %. Комісією встановлено, що такі об’єкти не придатні до подальшої експлуатації, але вони продовжують значитися в обліку. Як повинна діяти інвентаризаційна комісія?

 

Як правило, під час проведення інвентаризації основних засобів комісія встановлює не тільки їх фактичну наявність, а й стан таких об’єктів. Не виключено, що може бути виявлено об’єкти основних засобів, які не придатні до подальшої експлуатації та не підлягають відновленню.

У цьому випадку інвентаризаційна комісія повинна насамперед з’ясувати, чи вчинялися будь-які дії щодо списання або реалізації таких об’єктів з урахуванням вимог

Порядку № 1314 та Інструкції № 142/181.

Після цього на таке майно складається

окремий опис із зазначенням часу введення в експлуатацію та причин, через які зазначені об’єкти стали непридатними. Крім того, комісія вносить пропозиції щодо їх реалізації або списання.

 

 

Як правильно провести інвентаризацію бібліотечного фонду? Що записувати до інвентаризаційного опису: кожну назву книги чи взагалі бібліотечний фонд?

 

Дійсно, провести інвентаризацію бібліотеки — завдання нелегке. За загальним правилом інвентаризація бібліотечних фондів має проводитися

один раз на п’ять років (п. 1.5 Інструкції № 90).

При цьому слід мати на увазі, що відповідно до

Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, порядок та строки проведення інвентаризації бібліотечних фондів визначаються Мінфіном та Міністерством культури та туризму .

У свою чергу,

Методичними рекомендаціями передбачено такі строки проведення інвентаризації бібліотечних фондів:

— найбільш цінні фонди, що зберігаються в сейфах або закритих шафах, — щорічно;

— рідкісні, цінні фонди — один раз на 5 років;

— фонди бібліотек обсягом до 100 тис. облікових одиниць — один раз на 5 років;

— фонди бібліотек від 100 до 200 тис. облікових одиниць — поетапно, один раз на 7 років;

— фонди бібліотек від 200 до 600 тис. облікових одиниць — поетапно, один раз на 10 років;

— фонди бібліотек від 600 тис. облікових одиниць до 1 млн облікових одиниць — поетапно, один раз на 12 років;

— фонди понад 1 млн облікових одиниць — поетапно, один раз на 15 років.

Таким чином, при інвентаризації бібліотечних фондів установи повинні керуватися тими строками, які визначено

Методичними рекомендаціями.

Інвентаризація бібліотечного фонду передбачає звірення кожної одиниці зберігання з документами індивідуального обліку для встановлення у фонді фактичної наявності друкованих та інших видань.

Основними завданнями інвентаризації таких об’єктів є також виявлення недоліків в організації обліку бібліотечних фондів, установлення заборгованості, забезпечення належного порядку в розміщенні та розставлянні фонду, виявлення документів, що потребують ремонту, реставрації та списання як застарілі, непрофільні за змістом та непридатні для користування.

Залежно від умов роботи бібліотеки, вибору розставляння та обсягу її фонду існують три основні способи перевірки фонду:

— звірення з документами індивідуального обліку;

— перевірка за допомогою контрольних талонів;

— перевірка за топографічним каталогом — це спосіб, при якому складається топографічний каталог, де картки розміщені відповідно до розміщення документів у структурних підрозділах бібліотеки.

При інвентаризації проводиться звірка титульного аркуша документа з інвентарною книгою або з індикаторним каталогом після написання контрольного талона. Дані про документи, видані користувачам, беруться з облікових форм (формулярів користувачів, читацьких вимог, спеціальних журналів, протоколів електронної видачі користувачам у комп’ютерній бібліотечній програмі).

При збігу даних на документі ставиться прийнята відмітка про інвентаризацію.

За відсутності документа в інвентарній книзі або контрольному талоні ставиться відмітка: «Немає на місці», а потім проводиться повторна перевірка таких документів.

Докладніше про особливості обліку таких об’єктів можна дізнатися зі статті «Облік бібліотечних фондів» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 19).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі