Теми статей
Обрати теми

Особливості інвентаризації окремих об’єктів. При інвентаризації виявлені особисті речі працівника — чи вважати їх надлишками?

Редакція ББ
Стаття

ПРИ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ ВИЯВЛЕНІ ОСОБИСТІ РЕЧІ ПРАЦІВНИКА — ЧИ ВВАЖАТИ ЇХ НАДЛИШКАМИ?

 

Працівник установи приніс на робоче місце для особистого користування електричний чайник, придбаний за власні кошти. У ході проведення інвентаризації цей чайник було віднесено інвентаризаційною комісією до надлишків. Чи потрібно особисті речі працівників оприбутковувати як надлишки?

 

Якщо при проведенні інвентаризації комісією встановлена наявність особистих речей працівників, то насамперед необхідно з’ясувати, чи було укладено договір зберігання таких речей між працівником та установою.

Згідно зі

ст. 937 ЦКУ договір зберігання, за яким зберігач зобов’язується прийняти річ на зберігання в майбутньому, має бути укладено в письмовій формі, незалежно від вартості речі, яку буде передано на зберігання.

Письмова форма договору вважається дотриманою, якщо прийняття речі на зберігання посвідчене розпискою, квитанцією чи іншим документом, підписаним зберігачем.

Для складання договору зберігання працівник, який має намір використовувати на робочому місці особисту річ, повинен подати керівнику заяву. Договір зберігання укладається після того, як керівник завізує заяву, чим підтвердить свій дозвіл на відповідальне зберігання особистих речей працівника.

Порядок обліку таких цінностей було роз’яснено Державним казначейством України в

листі від 26.04.2007 р. № 3.4-10/1084.

Так, матеріальні цінності, що не є державною власністю та перебувають у тимчасовому розпорядженні установи, обліковуються

на підставі укладених договорів на позабалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні» (див. консультацію «Облік особистих речей» // «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 26).

Отже, якщо на момент проведення інвентаризації

відсутній договір на зберігання особистих речей працівника, такі речі вважаються надлишками. Вони мають бути оприбутковані та значитися на балансі установи.

Відповідно до

п. 2.6 Інструкції № 90 при виявленні об’єктів, що не перебувають в обліку, інвентаризаційна комісія зобов’язана включити такий об’єкт та його технічні характеристики до інвентаризаційного опису. Для цього інвентаризаційна комісія проводить оцінку та визначає в разі потреби знос такого об’єкта. Визначення вартості об’єкта основних засобів та його зносу оформляється відповідними актами. При цьому оцінка об’єкта основних засобів має проводитися за справедливою вартістю, а знос — виходячи з дійсного технічного стану.

Дані про виявлений об’єкт (у нашому випадку чайник) повинні відображатися в

Порівняльній відомості результатів інвентаризації інших необоротних матеріальних активів та запасів (додаток 6 до Інструкції № 90).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі